Hanga Ádámot újabb NBA-csapatok figyelik

Hanga Ádám és Krasnodar's Alexey
Laboral Kutxa's Hungarian forward Adam Hanga (L) vies with Lokomotiv Kuban Krasnodar's Alexey Zhukanenko during the Euroleague Group D basketball match Laboral Kutxa Vitoria vs Lokomotiv Kuban Krasnodar at the Fernando Buesa Arena sportshall in Vitoria on December 20, 2013. AFP PHOTO/ RAFA RIVAS
Vágólapra másolva!
A Spanyolországban kosárlabdázó Hanga Ádám játékát a Laboral Kutxa Vitoria múlt heti mérkőzésén több NBA-s játékosmegfigyelő is dicsérte. Hanga ügynöke szerint a 24 éves sportoló atletikusságát, blokkolási képességét és az utóbbi időben mutatott fejlődését emelték ki. A szintén NBA-s a megfigyelőként dolgozó Dávid Kornél úgy látja, egyszer tényleg reális lehet a játékos számára az NBA.

A Málagában zajló spanyol Király-kupa múlt heti meccsén a Valencia mindössze egy ponttal győzte le Hanga Ádám csapatát, a Laboral Kutxa Vitoriát. A magyar légiós annak ellenére 20 percet játszott, hogy előtte két hetet kihagyott sérülés miatt. Az utolsó negyedben három remek blokkot bemutató Hanga játékát látva több jelen lévő NBA-s játékosmegfigyelő is feljegyezte a nevét - mondta az Origónak Lóránt András, Hanga ügynöke.

Lóránt azt nem árulhatta el, hogy mely NBA-csapatok megfigyelői figyeltek fel a kosaras múlt heti játékára. Azt viszont igen, hogy kiemelték Hangának az Európában is kimagaslónak számító atletikusságát, látják a töretlen fejlődését. A kiváló blokkolási képességét nem volt nehéz észrevenni, a védekezés viszont már Magyarországon sem volt az erőssége, azóta ezt próbálja fejleszteni. Egyre jobban bejönnek neki a hárompontosok, és a tempódobásai is egyre jobbak - mondta Lóránt András.

A 24 éves magyar kosarast most nagyon nehéz lenne elvinni. Szerződés köti a spanyol csapathoz, a későbbi játékjogát pedig az NBA-ben szereplő San Antonio Spurs 2011-ben előre lefoglalta (draftolta). Vagyis hiába tetszik meg most mondjuk a Houstonnak, ha nem mond le róla a Spurs, akkor nem fog odakerülni. Ügynöke egyébként is egyetért azzal, hogy most még jó helyen van az Euroligában. "Minden az időzítésen múlik. Ádám szép dolgokat csinál az Euroligában, de még nem kész az NBA-re, szüksége van arra, hogy itt játsszon" - mondta az Origónak Lóránt András.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras, Dávid Kornél is reálisnak tartja az amerikai bajnokságot, de nem most. "Az NBA-re megvan az esélye, hiszen kiválasztották, és remélhetőleg meg fogják majd adni számára a lehetőséget a bizonyításra. Persze ez függ attól is, hogy Ádám mit akar. Lehet, hogy három év múlva azt mondja majd, inkább lesz a Barcánál vagy a Realnál sztárjátékos, és nem is akar az NBA-be menni." – jegyezte meg Dávid Kornél, aki jelenleg a Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője.

Dávid Kornél szerint most is jó helyen van Hanga Ádám, de a fejlődése szempontjából fontos, hogy egészséges legyen, és állandó játéklehetőséget kapjon. "Az egyik legjobb spanyol csapatban kosarazhat, látják az Euroligában, ha elkerülik a sérülések, akkor a fejlődése töretlen lehet" - mondta.

Így hasít Hanga Sopanyolországban

"Az egy egy elleni játékban nagyon jó, mert gyors, és ha megveri az emberét, akkor zsákolással tudja befejezni az akciót. Fontos, hogy az atletikus képességeit ki tudja használni. Ádámnál gyengébb képességűek is játszanak az NBA-ben, de hogy mikor mehet át a tengerentúlra, az továbbra sem rajtunk múlik. A Spurs mindenesetre továbbra is aktívan figyeli" - mondta védencéről Lóránt.

Hanga Ádám sokoldalúsága valóban sokat ígér. Az egyes (irányító), a kettes (dobóhátvéd) és a hármas (alacsonybedobó/kiscsatár) poszton is feltalálja magát, Spanyolországban eddig az utóbbi kettőn játszatták. Anélkül, hogy össze akarnánk hasonlítani az NBA egyik legnagyobb csillagával: LeBron James egyebek mellett azért emelkedik ki a ligából, mert fizikailag nagyon erős, és az egyestől a négyes posztig mindegyiken bevethető.