Vágólapra másolva!
A súlyos betegségből lábadozó Karl Erik Böhn és két játékos kivételével ugyanaz a csapat vág neki a pénteken kezdődő nőikézilabda-világbajnokságnak, mint amelyik egy évvel ezelőtt Eb-bronzot szerzett. A cél most mégis csupán a nyolc közé jutás, ennél azonban valójában mindenki többre vágyik.

Ha abból a tézisből indulunk ki, hogy kézilabdában az Európa-bajnokságon sokkal erősebb a mezőny, mint egy olimpián vagy egy világbajnokságon (utóbbiakon ugyanis a gyengébb válogatottakat felvonultató kontinenseknek is járnak a helyek), akkor akár hátra is dőlhetnénk. A magyar nőikézilabda-válogatott egy évvel ezelőtt – ugyancsak Szerbiában – gyenge kezdés után Eb-bronzérmet szerzett, és miután a keret nem nagyon változott, jó eséllyel pályázhatna a legjobb négy közé a pénteken rajtoló világbajnokságon is. Legalábbis elméletben.

A legnagyobb változás a kispadon van, a tavalyi sikerkapitányról, Karl Erik Böhnről ugyanis februárban kiderült, hogy leukémiával küzd. Hónapokig tartó kórházi kezelés, mesterséges kóma, majd csontvelő-átültetés után novemberre végre teljesen egészségesnek mondták a norvég orvosok, ám a szervezete még annyira gyenge, hogy nézőként sem lehet ott Szerbiában.

Sokkal jobb ember lett

A norvég TV2 felkérte Karl Erik Böhnt, hogy a "Jó reggelt, Norvégia" című műsorban szakértőként elemezze majd a világbajnokság történéseit.


"Nagyon nagy öröm számomra, hogy egyáltalán eszükbe jutottam, és felkértek. Most visszajött az erőm, tele vagyok energiával, szeretek a kézilabdában élni" – nyilatkozta.


"Nagyon kemény időszakon vagyok túl, de már el is felejtettem a rossz dolgokat. Olyan, mintha sohasem lettem volna beteg. De semmit sem sajnálok, mert sokkal jobb emberré váltam. Közelebb kerültem a szüleimhez, a húgomhoz és a barátaimhoz. És ezek a szoros kötelékek nagyon sokat jelentenek."


A terveiről annyit árult el, hogy márciusban szeretne Magyarországra utazni, és a nyártól visszavenné a válogatott irányítását teljes mértékben. És hogy mi lesz a világbajnokságon? "Norvégiáé lesz az aranyérem, ott dolgozik a világ legjobb edzője" – jelentette ki.

Böhnnel Eb-bronzig jutottunk tavaly Forrás: AFP/Javier Soriano

Böhn helyére mindenképpen kellett valaki, aki elvállalja a csapat felkészítését a világbajnokságra. Segítője, Siti Beáta nem akart kapitány lenni, hiszen Fehérváron is csak másodedzőként dolgozik, jól tudja, ezt a szakmát még tanulnia kell, és vélhetően nem akart úgy járni, mint előtte a tapasztalat hiányában megbukott Mátéfi Eszter vagy Csoknyai István.

A megoldást az örök beugró, Hajdu János jelentette, aki öt éve, a pekingi olimpia előtt egyszer már elvállta és elődöntőbe vezette a csapatot, és aki úgy érezte, az akkori búcsút nem zárta le magában maradéktalanul, ezért az újabb kihívás neki is jól jön.

A tavalyi Eb-csapatból Szabó Valéria és Klivinyi Kinga kimaradt, Zácsik Szandra, Cifra Anita és Triffa Ágnes bekerült. Nem matematikai problémáról van szó, a kapitány egyszerűen nem tudta tizenhatosra szűkíteni keretét, így tizennyolc játékossal vág majd neki Szerbiának, és csak az utolsó pillanatban adja le a nevezéseket.

