Vágólapra másolva!
Amennyiben Hanga Ádám fejlődése töretlen marad, és új csapatában, a spanyol Laboral Kutxa színeiben komoly Euroliga-tapasztalatra tesz szert, akkor akár ugyanazt az utat is bejárhatja, mint az argentin olimpiai bajnok Manu Ginóbili, a San Antonio kosárlabdasztárja, írja elemzésében a ProjectSpurs.com portál.

Spanyol sztárcsapatban a legjobb magyar kosaras

A San Antonio Spurs kosárlabdacsapatának vezetősége, illetve az NBA-döntős csapattal foglalkozó legnagyobb hír- és elemző portál, a ProjectSpurs.com nem feledkezett meg Hanga Ádámról. A magyar válogatott kosárlabdázó játékjogát még 2011-ben foglalta le a Spurs, és bár egy percet sem tölthetett még az NBA-ben, az elmúlt két idényt a spanyol Manresánál töltő játékos mégis előrelépett, és a háromszoros bajnok és hatszoros kupagyőztes Caja Laboral (új nevén Laboral Kutxa) csapatában folytatja pályafutását.

A ProjectSpurs.com azonnal átvette a hírt, és a 2012-13-as évad statisztikái alapján azt írta Hangáról, ha fejlődése töretlen marad, akkor akár Manu Ginóbili nyomába is léphet, és hamarosan az NBA-be kerülhet.

Hanga Ádám Forrás: MTI/EPA/Pekka Sipola

"A szerződés lehetőségéről már hetek óta tudtunk, de csak most vált hivatalossá. Hanga új csapatával az Euroligában szerepelhet, és bár a versenysorozat nagyon kemény, a játékos előző években mutatott fejlődése azt mutatja, képes lesz megállni a helyét Európa legjobbjai ellen is" - írta a portál.

A szerző, Trevor Zickgraf fejlődést számokkal támasztotta alá: amíg Hanga első szezonjában 7,8-as pontátlagot ért el, a kétpontosokat 46, a triplákat 26 százalékos hatékonysággal dobta, és 21 percet töltött átlagban a pályán, addig egy évvel később 11,7-es pontátlaggal rendelkezett, a 46 százalékos duplák mellett már 34 százalékkal szórta a hárompontosokat és 26 percet játszott átlagosan.

De sokat javult a lepattanózásban, az asszisztok számában, a bajnokság utolsó 14 mérkőzésén már 14,5 pontos volt az átlaga. A portál szerint a 2013-14-es szezon kulcsfontosságú lesz a pályafutásában.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

"Ha Hanga képes lesz a 14,5-ös pont, az 5,5-ös lepattanó- és a 3-as asszisztátlagra, akkor kézzel fogható közelségbe kerülhet számára az NBA. Összehasonlításképpen Manu Ginóbili a 2000-2001-es Euroliga-szezonban közel hasonló hatékonysággal játszott, azaz, ha a magyar ezt megközelíti, akkor lehet esélye. Amennyiben a legújabb négyéves szerződéséből kettőt az Euroligában erősödve tud eltölteni, akkor 26 éves lesz, pont annyi, amennyi Ginóbili volt San Antonióba érkezésekor."

Ginóbili San Antonióban marad

Két évvel meghosszabbította szerződését Manu Ginobili, a San Antonio Spurs argentin sztárja. A 36 éves játékos - aki 2004-ben olimpiai bajnok lett Athénban - szerdán jelentette be, hogy 2015-ig biztosan a texasiakat erősíti. A 198 centis Ginobili 2002-ben érkezett az NBA-be, s azóta csak a San Antonióban szerepelt, három bajnoki címet gyűjtve a csapattal.