Vágólapra másolva!
A világ összes tudományából próbál meríteni, első nagy sikeréhez a csúszós parkettát is felhasználta. Folyamatosan képezi magát, a játékosoknak ókori filozófusokat idéz, nyilatkozatai megértéséhez sokszor szótárra van szükség. Kiváló diplomata, szinte mindenkinek igazat ad, de közben az történik, amit ő akar. Hihetetlen energiával és mérnöki precizitással dolgozik, a játékosokat nem engedi közel magához, a kritikákra rendkívül érzékenyen reagál. Így lett Mocsai Lajos a kézilabdázás megkérdőjelezhetetlen szaktekintélye.

Minden idők legsikeresebb magyar kézilabdaedzője, a nőkkel és a férfiakkal is világbajnoki ezüstérmet nyert, volt olimpiai döntős és Európa-bajnok. Tíz évet dolgozott egyhuzamban a világ legerősebb bajnokságában, nyert BEK-et, két csapattal KEK-et, kétszer győzött a City-kupában. Európai mesteredző, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) életműdíjasa, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának docense.

Hogyan lett egy szegedi futballistából és NB I/B kosárlabdázóból válogatott kézilabdázó, minden idők legfiatalabb BEK-győztes edzője, a sportág megkerülhetetlen szaktekintélye?

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre és nézze meg az edzőről a londoni olimpián készült galériánkat!

A világ összes tudományából próbál meríteni

Mocsai Lajos a szülei második gyerekeként 1954. március 10-én született Szegeden. Édesapja kiváló sportoló, sokoldalú atléta és válogatott kosárlabdázó volt, karrierje a világháború miatt nem teljesedhetett ki. Humán beállítottságú ember volt, olvasottsága komoly hatással volt a gyerekeire, gyakran idézett Homérosztól. Ezt a szokását átvette Mocsai Lajos is. "Mindig tanított, a játékosoknak néha nagy ókori gondolkodóktól idézett" - emlékezett vissza az együtt töltött időre az egykori győri klubelnök, Vanyus Attila, aki a magyar női válogatott mellett csapatvezetőként több világversenyt is végigcsinált a kapitánnyal.

Harsányi Gergely, a válogatott csapatkapitánya szerint Mocsai a mai napig folyamatosan képezi magát, nem elégszik meg a már felhalmozott tudással. "A világ összes tudományából próbál meríteni, ezeket gyakran meg is osztja velünk" - mondta.

Mocsai Szegeden először a SZEAC-ban kezdett futballozni, később az NB II-es Szegedi Postásban kosarazott, mellette a Szegedi Volánban kézilabdázott, balkezesként 17 évesen az NB I/B-ben szerepelhetett. A szegedi tanárképzőről átjelentkezett a Testnevelési Főiskolára, bekerült az iskola NB I/B-s csapatába, meghívást kapott a junior, majd a Faludy Mihály vezette nagyválogatottba is. Az egyetem befejezése után több élvonalbeli csapat is hívta, de ő a Vasast választotta, amely azonban a szezon kezdetére meggyengült.

Jobbátlövőként az első élvonalbeli évben Kovács Péter és Kontra Zsolt mögött a góllövőlista harmadik helyén végzett, a Vasas megmenekült a széteséstől, ám utána Mocsai a Spartacusba igazolt. Emellett már párhuzamosan tanított is a TF-en, ahol a fiatal tanársegédeknek kötelező volt edzői munkát is végezniük. Mocsai a tanítás és az aktív játék mellett először az NB I/B-s férfi, majd az NB I/B-s női csapat edzője lett, három évig párhuzamosan látta el a három feladatot.

Másféle kisugárzás

1981 végén megkereste a Vasas, hogy a női válogatott élére kinevezett Csík János helyett vállalja a csapat irányítását. Nagy döntés elé került, ugyanis a TFSE női csapatával akkor került fel az élvonalba, de végül a profi angyalföldi munkalehetőséget választotta.

