Vágólapra másolva!
Fordítva járhatja be Dávid Kornél útját Hanga Ádám, az egyetlen magyar kosaras, akinek reális esélye van arra, hogy az NBA-ben játsszon. Az egyik legerősebb európai bajnokságban már letette a névjegyét, folyamatosan javuló teljesítményével két év alatt elérte, hogy egy kiscsapatból leigazolja a háromszoros spanyol bajnok. A centiméterekre is figyel, tudja, hogy Amerikához még erősödnie kell, de a zsákolásai már most is elég látványosak.

"Egyértelműen megvannak a képességei ahhoz, hogy a világ legerősebb ligájában játsszon" - nyilatkozta Mészáros Lajos, a magyar válogatott szakmai igazgatója két éve, amikor kiderült, hogy a San Antonio lefoglalta Hanga Ádám játékjogát. A kosaras pályafutása meredeken ível felfelé, első lépésként 22 éves korában az Albacomptól leigazolta a spanyol Manresa, amelyben folyamatos fejlődést mutatott. Az első szezonban meccsenként 7,8-es, egy évvel később 11,7-es pontátlaggal rendelkezett, és a 46 százalékban bedobott kétpontosok mellett - 28-ról feljavulva - 34 százalékkal szórta a hárompontosokat.

Euroliga, hú, de jó kimondani!

A Manresa az idén kiesett, Hanga azonban nem kesergett sokáig, hiszen nyáron leigazolta az egyik legerősebb spanyol klub. "Kivásárolt a Laboral Kutxa a manresai szerződésemből! Ezért dolgoztam, hogy ez létrejöjjön, és sikerült! Jövőre irány az Euroliga, hú, de jó kimondani!" - kürtölte világgá örömét a Facebookon Hanga, akiért sajtóértesülések szerint 400 ezer eurót (120 millió forint) fizetett új klubja.

Ruganyos, pontosan céloz, jól zsákol, több poszton is bevethető Forrás: MTI/Bugány János

A közös edzés kicsit még odébb van, hiszen két hete porcproblémák miatt Spanyolországban megműtötték a lábát, és egy darabig még mankóval kell járnia, de már nagyon várja, hogy bemutatkozhasson a sztárcsapatban. "Az orvosok szerint 10 hét a teljes gyógyulás, az augusztus 26-ai edzőtáborra nem tudok felépülni, de a spanyol bajnokság rajtján már szeretnék ott lenni" - mondta az Origónak.

Míg Manresában ő volt az egyik kulcsjátékos, felkészült arra, hogy a Laboralnál újoncként nem fogják egyből rá kihegyezni a figurákat. "Nem bánom, ha nem leszek rögtön 30 perces játékos. Megpróbálok hasznos lenni, főleg védekezésben, és megcsinálom a kulimunkákat a húzójátékosok helyett. Ha kell, faultolok, ha kell, keményebben játszom, amit az edző mond, azt fogom tenni" - ígéri, pedig kifejezetten olyan játékosnak számít, akire a dobásokat is nyugodt szívvel rá lehet bízni.

A feljebb hozott könyök

Amióta Spanyolországban van, sokkal szebb és határozottabb lett a dobómozdulata, Manresában a bajnokság utolsó 14 mérkőzésén már 14,5 pont volt az átlaga, amit annak is köszönhet, hogy tavaly nyáron kapott maga mellé egy edzőt Amerikából. "Próbáltunk kicsit változtatni a dobástechnikámon, ami javított az eredményességemen, a szezon második felére magabiztosabb is lettem. Egy néző a változást nem feltétlenül venné észre, centiméterekről van szó, kicsit feljebb hoztam a könyökömet, úgy dobom el a labdát."

Tíz hét kihagyás után jöhet a spanyol bajnoki rajt Forrás: Lóránt András

A részben guineai származású kosaras az előző évben látványos játékkal hívta fel magára a klubok figyelmét, a Laboralon kívül több spanyol élklub és a Roma is érdeklődött iránta. Láthatták, hogy egyértelmű erőssége a ruganyossága, az atletikussága és a kiváló ütemérzéke, ennek köszönhetőek a nagy zsákolások és a még nagyobb blokkok. Két alkalommal akkorát zsákolt meccs közben, hogy összetörte a palánkot, bár állítja, nem ő volt túl erős, hanem a plexi gyenge. "Valami lehetett a bal oldali palánkkal Manresában, mert az edzéseken is sokat összetörtünk, a vezetők bánatára két év alatt tíz is használhatatlan lett. De nem feltétlenül az én erőmtől roppanhattak össze, hiszen vannak nehezebb játékosok is a keretben." Egy ilyen baleset meccs közben a legkellemetlenebb, mert 45 percbe is beletelik egy palánkcsere, így a csapatoknak és a nézőknek is várniuk kell.

