Vágólapra másolva!
A Szerb Kézilabda Szövetség döntése értelmében Vladan Matic szövetségi kapitányként, Dejan Peric pedig sportigazgatóként irányítja majd a szerb férfiválogatottat a jövő januári, dániai Európa-bajnokságon.

Áprilisban lemondott a válogatott akkori szövetségi kapitánya, Veselin Vukovic, aki a 2012-es Európa-bajnoki ezüstérem után képtelen volt a jó eredmény elérésére. Szerbia az olimpián a 9. lett, az idei spanyolországi világbajnokságon a 10. helyen zárt, és bukdácsolva kezdte az Eb-selejtezőket is.

Vukovic utódjának akkor Ljubomir Vranjest választotta a szövetség (pedig Matic akkor is szóba került), a játékosként világ- és háromszoros Európa-bajnok, BL-győztes svéd pedig flensburgi munkáját is megtartva elvállalta a feladatot.

Vladan Matic Forrás: MTI/Németh György

Az Eb-selejtezők sikeres megvívása után azonban a német klub nem engedélyezte számára a kettős munkát. A Magyar Szó úgy tudja, a Flensburg vezetői jelezték, amíg sikeres a csapat, addig nekik minden mérkőzésen, csak a belépőjegyekből 80 ezer euró bevételük származik, s amennyiben a csapat rosszabb eredményeket érne el, úgy a nézőszám is csökkenne, így nem örülnének neki, ha a svéd szakember máshol is munkát vállalna.

Az utód így Matic lesz, aki a jugoszláv válogatott tagjaként az 1999-es és a 2001-es világbajnokságon is bronzérmes volt, korábban évekig játszott és edzősködött Szegeden, majd Csoknyai István szövetségi kapitány segítőjeként a magyar válogatottnál is dolgozott, végül a Ferencvárostól szerződött a szlovén Celjéhez.

Dejan Peric Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Peric májusban vonult vissza, a Celje és a Barcelona színeiben Bajnokok Ligáját nyert, a jugoszláv és a szerb válogatott színeiben 207 mérkőzésen szerepelt, és szerzett egy-egy világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmet. 2006-tól öt évig játszott Veszprémben, összesen 167 meccsen lépett pályára, négy bajnoki címet szerzett, és vezéregyénisége volt a 2008-es KEK-győztes csapatnak. 2011-ben visszatért Celjébe, de az utolsó két évadban sérülés miatt már alig-alig védett.

A szerb válogatott október végén, két Csehország elleni mérkőzéssel kezdi meg a felkészülést a kontinensbajnokságra.