Vágólapra másolva!
Nagy lépést tett a csoportelsőség felé a Szeged férfivízilabda-csapata, miután a Bajnokok Ligája csoportselejtezőinek kilencedik fordulójában kilenc góllal legyőzte a Nagyváradot Hódmezővásárhelyen. Az Eger a szükséges négy helyett csak két góllal nyert az Szpartak Volgográd ellen, így vélhetően csoportharmadik lesz. A Debrecen a szerbiai 9-6-os vereség után hazai környezetben is kikapott két góllal a szerb Radnicki Kragujevactól az Eurokupa elődöntőjében.

Bajnokok Ligája, A csoport, 9. forduló:
A-HÍD Szeged VE - Nagyvárad (romániai) 17-8 (5-4, 2-2, 5-0, 5-2)
A szeged góldobói:
Kayes 5, Szivós 4, Somogyi 2, Molnár, Kunac, Kiss Cs., Juhász, Török, Younger 1-1

Somogyi Balázs emberelőnyös góljával kezdődött a mérkőzés a Gyarmati Dezső-uszodában. A szegedi csapat szurkolói váratlan fordulatnak lehettek tanúi: hamarosan kiegyenlített, majd a vezetést is átvette a vendég együttes (1-2).

A hazaiak légiósa, Joseph Kayes után a háromszoros olimpiai bajnok center, Molnár Tamás is eredményes volt, így visszajött az előny, de rövidesen megint a román csapat vezetett (3-4). A negyed gólritmusa azonban megmaradt, s az első szünetre Aljosa Kunac és Kiss Csaba jóvoltából 5-4-nél vonulhattak el a csapatok.

A második játékrészben némileg visszavettek a felek a tempóból, és a hálók is ritkábban zörrentek, de 5-5 után Somogyi és a távolról eredményes Szivós Márton révén 7-5-re elhúzott a Szeged. Tovább növelni a különbséget azonban nem sikerült, sőt a Nagyvárad közelebb lopózott közelebb a nagyszünetig (7-6).

A harmadik nyolc percben megváltozott a játék képe: miközben nem volt érdemi válasz a rivális részéről, a Szeged pólósai közül Kayes, Juhász Zsolt, Török Béla, Szivós pedig kétszer is a kapuba juttatta a labdát (12-6). Ezzel el is dőlt a mérkőzés, és a kérdés csupán az maradt: mekkora különbséggel győz a Szeged. A választ - az egyformán negyedszer is betaláló Kayes és Szivós, majd egy újabb légiós, Aaron Younger után - az ötig jutó új-zélandi Kayes adta meg, beállítva a 17-8-as végeredményt.

Bajnokok Ligája, D csoport, 9. forduló:
ZF-Eger - Szpartak Volgográd (orosz) 8-6 (1-1, 2-1, 3-1, 2-3)
az egri góldobók:
Salamon 3, Bátori 2, Biros, Seman, Varga Zs. 1-1

Az egriek ifjú válogatottja, Bátori Bence parádés góllal juttatta vezetéshez az egrieket a Bitskey Aladár uszodában, utána azonban sokáig nem talált be a hazai együttes, hiszen egyetlen további orosz gól született csak a nyitó játékrészben (1-1).

A második negyedben a szintén válogatott, büntetőből és távoli lövésből is betaláló Salamon Ferencnek köszönhetően alakult 3-1-re az állás. A szívósan küzdő volgográdiak azonban szépíteni tudtak még a nagyszünet előtt (3-2).

A harmadik negyedben viszont szinte minden a vendéglátók szájíze szerint alakult, hiszen a légiós Lukas Seman, majd az ötméteresből eredményes háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter révén 5-2-re, utána pedig Varga Zsolt centergóljával 6-3-ra elhúzott az Eger.

Mi több, a negyedik negyed elején meglett a remélt "közte négy" is: Bátori pattintott látványosan a jobb felső sarokba (7-3), orosz feleletet követően pedig Salamon alakította 8-4-re a hazai vezetést. A különbséget azonban nem sikerült tartani, a harcos vendégek jó hajrával szépítettek, és végül csak 8-6-os egri győzelem született az összecsapáson.

A február 27-i utolsó fordulóban az Eger a szerény képességű grúz bajnokhoz látogat Tbiliszibe egyértelműen győzelmi eséllyel, míg a csoportelső görög Vuliagmeni a Volgográd vendége lesz, ahol az oroszok az esélyesebbek. Így a papírforma alapján a magyar együttes a harmadik helyen végez, és egy másik csoport másodikjával csap majd össze a BL már egyenes kieséses nyolcaddöntős szakaszában.

Eurokupa, elődöntő, visszavágó:
Debreceni VSE-Radnicki Kragujevac (szerb) 10-12 (3-1, 1-5, 3-3, 3-3)
A debreceni góldobók:
Varga T. , Giorgetti 3-3, Misic 2, Halek, Kállay 1-1
döntőbe jutott: a Kragujevac, kettős győzelemmel

Parádésan kezdett a debreceni uszodában a hazai csapat, amely a világbajnok, olimpiai ezüstérmes olasz - édesanyja révén félig magyar - Alex Giorgetti révén a harmadik percben megszerezte a vezetést. Szintén emberelőnyből hamar egyenlítettek ugyan a szerbek, ám ekkor valósággal hátára vette a hazaiakat a kétszeres olimpiai bajnok csapatkapitány, Varga Tamás, aki 41 másodperc alatt - előbb fórból, majd akcióból - kétszer is eredményes tudott lenni (3-1).

Csakhogy a folytatásban ahelyett, hogy a differencia tovább hízott volna, vendéggólok következtek, három is egymás után, így fordult a kocka (3-4). Varga egalizált (4-4), ám a szerbek tudtak újítani, és a nagyszünetig elhúztak 6-4-re.

A harmadik negyed is kragujevaci találattal kezdődött (4-7), azonban a debreceni délszláv légiós, Sasa Misic jelentkezett be centerből, utána pedig Halek Márton váltott gólra egy emberelőnyt (6-7). Az egyenlítés azonban elmaradt, sőt megint a rivális tett szert jelentős előnyre (6-9), amiből valamelyest sikerült faragni a fórból betaláló Kállay Márk jóvoltából (7-9).

A befejező játékrészben még felvillant a lehetőség, hogy döntetlenre menthető a csata, amikor Giorgetti szabaddobásból 8-9-re módosította az állást, de a szerbek nem akartak fordulatot (8-11), és bár egyszer-egyszer még fórból Giorgetti és Misic is a hálóba juttatta a labdát, a végszó a Kragujevacé lett, amely kettős győzelemmel masírozott be az Eurokupa döntőjébe (10-12).