Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott fájó, 28-27-es vereséget szenvedett a legjobbjait nélkülöző horvát csapattól Újvidéken a szerbiai Európa-bajnokság nyitónapján. A mindent eldöntő gól a magyar kapusra, Kiss Évára pottyanó labdából született. Szerdán kulcsfontosságú mérkőzés következik, ha kikapunk, tényleg meglepetést okozhatunk, csak negatív értelemben.

Eredmény, nők, kézilabda-Eb, C csoport, 1. forduló:
Horvátország - Magyarország 28-27 (15-14)
Újvidék, Spens Arena
v.: Opava, Valek (cseh)
Horvátország: Zderic, Jelcic (kapusok) - Nemaskalo, Koznjak, Petkovic 1, Gace 4, Elez 4, Jezic, Lovric 3, Zebic 9/2, Milanovic Litre 3, Peraica 2, Dzono, Covic, Frankovic, Basic 2
Magyarország: Herr O., Kiss É. (kapusok) - Bódi, Kovacsicz 3, Rédei-Soós 3, Görbicz 7/5, Kovacsics, Szucsánszki 1, Szamoránsky P. 2, Szabó V., Bulath, Klivinyi 1, Szekeres, Tomori 9, Vérten 1, Vincze M.
hetesek: 2/2, illetve 8/5
kiállítások: 10, illetve 4 perc

Az élő közvetítés

Tomori: A németek ellen a vasajtót is átszakítom

Bár Újvidéken megpróbálta levenni a lányok válláról a terhet Karl Erik Böhn azzal, hogy azt mondta, az se lenne tragédia, ha a nyitómérkőzésen kikapna a magyar nőikézilabda-válogatott, biztosan álmatlanul forgolódik majd éjszaka.

Az eredeti taktika arra épült, hogy lehetőleg hagyjuk távolról lőni az ellenfelet, egyrészt, mert úgy ítélte meg a szakvezetés, hogy gyengébb lövőerőt vonultatnak fel a horvátok, másrészt a Tomori, Szekeres középső védőpáros blokkolásaiban is lehetett bízni.

Ehhez képest érdekes nem sikerült ellépni az ellenféltől, amely változatos módon szerzett gólokat. Akadt leindítás, betörésből szerzett gól (főleg a két kettes védő oldalán tűnt lyukasnak a magyar fal), és az egyik legerősebb fegyvert, a kaproncai Milanovic Litre beállós játékát még ki sem aknázták.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Görbiczet nagyon őrizték a horvátok

Elez révén a 13. percben vezetett először az ellenfél (7-6), egysíkúan támadtunk, a védelem nem akart összeállni, így örülhettünk, hogy a félidőre csak 15-14-es előnyre tettek szert a horvátok.

Mocsai Lajos, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitány az m2-n azt mondta, ő megpróbálkozna a kétirányítós játékkal, vagy Görbicz szélre húzásával, ezzel együtt Szucsánszki irányítóként való szerepeltetésével.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Rédei-Soósra nem lehetett panasz

Két gyors góllal sikerült ugyan fordítani, de 16-15-ös vezetésről 21-16-ra meglépett az ellenfél. Amíg Zebicéknek minden bejött, addig a magyaroknak semmi, Karl Erik Böhn pedig csak várt és várt, és talán későn nyúlt bele a mérkőzésbe.

Persze a védekezés és a támadás egységét nem lehetett megtörni felelőtlen cserékkel, de miután a szélen szinte nullát mutatott a Vérten, Kovacsicz kettős, és a támadás is akadozott, megérdemelt volna némi esélyt Bódi, Vincze, vagy éppen Szucsánszki és Kovacsics.

Mocsai Lajos félidei gondolata a 42. percben vált valósággá, jött Szucsánszki, és egy időkérés után a csapat nemcsak felállt az ötgólos hátrányból, de az 54. percben Tomori kilencedik góljával 25-24-re ismét nálunk volt az előny.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Tomori kilenc góljával a legeredményesebb magyar volt

A hajrá flúgos futamát egy kiállítás és két kihagyott büntető tetézte magyar részről, és hogy a burleszkből a csattanó se maradjon ki, arról az utolsó horvát gól gondoskodott: öt másodperccel a mérkőzés vége előtt Peraica lövését Kiss Éva ugyan védte, de a felperdülő labda a vállára esve a kapuba csorgott.

10.40-nél látható a győztes horvát gól


Ezzel a góllal Horvátország megérdemelten győzött 28-27-re, és miután a csoport másik mérkőzésén Spanyolország 23-20-ra legyőzte Németországot, a németek elleni szerdai összecsapás döntő lesz a magyar csapat számára.

Ha ugyanis kikapunk, a spanyolok pedig legyőzik a horvátokat, akkor a Böhn-válogatott két forduló után kiesik.

További eredmények, A csoport, 1. forduló:
Csehország - Ukrajna 25-22 (12-7)
Norvégia - Szerbia 28-26 (17-12)

B csoport:
Franciaország - Macedónia 29-16 (15-10)
Svédország - Dánia 27-26 (13-15)

C csoport:
Németország - Spanyolország 20-23 (12-13)

D csoport:
Montenegró - Izland 26-16 (10-7)
Románia - Oroszország 21-21 (12-7)