Mesterei vagyunk annak, amit csinálunk

Hokitorna Szocsiban, jégkorong, Alekszandr Ovecskin
Russia's forward Alexander Ovechkin shoots on gaoal during a quarter-final game Russia vs USA of the IIHF International Ice Hockey World Championship in Helsinki on May 16, 2013. AFP PHOTO/ ALEXANDER NEMENOV RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődik Szocsiban a férfijégkorong-torna, amely többnyire a téli olimpiák egyik tetőpontja. Kiváltképp így van ez Oroszországban, ahol nemzeti kérdés a hoki. Vissza tud-e vágni Ovecskin Crosbynak? A Jégkorongblog beharangozója.

Ha Szocsival kapcsolatban egy dolgot kívánhatna Vlagyimir Putyin orosz elnök – túl a problémamentes lebonyolításon –, akkor az bizonyára az lenne, hogy február 23-án Oroszország nyerje meg az olimpiai döntőt. Az oroszok nagyon várják a hazai győzelmet, de azt is tudják, hogy ehhez alighanem Kanadát is meg kell verni.

Négy éve, Vancouverben a kanadai válogatott nem hibázott, bár a vége hátborzongatóan izgalmas volt. A legkommerszebb hollywoodi forgatókönyvíró fantáziája szerint alakultak az események: Kanada mellett az USA jutott a fináléba, a jegyár és az érdeklődés az égig szökkent, és bár a meccs végén egyenlített a vendégcsapat, a hosszabbításban a világ legjobbjának tartott Sidney Crosby belőtte az olimpiai aranyat jelentő gólt.

Ahhoz, hogy ez így alakulhasson, Crosbyék már a rájátszás első körében kicsapták az orosz válogatottat egy laza 7-3-mal, egy perc esélyt sem hagyva a nagy ellenfélnek. Ovecskinék megszégyenülve utaztak haza.

Hat esélyes, két szupersztár

A visszavágás és a szocsi győzelem azonban nagyon nehéz lesz. Hat komoly esélyes van: a hazaiakon és a címvédőkön kívül a 2006-os olimpiai bajnok és aktuális világbajnoki címvédő Svédország, a színtisztán NHL-esekből álló Egyesült Államok, az immár kétszeres világbajnok Finnország és a szinte bármilyen összeállításban hatékony Csehország.

Szinte az összes világsztár játékos jelen lesz, csak négyen hiányoznak majd a szűk elit tagjai közül. (Közülük hárman kanadaiak: Steven Stamkos a legnagyobb név, ő a lábsérülése miatt hagyja ki az olimpiát, míg Staal és Giroux egyszerűen nem fért be keretbe – ez is jelzi a csapat erejét.)

Az egyik fél esetleges kieséséig azonban a torna az orosz és a kanadai válogatott párharcának jegyében telik majd. A két csapatkapitány, egyben legnagyobb csillag, Sidney Crosby és Alekszandr Ovecskin is az első edzés után adott interjút az olimpia hírszolgálatának az esélyekről, ezekből a válaszokból szemezgetünk alább.

Sidney Crosby (szemben) a vancouveri győzelem pillanatában Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Sidney Crosby:
- Mik voltak az első benyomásai Szocsiban?
- Minden rendben van az olimpiai faluban, közel vannak egymáshoz a helyszínek, a pálya is csak egy rövid séta. Szóval tényleg nagyon rendben találtunk itt mindent. Be fogunk rendezkedni, és aztán kezdődhet a küzdelem.

– Melyik csapatra nehezedik az olimpián a legnagyobb nyomás?
– Úgy gondolom, erre mindenki mást mondana. Mi is nagy nyomás alatt vagyunk, akár a többi csapat. De Oroszország itthon játszik, és mivel egy büszke és kiváló hokinemzetről van szó, ezért ők akarnak a legjobbak lenni.

– Hogy hat önre a csapatkapitány szerep?
– Nem igazán érzem, hogy más lenne, mint azelőtt. Nagyon sok vezéregyéniség van a csapatunkban, úgyhogy nem igazán érzem úgy, hogy van rajtam teher.

– Mi a véleménye Jeff Carterről, akivel egy sorba került?
– Nagyszerűen korcsolyázik, és hatalmas lövőereje van. De ezt bárkiről elmondhatom, aki a csapatban található, mert kiváló képességű játékosokkal vagyunk tele. Sokkal fontosabb, hogy megtaláljuk az összhangot egymással, és minél hamarabb összeálljanak a sorok a kezdésre.

Alekszandr Ovecskin a tavalyi, finnországi vb-n Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Alekszandr Ovecskin:
– Mit vár a tornától?
– A legfontosabb, hogy a saját játékunkat játsszuk, a saját szisztémánkat minden meccsünkön. És kulcsfontosságú, hogy ezzel győzzünk is.

– Nagy felelősség hárul önre, mi kell a jó teljesítményhez?
– Természetesen megvannak a céljaim, illetve a céljaink. Nem érzek nyomást. Ha kezdődik a torna, akkor talán lesz már rajtam felelősség.

– Milyen a jég?
– A jég minősége tökéletes, de a felület nagyobb az átlagosnál, ezt szokni kell. Meg kell gondolni, hogy honnan lő az ember.

– Malkinnal és Szjominnal edzett egy sorban. Jelent ez valamit a meccsekre nézve?
– Teljesen megértjük egymást a jégen, mesterei vagyunk annak, amit csinálunk, de a legfontosabb, hogy tudjuk, mit akar a másik.

– Sztárokként kezelték az NHL-játékosokat, amikor megérkeztek?
– Igen, főleg azok, akik az olimpiai faluban dolgoznak. Ez valami őrület.

– Ha Oroszország nyerné a jégkorongtornát, mennyibe kerülne egy aranyérem?
– 50 milliárd dollárba.