Vágólapra másolva!

Bukott a Miami a nagydöntő nyitányán

A San Antonio Spurs meglepetésre legyőzte idegenben a címvédő Miami Heatet az NBA nagydöntőjének csütörtöki nyitányán.

Döntő, 1. mérkőzés:
Miami Heat - San Antonio Spurs 88-92 (24-23, 28-26, 20-20, 16-23)
legjobb dobók: James 18, Wade 17, Bosh 13, Allen 13, illetve Parker 21, Duncan 20, Ginobili 13, Green 12, Leonard 10

Az American Airlines Arena 19 775 fehérbe öltözött nézője a negyedszer az alapszakasz legjobbjává választott LeBron James showműsorára készült a nagydöntő nyitányán. A címvédő floridaiak ásza ugyan csak 18 pontot dobott, ám mellé 18 lepattanót és 10 gólpasszt is gyűjtött. A tripla dupla azonban végül kevésnek bizonyult: a San Antonio mindvégig látótávolságban maradt, főként a szélvészgyors francia karmester, Tony Parker és a 37 évesen is dupla duplát (20 pont, 14 lepattanó) jegyző Tim Duncan révén.

A mindvégig kiegyenlített találkozó az utolsó negyedben dőlt el. Ebben a harmadik bajnoki címére hajtó Heat mindössze 16 pontot hozott össze, és hét perccel a vége előtt hátrányba került, amelyet már nem is tudott ledolgozni. Az utolsó játékrészben James hat, a térdsérülése ellenére addig remeklő Dwyane Wade pedig nulla pontot szerzett, és mivel sem Mario Chalmers, sem Norris Cole nem tudta megfékezni Parkert, a hajrában már maga James fogta a vendégek irányítóját. Végül Parker döntötte el a meccset is, 5,2 másodperccel a vége előtt, amikor 86-88-nál cselezés közben még el is esett, de a labdát megtartotta, majd a támadóidő lejártakor dobása a palánkról a gyűrűbe hullott. A bírók visszanézték videóról az esetet, majd megítélték a találatot.

A Spurs eddig mind az öt nagydöntőbeli szereplése alkalmával megnyerte az első mérkőzést.

"Nem tudtuk a saját játékunkat játszani, és a hajrában fájdalmasan eredménytelen volt a támadójátékunk" - összegzett Erik Spoelstra, a hazaiak mestere, míg 22 évvel idősebb kollégája, a Spurs eddigi négy bajnoki címében oroszlánrészt vállaló Gregg Popovich közölte, a hajrában a szerencsén és Parker lélekjelenlétén múlt a győzelem.

Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc második meccsére magyar idő szerint hétfőn hajnalban kerül sor, szintén Miamiban.