Vágólapra másolva!
Mocsai Lajos, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint lendületből kell lejátszani szerdán az osztrákok elleni mérkőzést a dániai férfi Európa-bajnokság herningi középdöntőjének záró fordulójában.

Mocsai az MTI-nek azt mondta, bízik benne, hogy a csapat úgy léphet pályára a Jyske Bank Boxenben, hogy addigra már biztos a helye Európa legjobb nyolc csapata között. Ehhez az kell, hogy előzőleg - a papírformának megfelelően - a macedónok ne nyerjenek a spanyolok ellen.

"Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan motiváltan fogunk küzdeni, mint eddig, és remélem, minden játékos egészséges lesz" - mondta a szakember, arra utalva, hogy a keret nagy részén egy vírusos fertőzés ment keresztül. Ez még nem minden, Ancsin Gábor térde ugyanis nem jött rendbe, így az osztrákok elleni meccsre a fiatal Zdolik Bencét cserélte be a stáb a helyére, aki korábban kötőhártya-gyulladást kapott.

Az osztrákokkal kapcsolatban Mocsai Lajos megjegyezte, hogy az izlandi Patrekur Johannesson által gondosan összerakott, kiváló csapat elsősorban az idegenlégiósokra épít. Hozzátette: irányító-átlövő poszton a magyar származású Szilágyi Viktor semlegesítése a legfontosabb feladat, és fel kell készülni négy-öt tipikus játékukra. Nem szabad hosszú támadásokat engedni nekik, amikor pedig nálunk a labda, akkor a várható hatos zónájuk elleni alapjátékainkat kell alkalmaznunk - mondta.

A magyar válogatott a középdöntő szerdai záró fordulójában a pont nélküli osztrákok ellen lép pályára. Abban az esetben végezhet a csoport harmadik helyén és játszhat az ötödik helyért, ha győz, az izlandi csapat pedig úgy kap ki a dánoktól, hogy a Mocsai-csapatnak lesz jobb a gólkülönbsége. Az izlandiaknak jelenleg plusz három, a magyaroknak pedig mínusz öt a gólkülönbségük.

"Sok minden szerencsésen alakult, ugyanakkor lehet némi hiányérzetünk, hogy az izlandiak ellen végül csak egy pontot szereztünk. Nem mondom, hogy jobb lenne a helyzetünk, de mindenképpen könnyebb szituációt teremtett volna" - mondta Vetési Iván, a Magyar kézilabda Szövetség elnöke.

"A válogatott erőn felül teljesít, nem azért, mert gyengébb játékosaink lennének, hanem mert nem túl ideálisak a körülmények, gondolok itt arra a vírusos hullámra, amely gyakorlatilag az egész csapaton végigment, kinek a gyomrára, kinek a szemére, kinek a felső légúti részére" - mondta Vetési.

Hozzátette, nagyon sajnálja, hogy Dánia drága a magyaroknak, így nem tudnak ezrével jönni a rajongók, úgy, ahogyan akár a tavalyi spanyolországi világbajnokságon. Az osztrákok elleni szerdai összecsapással kapcsolatban megjegyezte, nemcsak a magyarokon múlik, hogy összejön-e a csoport harmadik helye - amivel az ötödik helyért még játszhatna a válogatott -, ugyanakkor bízik a csapatban.

"Először is, amit megtehetünk, azt meg kell tennünk. Úgy gondolom, egyszer lehet nagyon jól játszani az Európa-bajnokságon, a macedónok ellen ez már majdnem teljesen sikerült, talán az utolsó negyedóra nem volt az igazi" - mondta Vetési Iván.