Vágólapra másolva!
A kézi-Eb legbalszerencsésebb mozdulatáról nem hajlandó beszélni, lelkizős kapusnak tartja magát, Pálinger Katalin öröksége viszont egyáltalán nem nyomasztja a románok ellen brillírozó Kiss Évát. Siti Beáta másodedző szerint Karl Erik Böhn kapitánnyal folyamatosan tanulják a csapatot, a kudarcokon nem rágódnak, az pedig mindegy, hogy az elődöntőben melyik csapattal kell majd játszanunk.

A vezetőség célját máris túlteljesítette a válogatott, hiszen a torna előtt az első hatba kerülést tűzték ki elé, és a románok elleni 25-19-es győzelemmel biztossá vált, hogy az elődöntőben is ott lesz.

"Az Eb előtt nem volt konkrét célkitűzés a részünkről, azt szerettük volna, hogy mi legyünk az a csapat, amelyik a legnagyobbat küzdi. Hogy ebbe mi fér bele, az már egy másik történet" - mondta az [origo]-nak Siti Bea, a válogatott másodedzője.

A játékosként BL- és Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes Siti nem számított ennyire egyértelmű győzelemre a románok ellen, bár azt előzetesen is tudta, hogy a stílusuk jobban fekszik a csapatnak, mint a montenegróiak brutalitást súroló játéka. "A tapasztalat az, hogy a románoknál fejben erősebbek vagyunk, és ha nyomást tudunk rájuk gyakorolni, akkor onnan már nem tudnak visszajönni" - mondta a másodedző.

A győzelem egyik főhőse Kiss Éva volt, aki 56 százalékkal védett, vagyis a lövések több mint felét fogta. "Ilyenben még nem volt részem, ez az első világversenyem a válogatottal, és bár emlékszem hasonlóan jól sikerült bajnokira is, az Eb már a hangulata miatt is teljesen más élmény. Nem teszek különbséget egy Siófok-Veszprém NB I-es bajnoki vagy egy Eb-meccs között, ez is fontos, az is fontos, próbálom úgy felfogni, hogy ugyanarról a játékról van szó, nekem pedig védenem kell mindkét esetben" - osztotta meg az érzéseit Kiss, aki egyébként egy éve tartozik a kerethez.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Kiss Éva éremre pályázik első Eb-jén

Bár a meccsek nagy többségében eddig Herr Orsolya kezdett a kapuban, Siti azt mondta, tavaly a Kárpát-kupán Kiss remekül védett a románok ellen, az akkori teljesítménye miatt esett rá a választás most, a húzás pedig nyerőnek bizonyult. A 25 éves kapus Montenegro ellen is jól szállt be a meccsbe csereként, szerinte mindketten jó formában vannak, példának Herr románok elleni beugrását hozta fel, amikor kolléganőjét egy hetes erejéig küldték be, és azt ki is védte.

Kiss lelkizős kapusnak tartja magát, de a pályán igyekszik mindent félretéve koncentrálni a feladatára. Az Eb magyar szempontból legbalszerencsésebb pillanatáról, a horvátok elleni vereségnél az utolsó másodpercekben róla bepattanó labdáról pedig nem akart beszélni, szeretné elfelejteni. A pozitív szemlélet nemcsak rá, hanem a csapatra is jellemző, a Montenegro elleni fájdalmas vereség - a második félidőben hétgólos hátrányból állt fel fel a válogatott, de a végén két góllal kikapott - után is igyekeztek a jó dolgokra koncentrálni. Például arra, hogy nem törtek meg, és vissza tudtak jönni a meccsbe nehéz helyzetből, a románok ellen pedig kaptak egy lehetőséget a javításra - és ezzel éltek is.

