Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott fantasztikus védekezéssel 9-3-ra legyőzte a barcelonai világbajnokságon az eddig hibátlan Görögországot, így bejutott az elődöntőbe. Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint csak hinni kellett magunkban, a szenzációsan védő Nagy Viktorban pedig a dac is dolgozott.

"Én már láttam a nyáron, hogy nagyon jó csapatunk van, és tudtam, hogy csak lélektani kérdés, hogy fel tudjuk dolgozni az elmúlt évek nehézségeit " - mondta az Origónak Benedek Tibor szövetségi kapitány a negyeddöntő után. "A mai meccs bebizonyította, hogy ha hiszünk abban, amit csinálunk, akkor így tudunk teljesíteni. Ebben a meccsben minden benne volt, amit az elmúlt időszakban építettünk. Az a legnehezebb, hogy ezt most szépen be kell rakni a fiókba, elfelejteni, és kezdeni elölről, mert minden ellenfél más, ezt a mai taktikát ki lehet dobni a kukába a következő meccsen."

Benedek hitt a csapatban Forrás: AFP/Lluis Gene

A görögök a negyeddöntőig rendkívül hatékonyan használták ki az emberelőnyöket, ám ezt a fegyverüket most sikerült hatástalanítania a magyar válogatottnak, hiszen a tizenöt fórból csupán hármat tudott belőni az ellenfél.

"Változtattunk a védekezésünkön, reagáltunk a görögök játékára, ők pedig nem tudtak mit húzni erre" - magyarázta a meccs egyik legjobbja, Varga Dénes. "Tudtuk, hogy nagyon erős, sakkozós vízilabdát játszanak, addig adogatják türelmesen a labdát, amíg valaki üresen nem lesz. Ezt a taktikát főleg emberelőnyben lehet jól alkalmazni, ezért kitaláltuk, hogy a mezőnyben csinálunk kiállításokat, így felúszásból kellett játszaniuk az emberelőnyt, ez pedig bejött. A védelemmel nyertük meg a meccset, Nagy Viktor is remekül védett."

Nagy Viktorban a dac is dolgozott, hogy hármadszor nem szabad kikapni a görögöktől. "Úgy sikerült elvégezni a saját munkámat, ahogyan terveztem. Jól éreztem magam a vízben, és ezt láttam a többieken is, az, hogy nekem jól ment, ráragadt a társaimra. A görögök kétszer elvertek bennünket a felkészülés alatt, és ez jót tett nekünk, nyomot hagyott bennünk, hogy háromszor azért ne már! Így is álltunk hozzá az első másodperctől kezdve, ennek köszönhetjük a győzelmet."

Nagy Viktor szenzációsan védett a görögök ellen Forrás: MTI/Kovács Anikó

A magyar válogatott a döntőbe jutásért a horvátokkal játszik, akikkel az idén még egyszer sem találkozott. "Minden poszton nagyszerűek, néhány fiatal bekerült a válogatottba náluk is, de ettől még egy komplett csapatról van szó. A görögökkel ellentétben velük még nem játszottunk, ez talán hátrány lehet, de biztos vagyok benne, hogy a videofelvételek alapján Tibi ellenük is ki fogja találni a nyerő taktikát" - mondta a kapus.

A szövetségi kapitány röviden elárulta, hogy mire kell figyelni a horvátok ellen. "Statikus játékot játszanak, van egy borzalmasan erős centerük, rá építenek minden támadást, de van két remek távoli lövőjük is, ezt a három játékost kell megfognunk."

"Nagyon jól képzett csapat, kis változtatásokkal évek óta együtt játszanak, ismerik egymás minden rezdülését. Ebben van az erejük, na meg abban, hogy van három-négy világklasszis játékosuk. Borzasztó nehéz ellenfél lesz" - tette hozzá Varga Dénes.