Társoldalunk:

Rodman találkozott Kim Dzsongunnal

2013.09.07. 09:12

Dennis Rodman veterán kosaras fenegyerek újabb észak-koreai útján ismét találkozott az ország vezetőjével, Kim Dzsongunnal.

Rodman ötnapos látogatásáról hazaindulva, az AP-nek nyilatkozva elmondta: Kim azt mondta neki, hogy bármikor az országba látogathat. Rodman szerint az észak-koreai vezető "valóban változásokat akar". Arra kérte őt, hogy miután hazaér, mondjon "valami nagyon jót, pozitívat" Észak-Koreáról.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség jelentette, hogy Kim és Rodman együtt megnéztek egy kosárlabda-mérkőzést, és hogy a vendéglátó vacsorát adott a sportoló tiszteletére.

Rodman februárban látogatott először Észak-Koreába, hogy népszerűsítse a kosárlabdát, és hogy filmet forgasson. Mint akkor mondta, a kosárlabda-diplomácia segítségével javítani lehet a két ország közötti kapcsolatokon. "Félelmetes fickónak" nevezte Kimet.

A KCNA jelentésében nem említette, hogy Kenneth Bae amerikai keresztény misszionárius be van börtönözve az országban.

Rodman mostani odautazását néhány nappal megelőzően az észak-koreai kormányzat visszavonta annak az amerikai különmegbízottnak a Phenjanba szóló meghívását, aki Bae ügyében látogatott volna a távol-keleti országba.

"Nem fogok erről beszélni" - válaszolta Rodman a repülőgépbe való beszállása előtt újságírók arra vonatkozó kérdésére, hogy utazásának az-e a célja, hogy elérje Bae szabadon bocsátását.

A koreai származású amerikai állampolgár Bae-t májusban 15 évi kényszermunkára ítélte az észak-koreai legfelsőbb bíróság "a népköztársaság elleni bűncselekményért". Rodman korábban egy Twitter-üzenetében arra kérte Kimet, hogy tegyen meg neki egy szívességet és engedje szabadon Bae-t.