"A Vasashoz egy 28 éves, jóképű, a TF-en oktató és még aktívan kézilabdázó Mocsai került. A csapat akkor két generációból állt: Sterbinszky Amáliáék idősebbek voltak nála, míg az 'ide nekem az oroszlánt' típusú fiatalok, mint például Barna Ildikó, Gombai Katalin és én a húszas éveink elején jártunk. Lajos azonnal megnyerte Sterbinszky bizalmát, és óriási vehemenciával vetette be magát a munkába. Az akkori lelkesedése, hite és kisugárzása teljesen más volt, mint a mostani, letisztult szakmai tudáson alapuló hatása" - emlékezett vissza erre a korszakra Rácz Marianne, a Vasas és a válogatott akkori kapusa.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Sterbinszky Amália minden idők egyik legjobb játékosa volt

Az angyalföldi klub meghatározó volt akkoriban, 1972 és 1985 között csupán egyszer nem nyert bajnokságot. A Sterbinszky irányította csapat csak a BEK-et nem tudta megnyerni, noha 1974-75-ben elődöntős, 1977-78-ban és 1978-79-ben döntős volt. Mocsai nem ismert lehetetlent, újfajta edzésmódszerekkel és stratégiával próbálkozott, ami eltért az akkori vezetőedzői állomány statikusabb gondolkodásától. "Merész és bevállalós volt, olyan taktikai elemekhez nyúlt, amelyek akkoriban ritkaságnak számítottak. Az 1982-es BEK-elődöntőben például az éveken át verhetetlen, tizenegy olimpiai bajnokkal felálló Szpartak Kijev ellen 4 + 2-es védekezést talált ki, amelyet akkoriban még a férfiak is alig-alig használtak" - mondta Rácz.

Az idegenbeli ötgólos siker után a hazai visszavágón a Vasas - kihasználva, hogy egy táncverseny miatt nem sikerült teljesen megszüntetni a csarnok parkettájának csúszósságát - új típusú, rengeteg keresztmozgásra épülő játékkal 22-15-re ismét legyőzte a címvédőt, és továbbjutott. A döntőben aztán a jugoszláv Radnicki sem tudott megálljt parancsolni, így a Honvéd férficsapatának BEK-sikere után 24 órával a Vasas is megnyerte a legrangosabb trófeát.

Rácz szerint a fiatal Mocsai Lajos a 80-as évek elején több időt töltött a csapattal, mint manapság. "Mivel korban közelebb állt hozzánk, nagyon sok közös programunk volt. Moziba és színházba jártunk, voltak közös nyaralások, a kalákakorszaknak köszönhetően közös építkezések."

Sokan máig belőle élnek

A szakember 1982 végén intett búcsút a Vasasnak, majd a Bp. Honvéd férficsapatánál lett vezetőedző. Két évet töltött a Honvéd élén, a csapat bajnok lett, de az 1984-es Los Angeles-i olimpiai bojkott változást hozott az edző életében. A magyar csapat úgy jutott ki papíron az olimpiára, hogy az 1983-as hollandiai selejtezőt megnyerte, és drámai meccsen 12-12-t játszott az NSZK-val. A bojkott miatt az esélyesnek számító válogatott nem utazhatott el a játékokra, az NSZK viszont ezüstérmes lett. Kovács László kapitányt megviselte a helyzet, 1985-ben Kuvaitba ment dolgozni, helyére Mocsait nevezték ki férfikapitánynak.