Palánktörés Hanga-módra 00:16-tól:

Azt mondja, ha választhatna, hogy az Euroligában Final Fourba jut a spanyolokkal, vagy bekerül a San Antonio Spurs 12-es keretébe, akkor az előbbit választaná. A távoli cél mégis az NBA, ehhez azonban rengeteg dolognak kellene egyszerre passzolnia. Kell egy meggyőző szezont produkálnia a Laboralban, és akkor reménykedhet, hogy a Spursnél éppen az ő posztján kell vérfrissítés. De mi is az ő posztja? Spanyolországban főleg kettest, azaz dobóhátvédet játszik, de a testalkata miatt az NBA-ben inkább az egyes (irányító) pozícióban jöhetne szóba. "Egyes, kettes vagy hármas poszt, én mindegyiket szeretem. Néha irányítani is szeretek, jó, ha rajtam keresztül megy minden, alacsony bedobóként tetszik, hogy sokat lehetek a gyűrű alatt. Négyes poszton, magas bedobóként is tudnék játszani, de azért nem egy spanyol ligában" - jelzi, hogy nem válogatós, ha kosárlabdáról van szó.

Gratulált a Spurs

Hanga jelenleg 201 centis és 93 kiló, s mint mondja, Amerikában is sok 90-100 kiló közötti játékos van, mégis, az NBA-ben azért fizikailag sokkal erősebbek a kosarasok, mint Európában. "Rám is lehetne még pakolni négy-öt kiló izmot, amit fél-egy év alatt meg is lehetne oldani. De amikor kijöttem, 87 kiló voltam, már hat kilót izmosodtam, de közben az egyensúlyt is meg kell tartani, hogy megmaradjon a ruganyosságom és a gyorsaságom. Mindig is fineszes játékos voltam, de a törzs- és hátizmokat még meg lehet erősíteni, amit kívülről nem is lehet látni, de sokat segítene."

Az ő kezében jó helyen van a labda Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A baszk klubnál jól ismerik Dávid Kornélt, aki éppen tíz éve az akkor még Tau Cerámica nevű csapattal Final Fourig jutott az Euroligában, előtte pedig négy NBA-csapatban (Chicago, Cleveland, Toronto, Detroit) is megfordult. "Feltűnik a nagy sikereket ábrázoló, kiállított fotókon, de a Phoenix Suns játékosmegfigyelőjeként is jó kapcsolatot ápol volt csapatával" - mondja Hanga az eddigi egyetlen magyar NBA-kosarasról.

Bár Dávid pályafutása is minta lehet, a ProjectSpurs.com portál szerint Hanga az argentin Manu Ginóbili útját követheti. A magyar kosaras örül a párhuzamnak, bár vallja, hogy rajta kívül nagyon sokan szeretnének Ginóbili helyén játszani a Spursben. "Nagyon sok mindennek össze kell jönnie, hogy pont Ginóbili helyére kerüljek. Abban valóban hasonlítunk, hogy őt is későn draftolták. Aztán játszott három-négy évet Olaszországban, ahol 16-17 pontos átlaga volt, és 26-27 évesen került az NBA-be. Nekem négy évig érvényes a szerződésem, amikor lejár, 28 éves leszek, addigra az NBA-kérdés eldől, de az biztos, hogy Amerikához még fejlődnöm kell. A Spursnél mindenesetre örültek az átigazolásomnak, gratuláltak, és alig várják, hogy az új csapatomban lássanak. Ez nekik is egy visszaigazolás, hogy akit draftoltak, az két év alatt így ki tudta magát nőni."

Amit a Laboralról tudni kell

Hanga csapatát 1959-ben CD Vasconia néven alapították, 1988-ban Saski Baskoniának nevezték el, de azóta a szponzorok miatt többször is új nevet kapott. Amikor Dávid Kornél a tagja volt, akkor Tau Ceramicának hívták, és éppen ekkor, 2003 és 2006 között futott fel a csapat, azóta pedig folyamatosan a spanyol bajnokság és Európa élvonalában szerepel. A tavalyi éve kicsit gyengébb volt, mert csak ötödik lett a spanyol ligában, utoljára 2003-ban végzett ennél rosszabb helyen, de így is sikerült bejutnia a negyeddöntőbe az Euroligában. A mostani keretben a legnagyobb sztár Andrés Nocioni argentin olimpiai bajnok, aki lehúzott kilenc szezont az NBA-ben, a legtöbb időt a Chicagóban töltötte, csak aztán sokat volt sérült. Emiatt jöhetett vissza Európába, de így is gyilkos hármasai vannak. Maciej Lampe több NBA-csapatban is játszott, jó centeralkata van (211 cm, 125 kg), de Amerikában nem tudott megragadni. Hanga alapvetően Fernando San Emeterio posztján játszik, a spanyolok 29 éves játékosa Eb-győztes, de a válogatottban nem alapember. Már 2008 óta a klub tagja, ezért bérelt helye van a csapatban. Fabien Causeur is viszonylag sokat szerepel a kettes poszton, és ehhez jön egy szolid 8,5 pontos átlag. Vélhetően ő lesz Hanga legnagyobb riválisa a csapatba kerülésért.