"Egy ilyen sorozatban nem tehetjük meg, hogy beleássuk magunkat egy vereségbe, mert azzal a jövőnket ásnánk el. Ezt a játékosok is tudják, úgyhogy nem rágódnak, hanem belső energiát generálnak magukban, és ezt átragasztják a társakra is" - avatott be minket a lelki műhelytitkokba Siti. Kiss szerint a csapategység, az összetartás és az egymásért küzdés a legnagyobb erénye a mostani csapatnak, amelyben mindig akadnak páran, akik húzzák magukkal a többieket, a románok ellen Kiss mellett a betegségéből visszatérő Görbicz és hét gólig jutó Vérten is ilyen volt.

A korábbi években, ha a kapusokról volt szó, csak az volt a kérdés, ki lesz a helyettese Pálinger Katalinnak. A győriek klasszisa tavasszal visszavonult, de Kisst nem nyomasztja, hogy neki kell őt pótolnia. "Kapusokat szerintem nem lehet összehasonlítani, Katinak szép pályafutása volt, de a jelenre koncentrálunk, és próbálunk a lehető legtöbbet segíteni a csapatnak."

Legközelebb csütörtök este, az oroszok ellen segíthetnek a kapusok, azon a meccsen eldőlhet, hogy csoportelsőként vagy -másodikként jut-e a csapat az elődöntőbe. Ahhoz, hogy meglegyen az első hely, az kell, hogy a magyar válogatott több pontot szerezzen az oroszok ellen, mint a velünk azonos pontszámmal álló Montenegro, amely a spanyolokkal találkozik az utolsó körben.

Forrás: MTI/Kászoni László
Böhn hallgat Siti jó tanácsaira

Mivel a Montenegro-Spanyolország meccs lesz előbb a programban, elképzelhető, hogy az oroszok elleni találkozó már nem dönt helyezésről. "A szombati elődöntő a hangsúlyos, arra kell a játékosokat olyan állapotba hozni, hogy újra nagyot nyújtsanak" - mondta Siti. Karl Erik Böhn szövetségi kapitány is úgy van vele, ha marad még esély az első hely megszerzésére, hajtani fognak érte, ha azonban eldőlnek a dolgok a meccskezdésre, akkor az oroszok ellen azok kaphatnak lehetőséget, akik eddig kevesebbet játszottak.

Böhn azt nyilatkozta, legszívesebben a franciákkal játszana az elődöntőben, Siti viszont nem akart választani, szerinte annak a meccsnek ugyanúgy meglenne a pikantériája, mint a norvégok elleninek, ahol Böhn élettársa, a győri beállós Löke játszik, vagy a szerbek elleninek, hiszen akkor a házigazdával kerülnénk szembe.

"Az, hogy jól cseréltem, Siti Bea érdeme. Ő nagyon okos lány, aki kívülről-belülről ismeri a magyar kézilabdát, a lányokat, mindent, sokkal jobban, mint ahogy én másfél év alatt megismertem őket. Én pedig hallgattam rá" - mondta Böhn még a németek elleni, kulcsfontossáú győzelem után. Siti szerint ugyanakkor a közös munkának Böhn a vezére, akinek megvan a saját felfogása a dolgokról, de emellett nagyon nyitott. " Folyamatosan tanuljuk a csapatot, hogy miképp reagál egyes helyzetekre, hogy melyik játékost hogyan használhatjuk."

Siti a játékosmúltjából is rengeteg mindent tud másodedzőként hasznosítani, ahogy ő mondja, azt is átélte, milyen felállni a padlóról, és azt is, milyen feldolgozni egy nagy örömöt. "Nem volt még olyan régen, amikor játszottam, és az emberbe beleégnek érzések, remélem, ezen a téren tudok a lányoknak segíteni. Más érzés így megélni egy meccset, mint amikor még játszottam, kívülről még mindig furcsább".

Bár Siti nem akart tippelni, hogy mi jöhet az Eb végjátékában, Kissnek evés közben megjött az étvágya: érmet szeretne, méghozzá minél fényesebbet.