Zácsik a betegsége ellenére kerettag, de a ferencvárosi átlövő nem futott túl jó szezont, posztján akadna is helyettes, a szakvezetés mégis ragaszkodik hozzá. De ha kiesik, akkor is kérdés, hogy ki legyen a másik kimaradó. Logikus lenne, hogy csak két kapusunk legyen a tornán, de miután Pálinger Katalin visszavonulása óta nem rendelkezünk igazi klasszissal, nem árt, ha van variációs lehetőség.

Bal szélen sem kellene megrostálni a mezőnyt, Vérten Orsolya ugyanis gyakran sérült, Vincze Melinda pedig nem maradhat egyedül a poszton, még ha a kapitány próbálgatta is itt Görbiczet és Kovacsicsot. Jobbátlövőben Soós Viktória helye elvitathatatlan, balkezes átlövőre szükség van akkor is, ha csak 10, 15 vagy 20 perceket kap, hiszen általa a taktikai repertoár is bővül.

És máris annál a kérdésnél járunk, ami Hajdu kapitányt is gyötri: ki maradjon ki? A szakvezetés végül úgy döntött, 15 játékost nevez, és szombaton Zácsik, Triffa, valamint Kovacsics csak a lelátóról nézi a mérkőzést. A 15 fős keret a torna során bármikor kiegészíthető egy játékossal, ezen felül pedig két cserére is van lehetősége a kapitánynak.

Görbicz sérült volt, Zácsik betegeskedett Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Jobban örülnék, ha Zácsik egészséges lenne, mert jobban el tudnám helyezni a taktikai dolgokat. Egyelőre nem tudom, mi lesz, 18-an utazunk ki, de lehet, nem is én, hanem az orvos dönt majd" - mondta Hajdu, aki kitért a kapusokra is. "Herr és Kiss nagyon jó kapusok, képesek kiválóan védeni, de nagyon kiegyensúlyozatlan a teljesítményük. Ezért hívtam be Triffát, aki talán a legjobb formában védő kapus a bajnokságban, és ezt az edzőtábor alatt is bizonyította."

Hajdunak nehéz a dolga

"A csapat tavaly magasra tette a mércét. Így aztán az élmezőnybe, az első hat közé várom az együttest" - mondta az Origónak Konkoly Csaba, a Vác jelenlegi és a Győr korábbi edzője.

Bár a vébén valóban több gyengébb csapat akad, mint az Eb-n, a vébén a lebonyolítás miatt nem bízhatunk semmit az ellenfelekre és a szerencsére.

"Amíg az Európa-bajnokságon a csoportkört egy középdöntő követi, addig itt az egyenes kieséses szakaszban minden mérkőzés élet-halál harc lesz. Abban szerencsénk van, hogy az első három meccs még beleillik a felkészülésbe, hiszen gyengébbek ellen kezdünk, és úgy jön a román, majd a német összecsapás" - tette hozzá a Hajdu János segítőjeként korábban a válogatottnál is dolgozó Konkoly.

A magyarok csoportmeccsei

december 7., szombat, 14.45:

Magyarország – Csehország

december 9., hétfő, 14.45:
Tunézia
Magyarország

december 10., kedd, 19.15:
Magyarország
Ausztrália

december 12., csütörtök, 19.15:
Románia
Magyarország

december 13., péntek, 17.00:
Magyarország
Németország

A vb négy csoportjából négy-négy csapat jut tovább a nyolcaddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna.

Konkoly szerint nem véletlen, hogy Hajdu nem változtatott drasztikusan a keret összetételén, nem akart belenyúlni Böhn munkájába.

"Nehéz a kapitány dolga. Mert ha jól teljesít a csapat, akkor a közvélemény biztosan Böhnhöz köti majd a sikert. Ha elbukik, akkor Hajdu nyakába varr mindent. Szerintem ezért nem változtatott, és arra is gondolhatott, hogy egy működő rendszerbe minek belenyúlni."

A váci edző Triffa miatt különös izgalommal figyeli a vébét, azt mondja, a kapusnak óriási szerepe van abban, hogy a megfiatalított és átalakított Vác ott tart, ahol (a bajnokságban a dobogóért harcol, és még versenyben van az EHF-kupában).

