Vágólapra másolva!
Benedek Tibor a gyakorlás mellett magyar válogatottat jellemző sokmozgásos taktika népszerűsítését várja a jövő keddi magyar-amerikai vízilabdameccstől. A Komjádi uszodában rendezett találkozón debütál a bemikrofonozott bírók rendszere: a játékvezető egy-egy döntésének okát a közönség azonnal hallani fogja a helyszínen. A magyar csapat a közeljövőben a szerbekkel és a horvátokkal is megmérkőzik.

„A hazai mezőnyben a kétcenteres statikus játék a jellemző, ami nem kedvező számunkra, miután a válogatott a sokmozgásos taktikát játssza” - mondta a szövetségi kapitány a hazai szövetség sajtóbeszélgetésén. „Reméljük, tele lesz a Komjádi, sok korosztályos csapatokban játszó pólós is ott lesz, és sikerül megszerettetni velük ezt a stílust.” A tréner hozzátette, természetesen a klubok döntése, hogy milyen hadrendet játszanak, és ennek megválasztását nagymértékben befolyásolja a bírók stílusa is.

A remélt több ezres közönség más miatt is fontos a tavaly Barcelonában világbajnoki címet nyert Benedek-csapatnak. „A nyári hazai Eb-n ránk váró közeget nem árt szokni” – mondta a kapitány. „Ilyen szempontból jó volt a legutóbbi nagykanizsai teltházas edzésünk is, jó ha nem leszünk zavarba attól, hogy már egy edzésen is több száz ember előtt kell végigmenni félmeztelenül a medence partján.”

Benedek szerint jót tesz a csapatának a tévés közvetítés Forrás: AFP/Lluis Gene

A félhivatalosnak számító február 4-i találkozón próbálják ki az úgynevezett mikrofonos játékvezetést, amit a magyar szövetség a nemzetközi szövetségnek is ajánlani fog a február végi mexikói pólós konferencián. Az ötlet lényege, hogy a bemikrofonozott bírók azonnal megindokolják egy-egy fontosabb döntésüket, s ez a hangosbemondón keresztül a közönséghez is eljut. Benedek erre azt mondta, nem az ő tiszte az újítással foglalkozni, de annak örül, hogy a meccs tévés közvetítést kap. „Így legalább a játékosok is komolyabban fogják venni a gyakorló meccset, a tévé behozza a nagyobb meccsekre jellemző feszültséget.”

Benedek a válogatott Világliga-szerepléséről is szót ejtett, dicsérte a legutóbbi horvátok elleni idegenbeli győzelmet, de csak módjával. „Jó meccs volt, de fizikailag még nem voltunk topon a hosszú téli szünet miatt. Előrébb pedig csak keveset jutottunk, hiszen az utolsó meccsen várhatóan így is legalább egy pontot kell szereznünk a horvátok ellen, ahhoz hogy bejussunk a Szuperdöntőbe.”

A magyarok a Világligában legközelebb február 11-én Patraszban játszanak a görögökkel, majd az utolsó meccsen Pécsett fogadják a horvátokat. A görög meccs előtt február elején Szolnokon a Volvo-kupán a Benedek-csapat a németekkel, a szerbekkel és az USA-val is összecsap. A kapitány elmondta, bár hazai közönség előtt fontos az eredmény, itt még a játékon lesz a legnagyobb hangsúly, és a kulcsjátékosok mellett szeretne másoknak is lehetőséget adni a bizonyításra.