Forrás: MTI/Németh Ferenc
A férfikézi-válogatott 1988-ban olimpiai negyedik volt

"Furcsa volt vele dolgozni, hiszen együtt játszott velünk, majd egyszer csak edző és szövetségi kapitány lett" - mondta dr. Hoffmann László vb-ezüstérmes kapus. "Lajos rendkívüli felkészültségével gyorsan kivívta a tekintélyt. Akkor még sokkal közvetlenebb volt a játékosokkal, az idősebbeknek több mindent megengedett, velük többet is vitázott. De hangsúlyozom, más volt a helyzet, hiszen a játékostársai voltunk, emiatt nem volt velünk annyira távolságtartó." Harsányi Gergely szerint Mocsai megtalálja a hangot a mostani fiatalokkal is. "Amikor kell, akkor közvetlen, de tiszteletben tartja és elfogadja mások véleményét is. Persze megvan a saját elképzelése a csapatról és a játékról, de bizonyos mértékig alkalmazkodó, és kész a kompromisszumra" - mondta.

Hoffmann elárulta, hogy amikor egy játékosnak kemény és igényes edzője van, a háta mögött mindennek elmondja, de a csapat ezzel együtt is elismerte, hogy Mocsait mindenben a jobbítás szándéka vezette. "Maximalista volt, ő vezette be először a napi négy edzést, ami addig elképzelhetetlen volt. Hatása olyan erős volt a társaságra, hogy közülünk sokan, akik edzősködésre adták a fejüket, még mindig abból élnek, amit tőle megtanultak."

A válogatott az 1985-ös B világbajnokságon kivívta a feljutást, és 1986-ban a svájci vébén elverte a világot. Egy vereséget szenvedett csupán, a döntőben Jugoszláviától kapott ki. 1988-ban a válogatott negyedik lett a szöuli olimpián, Mocsai Lajos pedig egy évvel később Németországba szerződött.

Nemcsak edző, tanár is

Tíz évet dolgozott a világ legerősebb bajnokságában, erre minden hosszabb interjújában büszkén utal is. A Lemgóval (1989-1997) 1995-ben német kupát, egy évvel később KEK-et, a TuS Nettelstedttel 1997-ben és 1998-ban is City-kupát (a férfiak akkori negyedik számú európai sorozata) nyert.

Miután a női válogatottnál Laurencz László után Csík János és a Németh András, Zsiga Gyula kettős is csak beugró volt, 1998-ban Mocsai Lajost kérték fel kapitánynak. Segítője Rácz Marianne volt, aki állítja, hogy a BEK-győzelem alapvetően meghatározta Mocsai karrierjét. "Ez alapozta meg a mindig is elvárt minőséget. Az általam megismert 28 éves edző hatalmas fejlődésen ment keresztül, nyílegyenes szakmai karrierjének hála óriási bölcsesség és tudás birtokában volt. Nagyon fontos képessége, hogy a precízség mellett is folyamatosan megújul, mindig képes hatalmas energiákat mozgósítani."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Tállay doktor jó emlékeket őriz a nőikézi-válogatottról

A válogatott az ő irányításával olimpiai (2000) és világbajnoki ezüstérmes (2003), Európa-bajnok (2000) és Európa-bajnoki bronzérmes (1998) lett.

"Határozott, nagy tudású, hihetetlen munkabírású szakembert ismertem meg benne, akinél mindig a csapat volt az első. Sydneyben akkor segítőjével, Rácz Marianne-nal hihetetlenül tudták tuningolni egymást" - mondta dr. Tállay András sportorvos, aki 1999-ben került a nőikézilabda-válogatott mellé. Rácz szerint a játékosokkal való kapcsolatát az állandó tanítás jellemezte, nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy tanítványait rávegye, folyamatosan képezzék magukat. "Az edzőtáborok vagy világversenyek monotonitását azzal próbálta megtörni, hogy kulturális programokat szervezett. Nemcsak edző, tanár is volt."

Vanyus Attila szerint is meghatározó volt Mocsai pedagógusi vénája: "A csapaton belül nagyon okosan evezett, szinte mindig igazat adott mindenkinek, de közben az történt, amit ő akart. Úgy érte el a célját, hogy közben mások észre se vették."

