Vágólapra másolva!
A biztos továbbjutás után már csak egy kérdés maradt nyitva a magyar férfikézilabda-válogatott számára a spanyolországi világbajnokságon. A túlélésért hajtó Algéria elleni szombati mérkőzésen dől el, hogy harmadik vagy negyedik helyen lép tovább a csoportból a csapat. A győzelemmel járó előkelőbb helyezés a nyolcaddöntőt nem befolyásolja jelentősen, a negyeddöntőben viszont a bivalyerős Dánia felé tereli a magyarokat, míg vereség esetén a megfiatalított Oroszország jöhetne a nyolc között.

A magyarok ellen eddig nyeretlen afrikai együttest illene legyőzni a Madridban 21.15-kor kezdődő találkozón, és tudjuk, hogy Mocsai Lajos nem szeret számolgatni, de hosszú távon lehet, jobb lenne negyedikként továbbjutni.

A nyolcaddöntőben ugyanis Szerbia, Lengyelország vagy Szlovénia lehet az ellenfél, az erőviszonyokat figyelembe véve mind ugyanazt a kalibert képviseli, és mindegyik verhető.

A negyeddöntőben azonban nem mindegy, hogy az Európa-bajnok Dánia vagy a fiatalításon átesett és csapatátalakítást végző Oroszország lesz az ellenfél. Amennyiben harmadikként jutunk tovább, úgy a Dánia-Tunézia nyolcaddöntő továbbjutója következik, ha negyedikként, akkor a Brazília-Oroszország győztese.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mocsai Lajos aligha fog taktikázni a szombati meccsen

Viszont a túlzott taktikázás se mindig járható út, így feltételezzük, hogy az esti mérkőzést nagyon komolyan veszi a magyar válogatott, és akkor simán verheti Algériát. A két csapat eddig tizenkétszer találkozott egymással, tíz magyar győzelem mellett két egyaránt 25-25-ös döntetlen született: az egyik 1998 májusában Pécsen, a másik 2003 júniusában Párizsban.

Salah Bouchekriou szövetségi kapitány szerint ha csapata úgy játszik, mint Egyiptom ellen, akkor képes lehet a pontszerzésre ezúttal is. A L'Expression című helyi lap szerint egy igazán jó kapusteljesítmény hiányzik a csapatból, Samir Kerbouche 29, Adel Bousmal pedig csak 28 százalékkal véd. A legjobb algériai kapus viszont nincs a keretben sem, Abdelmalek Slahdjit december közepén fegyelmi okok miatt küldték haza, miután nővére esküvője miatt egy nap helyett négy napra maradt távol az edzőtáborból.

A korábbi első számú irányító, Tahar Labane lemondta a válogatottságot, Malik Boubaiou, Rabah Soudani, Belkacem Filah és Mahfoud Hadjadji sérült, így messze nem a legjobb keret utazhatott el a vébére.

Algériának azért kell mindenáron a pont, mert vereség esetén ugyanúgy három pontja lesz, mint Egyiptomnak, amely az ausztrálok ellen biztosan feltornázza annyira a gólkülönbségét, hogy ezzel megkaparintsa a negyedik továbbjutó helyet.

Az algériai keret:
Kapusok: Samir Kerbouche (CRB Baraki), Adel Bousmal (GS Boufarik)
Mezőnyjátékosok: Omar Benali (Caen HB), Hamza Zouaoui (GS Pétroliers), Abderrahim Berriah (ES Sahel), Abdelkader Rahim (Grand Nancy ASPTT), Hichem Daoud (HBC El Biar), Mohamed Mokrani (US Dunkerque), Hichem Boudrali (GS Pétroliers), Hichem Kaabeche (JSE Skikda), Sassi Boultif (Cesson-Rennes HB), Omar Chahbour (GS Pétroliers), Messaoud Berkous (GS Pétroliers), Riadh Chahbour (GS Pétroliers), Hamoud Khomeini (ES AinTouta), Salah Eddine Cheikh (HBC El Biar).