Mocsaiék nem bírtak a címvédővel

férfi kézilabda, magyar válogatott, dánia, eb
Herning, 2014. január 20. Ancsin Gábor (k) tör kapura a dán Anders Eggert Magnussen (b) és Mikkel Hansen között a Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Dánia - Magyarország mérkőzésen, a herningi Boxen arénában 2014. január 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Küzdelemre késztette az Európa-bajnok Dániát a magyar férfikézilabda-válogatott, és csupán 28-24-es vereséget szenvedett az Eb-középdöntő második mérkőzésén. Ilyés piros lapot kapott, Ancsin térde megsérült. Szerdán Ausztria következik.

A férfikézilabda-Eb menetrendje

Eredmény, férfikézilabda-Eb, középdöntő, I csoport, 2. forduló:
Dánia - Magyarország 28-24 (14-11) - az élő közvetítés
Herning, 14 ezer néző
v.: Krstic, Ljubic (szlovén)
gól: Mogensen 5, Hansen 5, Christiansen 3, Mortensen 3, Eggert 3, Svan Hansen 2, Sondergaard 2, Lindberg, Toft Hansen 1, Möllgaard 1, Spellerberg 1, Knudsen 1, illetve Iváncsik G. 6, Ancsin 4, Gulyás P. 3, Lékai 3, Mocsai T. 2, Császár 2, Putics 1, Szalafai 1, Szöllösi 1, Vadkerti 1
hetesek: 1/1, illetve 5/4
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Utoljára napra pontosan hét éve, 2007. január 20-án, Kielben sikerült nyernie a magyar férfikézilabda-válogatottnak Dánia ellen, a feladat azonban ezúttal sokkal nehezebbnek ígérkezett. Egyrészt a címvédő ellen kellett pályára lépni, másrészt a hazai környezet, és a 14 ezer tomboló néző is a dánok mellett szólt.

Eggert háromszor volt eredményes Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy kicsit idegesen kezdte a mérkőzést az együttes, és talán tartottunk is Landin kapustól, aki az első öt lövésből négyet védett. A hetedik percben 1-4-nél Tatai ziccert hárított, és ez a bravúr kicsit átlendítette a holtponton az együttest.

Amíg a védekezés kicsit akadozott, és a gyors keresztmozgások révén könnyedén kerültek ziccerbe a hazaiak, addig tíz perc után már stabilabbá vált a fal belső része, ezzel Tatai teljesítménye is feljavult. Elöl pedig jöttek a gólok, a 14. percben már Ulrik Wilbeknek kellett időt kérnie, mert 7-6-ra átvettük a vezetést.

Putics ezúttal sem volt túl veszélyes Forrás: MTI/Kovács Tamás

A dánok taktikai repertoárja a hosszabb kispad miatt jóval bővebbnek tűnt, egy perc alatt zsinórban három gólt kaptunk, Mocsai Lajos gyorsan magához is kérette a csapatot, nem titkoltan a megnyugtatás szándékával.

A hosszú hajrá 10-10-ről kezdődött, Dánia innen lépett meg 14-10-re úgy, hogy közben Tatai három nagy bravúrt is bemutatott. Az utolsó három percben már csak egy gól született, azt Iváncsik szerezte hetesből, így 11-14-ről folytathattuk a pihenő után.

A második játékrész elején pillanatok alatt meglépett öttel a hazai együttes, és ha még bíztuk is a feltámadásban, Ilyés talán kissé túlzó piros lapja elvette a maradék reményünket. A hármas védő posztját nélküle is sikerült valamennyire megoldani, szerencsére a dánok se akartak mindenáron kiütéses győzelmet aratni, de bennünk is volt még annyi szufla, hogy a hajrára megnehezítsük a dolgukat.

Ancsin négy gólig jutott, de megsérült Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pedig Ancsin is kidőlt, a jobbátlövő bal térde megsérült, úgy kellett letámogatni, a hajrára mégis sikerült két gólra visszakapaszkodni. 24-26 után azonban egy perc alatt kétszer is feladtuk a széleket, előbb Svan Hansen, majd Mortensen is büntetett, így a végén Dánia 28-24-re győzött.

A vereséggel biztossá vált, hogy a magyar csapat nem jut az elődöntőbe, a középdöntő szerdai zárófordulójában a pont nélküli osztrákok ellen azonban még meglehet a harmadik pozíció, és a remény, hogy helyosztót vívhassunk az Eb 5. helyéért.

"Ebben a mérkőzésben a magyar válogatott számára több lehetőség volt” - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány. „Távolról jelentősen kevesebb gólt lőttünk, mint a dán csapat, a játék tempójában sajnos nem tudtunk megvalósítani mindent, amit elterveztünk. Nem tudtuk az átlövőket távol tartani és a második hullámot megfékezni. Persze volt sok szép dolog, de néhány megengedhetetlen technikai hiba is. Amit külön tanulmányozni kell, az az emberhátrányos játékunk, sajnos a felkészülési időszak erre kevés volt."

"Úgy éreztem, nem volt piros lap, két percet lehetett volna ítélni, hiszen a vállát eltaláltam Toft Hansennek, aki szépen rájátszott, és feldobta magát” - mondta Ilyés Ferenc. „Nagyon remélem, nem tiltanak el. Jól tartottuk magunkat a végső győzelemre is esélyes dánok ellen, és ha védekezésben egy kicsit stabilabbak vagyunk, akkor talán közelebb kerülhettünk volna. Nincs más hátra, az osztrákok elleni mérkőzést be kell húzni, de senki se higgye, hogy ez könnyű lesz, hiszen a spanyolok ellen ma megmutatták, milyen jó játékra képesek."

"Nagyon jó ennyi ember előtt játszani, felemelő érzés volt” - mondta Lékai Máté. „Úgy éreztem, több van ebben a mérkőzésben, volt, amikor saját hibáink miatt nem sikerült feljönni. Mindent megteszünk azért, hogy az ötödik helyért játszhassunk."

Ulrik Wilbek, a dánok szövetségi kapitánya szerint a magyarok elleni mérkőzés mindig nagyon nehéz, mivel rendkívül okosan, megfontoltan kézilabdáznak. Hozzátette, ezért nem tudtak olyan jó teljesítményt nyújtani, mint a spanyolok ellen, ráadásul több játékosa is fáradtnak tűnt.

"Nagyon boldog vagyok az eredmény miatt, támadásban voltak problémáink, de remekül védekeztünk. Mindannyian örülünk neki, hogy készülhetünk az elődöntőre" - mondta Hans Lindberg, a dánok játékosa.

További eredmények:
Spanyolország - Ausztria 28-27 (14-12)
Izland - Macedónia 29-27 (14-11)

A csoport állása:
1. Dánia 8 pont
2. Spanyolország 6
3. Izland 5
4. Magyarország 3
5. Macedónia 2
6. Ausztria 0