Pár évvel később azonban úgy tűnt: a Veszprém edzőjeként kicsúszott a kezéből az irányítás. Egy, a neve elhallgatását kérő edző szerint az igazi főnök nem Mocsai, hanem Dejan Peric kapus volt, akit egyszerűen nem lehetett lecserélni, ha nem akarta. Peric távozása után ezt a szerepet vette át Marko Vujin, akinek Kielbe szerződésével egy tehetséges, de renitens balkezes hagyta ott a bajnokcsapatot. A belső gondok azonban a nyilvánosság szemében sohasem kezdték ki Mocsai tekintélyét, hiszen a hatalmi harcokat sikerült mindvégig az öltözőn belül tartani, ahogy az sem derült ki soha, mi volt az igazi oka Iváncsik Gergő 2011. novemberi döntésének, amikor lemondott a csapatkapitányi posztról.

Vanyus Attilának elsőként a tisztelet szó jut eszébe Mocsairól. "A csapat mindig tisztelte őt, elfogadta a tudását. Hogy szerették-e? A családja szereti. De ő nem olyan típus, aki ezt elvárja a tanítványaitól, aki közel engedné magához a játékosokat" - mondta.

Pálinger rollere

A távolságtartás ellenére dr. Tállay szerint mindig jó volt a hangulat a női válogatottnál, főleg a sikeres 2000-es olimpián. "Ehhez kellett egy olyan üde színfolt is, mint Hámori Józsi, a masszőr. Sohasem feledem, Sydneyben rollereket vettünk, és a szinkronúszókat bosszantva szinkronroller-bemutatókat tartottunk. Egyszer jött a fiatal Pálinger Kati, aki arról panaszkodott, hogy egész életében második számú kapus lesz. Megkérdeztem tőle, mit kapok, ha elintézem, hogy ő védjen egy meccsen. Rollert ígért. Beszéltem Lajossal, elmeséltem neki a történetet, ő pedig az egyik könnyebb meccsen beállította Katit a kezdőbe."

A csapatorvos a mai napig hálás, amiért Mocsai nyitott volt az újra, így tanácsára Magyarországon a válogatottnál elsőként vezethette be azokat a pluszedzéseket, amelyek kifejezetten a sérülések megelőzésére szolgáltak.

Tállay doktor Mocsait is próbálta rávenni, hogy változtasson az életmódján, több-kevesebb sikerrel. "Lajos szép nagydarab ember volt, így próbáltam rá hatni a testsúlycsökkentés terén is. Elvittük például rendszeresen sétálni. Miután intelligens ember, tudatában volt, hogy ennek tétje van. El is határozta magát, de amikor véget ért az együtt töltött időszak - edzőtábor vagy verseny -, és már nem volt rálátásunk, visszatért a hétköznapi életviteléhez."

Eltitkolt sérülések

Mocsait sokan kritizálták, amiért a válogatott nyerő helyzetből elbukta a dánok elleni olimpiai és a franciák elleni világbajnoki döntőt. A Nemzeti Sportban Szabó József, a Dunaferr SE egykori elnöke azt mondta, Sydneyben Mocsai rossz cseréire volt visszavezethető a kudarc: "Emlékszem, a döntőn Orbán Viktor miniszterelnök már szólt Vass Karcsinak, hozzanak sok pezsgőt, mert ez lesz a történelmi 150. magyar aranyérem. Aztán mégis elvesztettük. Mocsai Lajos elkezdett cserélgetni, a meccs meg elment." Akadt olyan vélemény is, amely szerint Sydneyben sokgólos vezetésnél a kapitány többet foglalkozott a lelátóval, mint a pályával.

http://www.youtube.com/embed/ucmLi-cQsnQ


"Sosem voltam az az edző, aki kiadta a tanítványait, de egyszer erről majd számot kell adniuk a játékosoknak is, hogy egy olimpiai és világbajnoki döntő előtt miért olyan állapotban voltak, amilyenben" - emlékezett vissza ezekre a döntőkre Mocsai Lajos egy korábbi, az [origo]-nak adott interjújában. Később elárulta, Sydneyben egyszerűen nem tudott a kulcsemberek sérüléséről, mert a csapat nem mondta meg neki, hiszen senki sem akart lemaradni egy olimpiai fináléról.

Forrás: AFP/Patrick Kovarik
Megnyert döntőt bukott el a válogatott Sydneyben

Rácz Marianne szerint az sem volt szerencsés, hogy már a döntő előtt kihirdették az All Star-csapatot, mert ezt néhány játékos nem úgy dolgozta fel akkor, ahogy kellett volna. A válogatottnak a 2004-es olimpián sem jött ki a lépés, a csapat a csoportban kikapott Ukrajnától, így a negyeddöntőben összetalálkozott a világbajnok franciákkal, kikapott, és végül csak az ötödik helyen végzett.

Kötelező az altató

"Minden edző más. Laurencz László mellett ezer poénban volt részem, de Skaliczki László is nagyon eltérő stílusban vezette a férficsapatot a 2004-es olimpián" - mesélte Vanyus Attila. "Nagy Lászlóék sokkal szabadabbak voltak, mint a lányok. Az olimpiai faluban nem volt alkohol, de a fiúk becsempészték, Skaliczki pedig elnézte nekik. Lajosnál ilyet el sem lehetett volna képzelni. Ő a kézilabdának élt és él, nála a jó szereplés mindenek előtt volt, mindig ragaszkodott a napirendhez."

Márpedig a napirend Mocsainál nagyon szigorú, erről pont az Izland elleni heroikus küzdelemben megnyert olimpiai negyeddöntő után nyilatkozott a kapitány az [origo]-nak a londoni olimpián: "Hazamegyünk a szálláshelyre, megnyugszunk, majd a terapeuták megkezdik a gyúrást, a rehabilitációt, az energia- és fehérjebevitelt, a folyadék pótlását. Azután gyógyítás, masszázs következik, majd aki nem tud éjfélig elaludni, annak altatót kell bevennie, mert nem lehet kialvatlan sportolókkal dolgozni. A vitamin- és egyéb pótlások után regenerációs futás, majd speciális fitnesz lesz a program, azaz nem kézilabdázunk. A hormonális háztartásban az erőfejlesztés pozitív, férfias dinamikát ad. Egész nap elemzünk, este pedig taktikai értekezlet lesz."

Mocsai Lajos harmadéves egyetemistaként ismerte meg későbbi feleségét, Csorba Virginiát, aki sportolóként utánpótlás-válogatott magasugró volt. A házasságból négy gyerek született, Tamás, Virginia, Dorottya és Júlia. Mocsai Lajos felesége előkelő nemesi családból származik, a Bánó-Kaskovich család családfáját az 1260-as évekig tudják visszavezetni. A somogyi zsákfaluban, Felsőmocsoládon álló Bánó-Kacskovics kastélyt 1997-ben vásárolta vissza a családi vállalkozás. A felújítást többnyire magántőkéből, elsősorban a tízévi németországi munkavállalás megtakarításaiból, valamint az erre az időszakra vonatkozó visszaigényelt nyugdíj összegéből finanszírozták.

http://www.youtube.com/embed/mrmLvoG5w7M

Politikusalkat és rafinált edző

Az athéni olimpia után Mocsai távozott a női válogatottól, 2005-ben három hónapig a Gummersbach férficsapatánál dolgozott. A 9. helyen vette át a csapatot, és a 18 megszerezhető pontból mindössze egyet elveszítve a klub fennállásának addigi legsikeresebb sorozatát produkálták.

Magyarországra visszatérve a Vasashoz szerződött, de a nagyratörő tervek megfeneklettek, így két év után elfoglalta Zdravko Zovko helyét az MKB Veszprémnél.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Eufória Veszprémben

Irányításával a csapat 2008-ban KEK-et nyert, ötször lett bajnok, négyszer kupagyőztes, csupán a 2008-as Magyar Kupa-döntőt bukta el a Szegeddel szemben egy rendkívül durva, botrányos mérkőzésen. Mocsai a meccs után gratulált a győztesnek, másnapi nyilatkozatában azonban már keményen bírálta a szegediek stílusát. "Az a legnagyobb különbség kettőnk között, hogy én mindent szívből csinálok. Lajos politikusalkat, nála inkább az ész dominál, nagyon okos, rafinált edző" - nyilatkozta az [origo]-nak két éve Vladan Matic, a Szeged akkori edzője.

Mocsai pályafutásának egyik legnagyobb próbatétele Marian Cozma tragikus elvesztése volt, a román válogatott beállós 2009. február 8-ai meggyilkolása után rá hárult a feladat, hogy tartsa a lelket a megrettent és megrendült csapatban, amelynek több tagja is ott volt a támadás helyszínén, ketten pedig súlyos sérülésekkel kórházba kerültek.

"Ebben a helyzetben vezetőként erőt és nyugalmat kellett produkálnom, hogy a káoszt feloldjam. A hétvégén BL-mérkőzést kellett játszanunk a Leon ellen, ha kiestünk volna, minden fejre áll. Négy napig kézilabdáról sem lehetett beszélni, mégis olyan lelkierővel álltunk ki a meccsre, amivel nem lehetett veszíteni" - emlékezett az MTV Záróra című műsorában.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Marian Cozma elvesztését nehéz volt feldolgozni

Más edzők zsiványkodnak, Mocsai nem

Egy, a neve elhallgatását kérő játékvezető azt mondta, szerinte érezhető volt Mocsain, hogy melyik csapat kispadján ül. Forrásunk szerint a Vasasnál korrektebb, szerényebb volt, Veszprémben már túl sokat foglalkozott a játékvezetőkkel, de sokszor inkább csak pózolt, és a szereplési vágy fűtötte. Az év játékvezetőjének választott dr. Tájok Péter viszont pont az ellenkezőjét hangoztatta. Szerinte nem befolyásolta Mocsai viselkedését, hogy milyen csapatot irányított.

"Játékvezetői szempontból érdekes személyiség, olyan, aki mérnöki precizitással dolgozik. Annyira, hogy az néha már zavaró. A játékvezetés és az edzői szakma kibékíthetetlen ellentétben áll egymással. Az edzők különböző módokon próbálják feszegetni a korlátokat, van, aki már-már a sportszerűtlenség határát súrolja, más edzők zsiványkodnak kicsit, próbálkoznak, de a tanár úrra ez nem jellemző. Nem is poénkodik, nem emlékszem semmilyen fricskára a részéről. Ha nem tetszik valami, szóvá teszi, de etikus határokon belül. Vele szót lehet érteni, az adott mérkőzésen nem hátráltatja a munkát. Sárga lapot már adtunk neki, de kiállításra nemigen emlékszem" - mondta Tájok, aki büszke rá, hogy az őszi Szeged-Veszprém meccs játékvezetését Mocsai világszínvonalúnak nevezte.

Forrás: AFP/Franck Fife
Válogatott meccseken azért előfordult, hogy kiállították

A Mocsai-szótár

Mocsai Lajos révén a szakma és a közvélemény is megismerhetett egy egészen sajátos nyelvezetet. Ő hozta be a köztudatba a testsúlykilogramm-deficitet, általa tudtuk meg, hogy Pálinger Katalinnak milyen jó az anticipációs képessége, és hogy a dánoknak nyolcgólos hátrányban a vb-döntőben a relatív kreativitás potenciálját kell effektivizálni a javulás érdekében. "Az, hogy állandóan szakkifejezéseket és idegen szavakat használ, nem új keletű dolog, már 30 évesen is ilyen volt - mondta Rácz Marianne. - Én nagyon élveztem, mert egyetemistaként ismertem és tanultam ezeket a kifejezéseket, de éppen emiatt sok viccelődésnek is ki volt téve. Gyakran mondtuk neki, hogy hozzá az idegen szavak szótára is kell, de az is biztos, hogy ettől lesz egyedi, ettől Mocsai Lajos. Ez az általa felépített brandhez hozzátartozik."

