Vágólapra másolva!
Egy év kihagyás után tért vissza az orosz profi hokiligába a Lokomotiv Jaroszlavl, amelynek 2011 szeptemberében a teljes első kerete odaveszett egy repülőgép-szerencsétlenségben. Bár a város még mindig gyászol, Tom Rowe edzőnek pedig minden felszálláskor eszébe jut a tavalyi tragédia, egyelőre működik az orosz mentalitás és a kanadai hokistílus fúziója: a csapat második a KHL nyugati főcsoportjában.

Tavaly szeptember hetedikén Moszkvától 240 kilométerre a Volga folyóba zuhant a Lokomotiv Jaroszlavl hokicsapatát szállító repülőgép. Az együttes az orosz elitliga, a KHL idénynyitójára tartott, a tragédiában 44-en haltak meg, köztük a 37 csapattag mindegyike.

A pilóták nem engedték ki a kéziféket, ezért nem tudott megfelelő sebességre felgyorsulni a repülőgép, amely a kifutót elhagyva egy antennának ütközött. A balesetet csak a személyzet egyik tagja, Alekszander Sizov élte túl, aki elmondta: "Az utasok már a felszállás előtt aggódtak, amikor pedig felgyorsult a gép, mindenki számára világossá vált, hogy nem fogunk tudni felszállni, valaminek neki fogunk ütközni."

Forrás: AFP/Julia Neyelova

Már a baleset után három nappal világossá vált, a Jaroszlavl a teljes KHL-szezont kihagyja, noha Alekszandr Medvegyev, a liga elnöke kérte a többi klubot, hogy három-három játékossal segítsék a Lokót.

"Nem kétséges, hogy újjá kell építenünk a csapatot, de ehhez időre és emberekre lesz szükségünk" - fogalmazott Jurij Jakusev, a Lokomotiv elnöke. Azóta eltelt egy év és két hónap, a csapat pedig részben fiatalokkal, részben tapasztaltabb európai és észak-amerikai játékosokkal nekivágott a KHL-nek, ahol egyelőre remekel.

A Lokomotiv Jaroszlavl az egyik legpatinásabb orosz hokicsapat, 1959-ben alapították, háromszoros orosz bajnok, a KHL-ben 2008-ban és 2009-ben is ezüstérmes lett, az előző idény egyik favoritjának számított. A csapatnak több, az NHL-ben is megfordult játékosa volt, így Pavol Demitra, Ruszlan Szalej, Josef Vasicek, Karel Rachunek és Alekszandr Vaszjunov. A Lokomotivot a kanadai Brad McCrimmon edzette. A csapat svéd kapusa, Stefan Liv olimpiai és világbajnok volt 2006-ban, ugyanabban az évben Vasicek Stanley-kupát nyert a Carolina NHL-csapatával. Két cseh játékos, Rachunek és Jan Marek 2010-ben nyert világbajnokságot.


Őrült depresszió

A tragédia utáni idényben a Lokomotiv egy csonka szezont töltött a farmcsapatok számára kiírt Viszsaja Ligában, de tapasztalatlan, 18-22 éves játékosaival nem volt könnyű dolga.

Még a sokat megélt 63 éves edzőt, Pjotr Vorobjovot is megviselte az a hét hónap, úgy érezte, terapeutának is kell lennie: "Szörnyű idény volt" - mondta a New York Timesnak. "Nem kezdtünk rosszul, de itt volt ez az őrült depresszió, a játékosaim gondolatai másutt jártak. Óriási nyomás nehezedett ránk."

Forrás: AFP/Yaroslav Neyelov
Vorobjov bravúrt ért el a juniorokkal

"Időnként azt éreztem, nem elég erősek a játékosaim. Nem mintha féltek volna, de 18, 19, 20 éves fiúk játszottak férfiak ellen. Egyetlen másik csapatnak sem voltak ennyire fiatal játékosai."

Ezzel együtt a Lokomotivot hajtotta az állandó telt ház, a főcsoportjában harmadik lett, majd egy kört továbbment a playoffban is. Vorobjov ismét jó munkát végzett. Az edző specialitása, hogy kész játékosokat farag juniorokból: csak az 1992-ben U20-as világbajnok csapatából négyen jutottak el az NHL-be (Alekszej Kovaljov, Alekszej Jasin, Dariusz Kaszparaitisz és Nyikolaj Habibulin), de más tanítványai is Észak-Amerikában kötöttek ki.

