Vágólapra másolva!
Mi akartuk a legjobban az aranyérmet, a játékosok pedig elhitték, hogy rejtőzik bennük egy vízilabdatudás felett álló erő, mondta Benedek Tibor a világbajnokság megnyerése után. Az első nagy tornáján csúcsra érő szövetségi kapitány olyan játékost is berakott a csapatba, akiről egy évvel ezelőtt még nem is tudott. Benedek nem akar Kemény Dénes lenni.   

Volt csapattársa, Kásás Tamás azt mondta az Origónak, hogy egyáltalán nem lepte meg az aranyérem.

Jó a Kásának, hogy ezt így előre tudja, legközelebb majd megkérdezem tőle, és akkor nem izgulok.

Azt is mondta, hogy Benedek Tibor volt a siker kulcsa, és szerinte tehetséges emberek vannak most a medencében és a kispadon is.

Nagyon köszönöm ezeket a szavakat, én is úgy érzem, hogy nagyon összejött minden, a stáb is és a játékosok kiválasztása is, de a hit volt a legfontosabb. Az, hogy a játékosok elhitték, hogy rejtőzik bennük egy erő, ami fölötte áll minden vízilabdatudásnak. Lehet, hogy nem mi voltunk a legképzettebb csapat, de abban biztos vagyok, hogy mi akartuk a legjobban ezt az aranyérmet, és el volt most rendelve, hogy győznünk kell.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Korábbi mentora, Kemény Dénes azt mondta, az elmúlt négy évben az volt a legjobb döntése, hogy Benedek Tibort maga mellé vette. Közben az interneten már olyanokat írogatnak, hogy Benedek Tibor az új Kemény Dénes.

Megtisztelőek Dénes szavai és az internetezőké is, de én nem akarok Kemény Dénes lenni, maradnék Benedek Tibor, aki mindig is lenni akartam.

Néhány hónapja ült csupán le a kispadra, mégis azonnal feledtette az elmúlt évek sikertelenségét. Minek köszönhető ez?

Mivel a mondás szerint a csúcson kell abbahagyni, lehet, hogy most vissza is kellene vonulnom. A viccet félretéve, a játékosoknak azt kellett megérteniük, hogy itt van ez az esély, ami soha többé nem jön vissza, amit most kell megragadni, és ők ezt felfogták. Emellett minden döntésünk és minden tettünk igazolást nyer. Az a legfontosabb, hogy hitelesek vagyunk, hiteles a munkánk és hiteles a csapatunk, és nagyon fontos az is, hogy egy nagy korszak után gyorsan át tudtuk vészelni a hullámvölgyet. Törvényszerű, hogy egy ennyire sikeres időszak után jön egy nagyobb visszaesés, de mi gyorsan átléptünk ezen. Még mindig nem vagyunk magabiztosan a legjobbak, akkor is, ha az akarásunkkal együtt itt, a vébén mi voltunk a legjobbak. Tovább kell dolgoznunk.

Mennyi volt a taktikai, mennyi a pszichológia felkészítés a döntő előtt?

Hetven százalék pszichológia, harminc százalék taktika.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Nem tart attól, hogy ebben a fiatal csapatban a hirtelen jött sikertől elszállnak majd néhányan?

Biztosan vissza kell őket rántani a földre, de mit tudok ilyenkor csinálni? Elengedem a kezüket, ők mennek vissza a klubjukba. Lesznek év közben válogatott edzések, és szerencsére van már tapasztalatom, hogy az egyes sikereket hogyan dolgozzák fel a pólósok, és ha kell, akkor reagálok, és rendet teszek a fejekben.

A vébé előtt azt mondta, nagy kérdés, hogy az újoncok és a kiegészítő emberekből meghatározó emberekké váló játékosok mennyire tudják elviselni a terhet. Kijelenthetjük, hogy el tudták?

Fontos volt, hogy a fiatalok és az öregek összhangba kerültek. Hasonló volt a helyzet, mint amikor annak idején mi voltunk öregek a csapatban, és bekerültek mellénk a fiatalok, mi is hasonlóképpen fogadtuk őket, mint most a rutinosabbak. Az öregek hozták a tapasztalatot, a fiatalok a lelkesedést, és ez a kettő nagyon egymásra talált. Nyilván vannak játékosok a csapatban, akikről sokan semmit sem tudtak. Például egy évvel ezelőtt én sem tudtam, ki az a Bedő Krisztián. De ő is elhitte magáról, hogy idevaló, és fantasztikusan centerezett, amikor meg nem, akkor megoldottuk másként.

Mindig minden játékos kiemelte, hogy csapatként fantasztikus ez a válogatott, ennek ellenére kellett egy remekül védő Nagy Viktor, aki a torna legjobb kapusa is lett. Rajta kívül kiemelne valakit?

Nem szeretek kiemelni senkit, de annak nagyon örülök, hogy Szivós Marci, aki még nem nyert olimpiát és világbajnokságot, most aranyérmes lett. Fantasztikus játékos, nagyon megérdemelte ezt a sikert.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Játékosként Sydneyben, Athénban és Pekingben is olimpiai bajnok lett, össze lehet hasonlítani bármelyik csapattal ezt a válogatottat?

Nem, és nem is szeretném. Ezzel a győzelemmel végleg lezárult egy korszak, és remélem, hogy kezdődik egy új. De ha nem, és csak ezt a vébét nyertük meg most, annak is nagyon örülök.

Mit jósol a vízilabdának mint sportágnak?

Amíg korábban foglalkoztam azzal, hogy mi lenne a legjobb a vízilabdának, addig ma, szövetségi kapitányként nem érdekel. Van elég ember, aki ezzel foglalkozik, nekem az a feladatom, hogy úgy intézzem a dolgokat, hogy a csapatomnak a legjobb legyen.