Harsányi Gergely szerint még nem fordult elő, hogy valamit ne értettek volna meg a játékosok Mocsai szavaiból. "Engem nem zavarnak a szakkifejezések, hiszen aki a kézilabdában él, érti ezeket. Míg a külvilágnak furcsák, nekünk természetesek."


Elmélet és gyakorlat

Mocsai Lajos szakmai tudását különböző cégek is szívesen használják, a szövetségi kapitány gyakran szerepel csapatépítő tréningeken vendégelőadóként. "Elsősorban nem csapatépítésről papolt, hanem a vezetői szerepről. Pont olyan volt, amilyennek vártam: elméletben a vezetői autoritástól a klikkesedés kezeléséig minden teljesen rendben volt, csak körülbelül nyolcszor kérdeztem volna bele, hogy akkor miért nem így csinálja a gyakorlatban" - mondta egy győri multinacionális cég munkatársa, aki részt vett az egyik Mocsai-előadáson.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Egy példára emlékszem, amit mesélt. Az 1999-es férfikézilabda-világbajnokság döntőjét Svédország 25-24-re megnyerte az oroszok ellen. A hajrában a svéd kapitány, Bengt Johansson időt kért, és azt mondta az irányítónak, Ljubomir Vranjesnek: Játszd azt, amit te gondolsz! A svédek gólt szereztek, világbajnokok lettek. Mocsai ezt hozta fel példának a csapatépítésre, és arra, milyen nagyszerű dolog felelősséget adni másnak. Bennem meg az motoszkált, hogy biztosan láttam már Lajos száz időkérését, de vajon miért nem emlékszem egyszer is arra, hogy ő így cselekedett volna?!"

Kézilabda-rajongó forrásunk szerint az előadás kiváló és jó hangulatú volt, de csak azt támasztotta alá, hogy más az elmélet és a gyakorlat. "Meggyőződésem, hogy egy ilyen szakembernek csak az elmélettel kellene foglalkoznia" - mondta.

Persze, hogy hiú

Mocsai 2012 februárjában egy hazai BL-vereség után megorrolt a szurkolókra, amiért "Szép volt, Lajos!" rigmusokkal jelezték, elégedetlenek vele. Azt mondta, a reakció érthető, de fájó, mert pályafutása során ilyennel még nem találkozott.

Rendkívül érzékenyen reagál a sajtóban megjelent bírálatokra is. Bár állítja, hogy nem olvassa a róla és csapatairól szóló cikkeket, mégis naprakész, ha olyasmi jelenik meg vele kapcsolatban, amivel nem ért egyet. Így a londoni olimpián megsértődött azért, amiért az újságok idézték Iváncsik Tamást, aki úgy nyilatkozott a Veszprém honlapján, hogy Mocsai nem volt vele őszinte. De azt is sérelmezte, hogy egyesek még a játékok előtt dobogóra várták a csapatot, valószínűleg attól tartott, ha nem jön össze, kritizálni fogják. A januári világbajnokság után a Nemzeti Sportnak azt nyilatkozta, az utánpótlás tragikus helyzetében a felelősség "a szaksajtóé is, hogy nem hívta fel a figyelmet erre a veszélyre".