"Én úgy vélem, három kapussal vágunk neki a világbajnokságnak, és remélem, Ági lehetőséghez jut, hiszen jóval többet védett a szezon során, mint Herr Orsolya vagy Kiss Éva" - mondta.

Hajdu nem akar belenyúlni Böhn munkájába, csak amennyire kell Forrás: MTI/Kovács Anikó

Jensen: A legjobbak között végezhetnek a magyarok

"A magyar válogatott játékoskeretét látva képesnek tartom arra, hogy a legjobbak között végezzen" - nyilatkozta Pal Oldrup Jensen, a Fehérvár KC norvég edzője. "A nagy kihívás az lesz számukra, hogy kevés időt tudtak az új szövetségi kapitánnyal dolgozni, illetve sok múlik azon, hogy mennyire fogja a csapat teljesítményét befolyásolni kulcsjátékosok sérülése. Mindezekkel együtt elég erősnek tartom ahhoz, hogy eredményessége ne függjön egy-két játékos állapotától."

A szakember - akinek segítője Siti Beáta, a válogatott másodedzője - sok magas színvonalú mérkőzést remél a világbajnokságtól. "Érdeklődve várom, hogy megfigyelhetünk-e új tendenciákat a kézilabdasportban, illetve hogy lesz-e olyan válogatott, mely képes meglepetést okozni. Ahogy az utóbbi időben Brazília berobbant a világ élvonalába, talán megint új színfolttal színesedhet a női kézilabda elitje. Hollandiát például képesnek tartom erre, hiszen Oroszországot is legyőzték a felkészülés során."

Szerinte is Norvégia a világbajnokság egyértelmű esélyese. "A norvégokban továbbra is megvannak azok a kvalitások, amivel hosszú ideje sikereket érnek el. Ugyanakkor a korábbiaknál lényegesebben jobban fognak függni a sztárjaik teljesítményétől - így Katrine Lunde és Linn Sulland formájától, vagy attól, hogy Anja Edin folytatja-e jó szereplését a válogatott mezében" - mondta.

Szerbia nagyon jó ómen

Szucsánszki Zita, a Ferencváros irányítója elmondta, a csalódást keltő Bajnokok Ligája-szereplés után nem a legjobb kedvvel érkeztek a válogatotthoz, de örül, hogy van javítási lehetőség.

"Az alapcélkitűzés a nyolc közé jutás, de ha már ott leszünk a vébén, akkor biztosan megjön az étvágy. Szép lenne, ha megint egy éremmel jönnénk haza, de ez nem lesz könnyű. Szerbia jó ómen, tavalyról szép élmények maradtak bennünk" - nyilatkozta.

Hasonló véleményen van a másik irányító, Kovacsics Anikó is, aki szerint a csapat nagyon együtt van, és egyre többször eszükbe jut a tavalyi Eb-bronzérem.

"Vannak a csoportunkban papírforma szerint egyszerűbbnek ígérkező mérkőzések, ilyen a Tunézia vagy az ausztrálok elleni, de a másik háromra, a csehek, a románok és a németek ellen még jobban oda kell figyelnünk, mert kiváló csapatok. Bár én azt gondolom, hogy minden meccs maximális koncentrációt és küzdést vár el mindenkitől, ha szeretnénk a legjobbak közé jutni, márpedig az lenne az igazi, ha bekerülnénk a végső négybe."

A magyar válogatott 18-as kerete:
Kapusok: Herr Orsolya (Győri Audi ETO), Kiss Éva (Fehérvár KC), Triffa Ágnes (Ipress Center Vác)
Jobbszélsők: Bognár-Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Soós Viktória (Győri Audi ETO), Tomori Zsuzsanna (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Cifra Anita (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Szekeres Klára (Érd), Triscsuk Krisztina (Érd), Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Vérten Orsolya (FTC-Rail Cargo Hungaria), Vincze Melinda (Dunaújvárosi Kohász KA)