Vágólapra másolva!
A továbbjutás szempontjából sorsdöntő mérkőzésen a Pick Szeged hazai pályán 26-24-re legyőzte szombaton a horvát Croatia Zagrebet a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 7. fordulójában. A sikerrel a Tisza-partiak ugyan megelőzték riválisukat, ám az egymás elleni összevetésben egyetlen góllal a zágrábiak a jobbak.

D csoport, 7. forduló:
Pick Szeged - Croatia Zagreb (horvát) 26-24 (16-10)
gól:
Sulc 9, Larholm 4, Prodanovic 3, Zubai 2, Ancsin 2, Balogh 2, Blazevic 2, Pribanic 1, Vadkerti 1, illetve Stepancic 6, Mandalinic 5, Mihic 4, J. Valcic 4, Horvat 3, Spiler 1, Sprem 1

A két csapat még a nyitókörben találkozott egymással, szeptember 29-én a horvátok 30-27-re nyertek Zágrábban. A Tisza-partiaknak most legalább ilyen különbséggel kellett nyerniük saját közönségük előtt, máskülönben minimálisra csökkennek a nyolcaddöntős remények.

Az egy hete Barcelonában bokasérülést szenvedett Larholm, valamint a hátsérüléssel kezelt Vadkerti és a talpát fájlaló Prodanovic is vállalta a játékot a hazaiaknál. A találkozót a helyszínen tekintette meg a kedden kezdődő szerbiai Európa-bajnokságra készülő magyar női válogatott.

Idegesen kezdett mindkét csapat, az első gól csak a 3. percben született Ancsin révén. A sok hiba megkönnyítette a védelmek és a kapusok dolgát, alig esett találat. A 10. percben először vezettek a vendégek (2-3), de ez az állapot nem tartott sokáig. A szegedi átlövők magukhoz tértek, és amikor először volt kétgólos a Tisza-partiak előnye (15. perc: 6-4), azonnal időt kért a Croatia. A hazai lendület azonban nem tört meg (8-5 és 10-6), és a vendégek egyre több poszton cseréltek. Mikler Zubai kiállítása alatt is remekelt a kapuban, így a zágrábiaknak nem volt esélyük faragni a hátrányukon, a szünetre féltucat gól lett a különbség.

Forrás: MTI/Kovács Anikó
Jonas Erik Larholm (kékben) vállalta a játékot, és lőtt is négy gólt

A második félidő elején, Kekezovic kiállítása alatt megkezdte a felzárkózást a rivális, és amikor még nagyobb lett a baj - főleg az elveszített labdák jelentettek gondot - (42. perc: 19-16), Skaliczki László vezetőedző időt kért.

Ettől nem tért magához a házigazda, sőt 22-20 is lett az állás. Ebben a kritikus szakaszban Sulc vette vállára a csapatot, minden lövése jól sikerült, plusz a becserélt Tatai is két védéssel nyitott. A hajrára a horvátok visszahozták kulcsjátékosaikat, és két perccel a vége előtt 25-23-ra feljöttek. Skaliczki ismét időt kért, ám kollegája sem tétlenkedett, amikor Sulc megint villant.

Az utolsó percben Spiler 26-24-re módosította az állást, és a hátralévő időben már nem esett újabb találat. A felhőtlen öröm feltétele lett volna, hogy a Szeged legalább három góllal nyerjen, mert a horvát gárdának - a februári BL-folytatásban - könnyebb meccsei lesznek.

A csoport másik szombati meccsén:
Barcelona (spanyol) - Schaffhausen (svájci) 36-25 (19-13)

Vasárnap:
Dinamo Minszk (fehérorosz) - Füchse Berlin (német) 15.30

Az állás:
1. Barcelona 14 pont/7 mérkőzés
2. Füchse Berlin 10/6
3. Dinamo Minszk 7/6
4. Pick Szeged 4/7
5. Croatia Zagreb 3/7
6. Schaffhausen 2/7

A csoportból az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe.