Mi ez a sok sötét felhő a kéziválogatott felett?

Mocsai Lajos és Ilyés Ferenc
Budapest, 2014. január 9. Mocsai Lajos szövetségi kapitány (b) és Ilyés Ferenc csapatkapitány a magyar férfi kézilabda-válogatott sajtótájékoztatóján a fővárosi Sportok Házában 2013. január 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a magyar férfikézilabda-válogatott lesz a dániai Európa-bajnokság sötét lova, mert a szövetség az 1-8. hely valamelyikét tűzte ki célul, Mocsai Lajos viszont kimondottan pesszimista képet festett a csapat felkészüléséről és esélyeiről. A szövetségi kapitány kiakadt azon is, hogy van, aki fiatalítást követel.

"Nem akarunk sem előre mentegetőzni, sem pedig utólag magyarázkodni, amiket mondok, azok tények" – kezdte a dániai utazás előtti utolsó budapesti értékelését Mocsai Lajos szövetségi kapitány. "Az elmúlt időszakban a nemzetközi élmezőnybe kerültünk, minden világversenyen pontszerzőként, azaz a legjobb hatban végeztünk, ez még olyan nagy nemzeteknek sem sikerült, mint Németország vagy Oroszország" – mondta Mocsai, aki szerint a magyar csapatot a közelmúltja arra kötelezi, hogy jól szerepeljen az Eb-n, de rögtön hozzátette, hogy ezúttal sokkal rosszabb körülmények között készülhetett fel a válogatott, mint tavaly a londoni olimpiára.

"Az olimpia előtti egy évben 132 napot lehettünk együtt, míg most június óta novemberben – a spanyolok elleni meccs időszakában – dolgoztunk együtt egy hetet, közvetlenül az Eb előtt pedig körülbelül két hét állt rendelkezésünkre" – idézte fel a kapitány.

Ezért nem szabad a fiatalokkal kísérletezni

A kapitány kissé feldúltan kifejtette, nem érti azokat, akik szerint kísérletezni kellene az Eb-n. Bár nem mondta ki, nyilván az Nso.hu-nak nyilatkozó egykori klasszis, Éles József szavaira gondolt, aki azt mondta: "Amíg mások akár egy-egy világversenyt is feláldoznak a jövő érdekében, addig mi nemhogy egy felkészülési tornán, de még a Bahrein elleni edzőmeccsen sem igazán adtuk meg a lehetőséget a fiataloknak a fejlődésre. Azok játszottak, akiket ismerünk, azok bizonyíthattak, akikről amúgy is tudjuk, hogy mire képesek, hol vannak a határaik, mik az erényeik és a hiányosságaik. Így a mostani tornára is attól a kerettől várjuk a megoldást, amelytől az elmúlt években mindig."

Harsányi távollétében Ilyés (j) lesz az új csapatkapitány Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kézisulit működtető Éles szerint az egyre eltolt fiatalítás azt feltételezi, hogy amikor már muszáj lesz, az nagyon fog fájni. "Szerintem jó kommunikációval ez egy kezelhető folyamat a szakma és a nyilvánosság felé, nem tudom elfogadni, hogy minden világversenyen – sőt, még az odáig vezető lépcsőkön is – a sportágnak a honi létéért, anyagi elismertségéért kellene küzdenie."

"Ez a tizenhetedik világversenyem, meglepő, hogy van, aki nem tudja, hogy minden világversenynek milyen nagy a tétje" - mondta Mocsai. "Nincs arra lehetőség és mód, hogy kísérletezzünk. Korábban soha nem mehetett el a csapat úgy egy világversenyre, hogy a kézilabda múltjához nem méltó módon küzdjön. Csodálkozom, hogy megjelenhet egy ilyen jellegű vélemény, amellyel becsapják a közvéleményt" – tette hozzá.

Szerinte már csak azért sem lehet kísérletezni az Eb-n, mert a vb-selejtezők miatt nem mindegy a végeredmény. "A sorsolást ugyanis az Eb-helyezések alapján végzik majd el. Így ha kiesnénk a csoportból, az rossz hatással lenne a továbbiakra" – magyarázta Mocsai. A válogatottkeret kijelölésénél azt is figyelembe vette, hogy a célkitűzés (az 1-8. hely valamelyike) nagyon magas. "Főképp, ha megnézzük, hogy a világbajnok spanyolok mellett két skandináv csapattal (Izlanddal és Norvégiával) is játszunk Dániában. A norvégok elleni utolsó csoportmeccsünkre például már most elfogyott 4500 jegy."

A klubok eredménykényszere nem kedvez a válogatottnak

Mocsai úgy véli, hogy London óta sokat romlott a kéziválogatott helyzete. "A korábbiakkal ellentétben ezúttal tíz klubból hívtunk meg játékosokat. A Szeged adja a keret gerincét, a Veszprémből három és fél játékos (Mocsai Tamás csak most igazolt oda) került be, és ez a szétaprózottság nem jó, nem erősíti annak a munkának a feltételrendszerét, amelyet az olimpiai negyedik hely kialakított."

A tréner szerint az is probléma a válogatott szempontjából, hogy a legjobb magyar csapatokban az európai eredménykényszer miatt ma már alig van magyar. "Külföldi edzők jöttek, így ez már egy más világ. A legboldogobbak akkor lennénk, ha az élcsapatokban, akár csak az első kettőben hemzsegnének a magyarok, és a cseréjük is magyar lenne. Amikor a Veszprémet irányítottam, kilenc válogatott játékosa volt a klubnak, most jóval kevesebb van. Óriási nyomás van a magyar klubokon, hiszen a cél a BL-ben a Final Four, ezért külföldi edzőket hoztak."

A külföldi edzők pedig – legalábbis Mocsai szerint – rögtön azt mondják, hogy növelni kell a költségvetést, és minden posztra hozni kell két nemzetközi sztárt. "Még szerencse, hogy Szegeden a magyarok vannak prioritásban, és mögöttük vannak a külföldi cserék."

Nagy Lászlóról egy szót se!

Nagy László távolmaradását igyekezte rövidre zárni a szakvezető: "Ő minden csapatban meghatározó lenne, a térdsérülése miatt nem vethető be, ezért mostantól csak azok számítanak, akikkel utazunk. Ehhez azért is ragaszkodom, mert a felelősséget mi, a stáb és a játékosok, vállaljuk. Ezúttal kevés az, ha csak összeadódik az emberek ereje, meg is kell sokszorozni azt, hogy ebből a halálcsoportból továbbjussunk. Úgy megyünk ki, hogy mindenki körömszakadtáig fog küzdeni."

Csütörtökre az is eldőlt, hogy a csapatkapitány Harsányi Gergő is kihagyja az Eb-t, mivel a felesége babát vár, méghozzá a jövő hétre. "Harminc év fölött ez már nagyobb feszültséggel jár, ezért mint kapitány, elfogadtam a kérését, így került be a helyére Szalafai Gábor. Tizenhat fővel versenyzünk az Eb-n, de háromszor cserélhetünk, így még az is előfordulhat, hogy Gergő csatlakozni tud hozzánk később, ha a szülés után egy stramm anyuka azt mondja, hogy elengedi hozzánk. Gergő még most is, az utolsó pillanatig velünk van, és kiváló állapotnak örvend."

Mocsai végül mégis optimistán zárta a nyilatkozatát: "Örülök, hogy ott leszünk az Eb-n, fantasztikus kihívás ez az erős csoport, és a válogatottal mindent megteszünk, hogy a saját önbecsülésünknek megfelelő eredményt érjünk el, és hogy a céljainkat realizálni tudjuk."

A magyarok Aalborgban vasárnap 18.15-kor a spanyolok ellen kezdenek a csoportkörben, aztán az izlandiakkal (kedd, 18 ó) és a norvégokkal (csütörtök, 20.15) találkoznak. A csoportból az első három jut a középdöntőbe, amelynek az összecsapásait Herningben rendezik majd.

Az Európa-bajnokság első három helyezettje – amennyiben a vb-címvédő Spanyolország dobogós, akkor a negyedik is – kijut a jövő évi katari világbajnokságra. Az Eb további 12 csapata pedig – kiegészülve az előselejtező öt legjobbjával és a német válogatottal – júniusban oda-visszavágós selejtezőpárharcban harcolhatja ki a részvételt.

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Szalafai Gábor (B. Braun Gyöngyös)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Mocsai Tamás (MKB-MVM Veszprém)
irányítók: Császár Gábor (PSG Handball), Lékai Máté (Celje)
beállósok: Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque), Putics Barna (VfL Gummersbach), Zdolik Bence (Balatonfüred)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B. Braun Gyöngyös).