"Hogy hiú vagy sértődékeny lenne? Ez nem ilyen egyszerű kérdés - magyarázta Rácz Marianne. - 1998-ban voltam vele az első világversenyen, amikor a hollandiai Európa-bajnokságon harmadik lett a válogatott. A kéthetes torna alatt annyira elfáradtam a sok munkától, hogy karácsony előtt hazaérkezve két vagy három napot szinte egyfolytában aludtam. És gondoljunk bele, hogy Lajos 1980 óta folyamatosan így dolgozik. Volt időszak, amikor a válogatottat és a klubmunkát párhuzamosan csinálta, ez rengeteg feszültséggel jár, egyszerűen nincs ideje pihenni, nem tud ellazulni. Számára az egy hónapos nyári szünet is munkával, a felkészülés megtervezésével jár. Szóval lehet büszke arra, amit elért. Ha ezt valaki hiúságnak, esetleg sértődöttségnek látja, az az ő dolga."

Forrás: AFP/Javier Soriano

Vanyus Attila is a védelmébe vette: "Lajos a pályán és a pályán kívül is talpig úriember. Sokan azt mondják rá, hogy nagyképű, de ez nem igaz. Egyszerűen büszke magára, büszke arra, amit elért. A helyében én is ilyen lennék, ha ennyit tudnék. Hogy hiú? Persze, hogy az. Álszerénység lenne, ha azzal jönne, hogy 'jaj, én ehhez nem értek' vagy 'jaj, csak szerencsém volt'. Szeretem azokat, akik kifelé is olyanok, mint belül, és Lajos ilyen."

Olimpiai elődöntő Nagy Lászlóval

Mocsai 2010 februárjában szakmai igazgatóként tért vissza a férfiválogatotthoz, fél évvel később már szövetségi kapitányként dolgozott. "A közös munka során azt tapasztaltam, hogy mindent komolyan vett, ebbe a legkisebb vicc se fért bele" - nyilatkozta róla Remport Csaba, a veszprémi Fan Club vezetője, aki a videoelemzésben segített neki klub- és válogatottszinten is.

Kapitányként állást kellett foglalnia Nagy László ügyében, amelyet ügyes politikával próbált elodázni. Amikor a barcelonai átlövő 2011 februárjában ismét jelezte, nem kíván a magyar csapatban játszani, Mocsai azt mondta, "ha erkölcsileg tisztázta magát, akkor meg kell nézni, lehet-e olyan helyzetet teremteni, hogy bármi is visszafordíthatóvá váljon."

Forrás: AFP/Lluis Gene

Amikor tavaly az olimpia előtt néhány hónappal a madridi AS azt írta, hogy Nagy megkapja a spanyol állampolgárságot, a szövetségi kapitány az m1 televízióban reagált: "Sok boldogságot és sok sikert kívánok számára! Több hozzáfűznivalóm nincs, két évvel ezelőtt is meg lehetett volna mondani."

Nagy hároméves önkéntes száműzetése végül június negyedikén ért véget, az átlövő előbb a Parlamentben tette tiszteletét a nemzeti összetartozás napján, majd sajtótájékoztatón jelentette be visszatérését. Mocsai Lajos boldogan nyilatkozta, hogy "ha szeretne itt játszani, akkor örömmel várjuk." A Mocsai-féle válogatott immáron Nagy Lászlóval olimpiai negyedik, az idén pedig vb-nyolcadik lett, így továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik.

Kéziakadémia, a megvalósult álom

Mocsai Lajos lesz a főigazgatója a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiának, amelyet a kormány évi 200 millió forinttal támogat. A központ 30-30 fiú és lány tanulója 2013 szeptemberében kezdi meg az első tanévet, az iskolába az 1998. január 1-jén vagy az után született sportolókat várják. Mocsai Lajoson kívül olyan kiváló szakemberek vezetik a képzést, mint Kovács Péter, a magyar férfi, valamint Hajdu János, a női utánpótlás-válogatottak vezetőedzője, továbbá Csoknyai István, Gyurka János, Juhász István, konzulensként pedig Kovács László mesteredző. Az akadémia mindemellett a tervek szerint a játékos-, edző- és játékvezető-képzés központja is lesz, valamint azt várják, hogy a 2016-os olimpia után mutatkozzon meg a tudatos utánpótlás-nevelés eredménye.