Átadta a lángot

Már az előző idény végén kiderült, hogy a KHL-be visszatérő jaroszlavliak edzője Tom Rowe lesz, a Carolina Hurricanes NHL-csapatának egyik segítője. Vorobjov nyáron pihent egy kicsit Miamiban, futott az olimpiai lánggal, ezzel is a klub halottaira emlékezve, az idén ősztől pedig a Lokomotiv újonnan létrehozott másodosztályú csapatát edzi, változatlanul fiatalokat pallérozva.

Így Rowe feladata lett ismét ütőképes együttest faragni, és az évtizedek óta összetartó városi hokis közönséget kiszolgálni.

Alexey Kudenko
Rowe munkában

"Semmilyen eddigi feladatomhoz nem fogható a mostani. Nem beszélünk sokat a tragédiáról, csak szeretnénk, ha a csapat egyben maradna, és folytatná a klub 1959 óta élő tradícióit. Mindenekelőtt a város polgárai hihetetlenek, a támogatásukkal valamelyest könnyebb ez az irgalmatlan feladat."

Egyelőre működik a kémia az előző idényből megmaradt nyolc fiatal, valamint az NHL-ből és a Skandináviából érkezők közt. Az egyik kulcsfigura Szemjon Varlamov kapus, aki a Colorado Avalanche-tól tért vissza nevelőegyesületéhez, az elmúlt bő két hónapban pedig parádésan védett: 95,1 százalékos hatékonyságával ligaelső, ahogy a meccsenkénti 1,63-as kapottgól-átlagával is.

Forrás: AFP/Yaroslav Neyelov

Kilencmeccses győztes szériája is volt már a Jaroszlavlnak, amely jelenleg második a nyugati főcsoportban, Aleksz Ovecskin Dinamo Moszkvája mögött.

A harang szól

A 600 ezres város a tavaly szeptemberi tragédia óta gyászol, rendszeresen tartanak megemlékezéseket. Jaroszlavl a 17. század óta a harangöntésről híres, így a csapat minden hazai meccse előtt hármat kongatnak egy jég fölé helyezett haranggal. Az Arena 2000 falára kitették az áldozatok arcképét, a hokisok fekete karszalagot viselnek a baleset dátumával.

Forrás: AFP/Yaroslav Neyelov

Az ellenfelek szurkolói is kifejezték az együttérzésüket. A Loko szeptember 6-án, a Novoszibirszk otthonában tért vissza a KHL-be: "Mindannyiunkat kirázott a hideg, mikor a himnuszok alatt az ellenfél tábora azt skandálta, Lokomotiv, Lokomotiv" - emlékezett a végül 5-2-re megnyert meccsre Staffan Kronwall védő. Másnap, a tragédia évfordulóján egy meccset sem játszottak a ligában, megemlékezéseket és virrasztásokat tartottak.

"Elég komor hangulat uralkodott még az idény elején - mesélte a két kanadai játékos egyike, Mark Flood. - Azóta sokszor megtapasztaltam, milyen nagyszerűek a szurkolók, odajönnek az utcán, és köszönetet mondanak, csak mert itt játszunk, és segítünk a csapatnak."

Forrás: AFP/Yaroslav Neyelov

Alekszej Kaljuzsnij csapatkapitány Rowe edző érdemeit méltatta: "Nagyon jól megérti a játékosokat, ráérzett az orosz mentalitásra, és remekül elegyítette a kanadai stílusú hokival."

Fentről vigyáznak rájuk

Varlamov kapus és Artyom Anyiszimov is az NHL-lockoutot kihasználva tért haza nevelőklubjához, és bár mindketten dicsérik a csapatszellemet, vissza kell utazniuk Amerikába, amint a bérvita lezárul. A két meghatározó játékos esetleges távozása az idény befejezését is befolyásolhatja. Más kérdés, hogy a tárgyalások alakulását látva könnyen elképzelhető, hogy teljes egészében elmarad az NHL-szezon.

Az idegenbeli meccsek még mindig megrázzák a csapatot. "Amikor felszállunk a repülővel, minden egyes alkalommal eszembe jutnak azok a szegény srácok - fogalmazott Rowe. - Óriási tragédia történt, de azóta sok minden a terveink szerint alakul. Komolyan hiszek abban, hogy odafentről vigyáznak ránk."