Vágólapra másolva!
A Győri Audi ETO KC címvédőként várja a női kézis Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjét. Az első alkalommal megrendezett Final4-nak esélyesként indul neki, de Eduarda Amorim szerint fizikálisan, Görbicz Anita szerint pedig fejben is fel kell készülni a női mezőnyben ismeretlen lebonyolítási formára. Vélemények, ellenfelek, esélyek alább.

Közhelyes, de a Győri Audi ETO legnagyobb ellenfele a hétvégi, budapesti Bajnokok Ligája Final4-ban ezúttal valóban saját maga lesz. A győriek annyival erősebbek a mezőny többi tagjánál, hogy talán egyetlen olyan játékelem sincs, amiben tartaniuk kellene a Buducsnoszt Podgorica, a Vardar Szkopje és az FC Midtjylland által alkotott mezőny bármelyik tagjától.

Így a legnagyobb feladat a címvédés kényszeréből, az esélyesség terhéből és az ezekkel járó nyomás elviseléséből áll majd szombaton és vasárnap a Papp László Sportarénában.

"Kemény dolog lesz két brutálisan nehéz mérkőzést játszani egy hétvége alatt" - mondta Eduarda Amorim, a győriek brazil balátlövője. "Fontos szerepe lesz az erőnlétnek, de nem hiszem, hogy fizikailag bármelyik csapattal szemben hátrányból indulnánk. Arra készülünk, hogy testben és fejben egyaránt topon legyünk a Final4-ban. Alázatosan, de magabiztosan dolgozunk, Ambros Martin vezetésével igyekszünk minden helyzetre felkészülni.”

Amorim múlt hétvégén megvédte a Győrrel a Magyar Kupát, és a magyar bajnokságban, valamint a BL-ben is esélyes a végső győzelemre. Ha minden jól alakul, a brazil játékos az összes sorozatban címvédő lesz jövőre, amiben elindult, hiszen a Győrrel nyert címek mellett decemberben világbajnok is lett a brazil válogatottal.

A legjobb is tud fejlődni

Görbicz Anita végigélte a győriek hét éven át tartó döntőfóbiáját, tavaly nagyszerű formában kézilabdázva vezette csúcsra a Győrt, és idén sem lehet panasz a játékára. A magyar klasszis 73 góllal vezeti a góllövőlistát, a versenyben levők közül tavalyi csapattársa, Andrea Lekic (Vardar) 68-cal követi. Görbicz szerint a döntőket bukó, és a végül sikerrel járó Győr közötti különbséget Ambros Martin jelenti.

"Ambros valahogy elérte, hogy elfelejtsük a rengeteg kudarcot, és mindig a következő feladatra koncentráljunk. Felépítette az önbizalmunkat, és tudatosította bennünk, hogy nincs kitől tartanunk. A tavalyi győzelem csodálatos élmény, az egész szezonban közel tökéletesen kézilabdáztunk, és megérdemelten nyertük meg a Bajnokok Ligáját" - mondta Görbicz.

Görbicz éve ezúttal is remek - de lesz-e tökéletes? Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A győriek spanyol edzője az idei szezonban a címvédés terhe mellett néhány személyi változással is kénytelen volt megküzdeni. Az említett Lekic mellett távozott Joka Radicevic is, és bár a szélső pótlása remekül sikerült a magyar válogatott Bognár-Bódi Bernadettel, az átlövőként érkező Katarina Bulatoviccsal alaposan meggyűlt a baja. Az öntörvényű balkezes klasszis nem játszik rosszul idén, de gondjai vannak a beilleszkedéssel, az év végén a Buducsnoszthoz távozik Győrből.

Martin korábban azt mondta az Origónak, hogy más karakterisztikájú az idei csapat, ezért elsősorban a védelem összerázásában várnak rá komoly feladatok. A Győr kevésbé meggyőző, mint tavaly (pont a védekezéssel akadtak gondok többször is), de őrzi egy éve tartó veretlenségét az idei sorozatban, és csak két pontot veszített el.

Bognár-Bódi a decemberi vébén még Amorim ellen küzdött, most egymásért fognak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Amorim elismerte, hogy a csapat kevésbé volt meggyőző az idei szezonban, mint tavaly, de szerinte a csapat fejlődése folyamatos volt, és jó úton halad, hogy pont a Final4-ban érje el a csúcsformát: "Jó érzés a tudat, hogy mindig van hova fejlődni. Szoknunk kellett idén az új játékrendszert, természetes, hogy ebbe becsúszott néhány gyengébb teljesítmény, de közben továbbra sem tudott minket senki legyőzni."

Tény, a győriek kevesebb gólt dobnak, és többet kapnak idén, de a fontos meccseken kivétel nélkül remekül kézilabdáztak. A női mezőnyben soha nem látott erősségű középdöntős csoportjukban oda-vissza legyőzték a tavalyi döntős Larvikot, és veretlenek maradtak legnagyobb ellenfelükkel, a Buducsnoszttal szemben. A podgoricai döntetlen (amivel zsinórban négyre nőtt a Győr elleni nyeretlen meccseik száma) fejben olyan sokat kivett a hazaiakból, hogy a meccs utolsó pillanataiban Milena Knezevic lefejelte Görbicz Anitát.

"Természetesen van véleményem a történtekről, de azt inkább megtartanám magamnak" - mondta az esetről a válogatott irányító.

Az ellenfelek

Az európai szövetség, az EHF büntetése miatt a montenegróiak irányítója csak egy meccset hagy ki, azaz ha döntőt játszik a Buducsnoszt, Knezevic újra szembe kerülhet Görbicz Anitával. A podgoricaiak döntőjére meg is van az esély, hiszen elődöntős ellenfelük, a Vardar a PSG férficsapatánál látott gondokkal küzd: az összevásárolt, szemre roppant erős keretből egyelőre még nem sikerült igazán ütőképes csapatot építeni.

Ettől még persze ugyanúgy elsülhet a keze bárkinek a macedón csapatból (Begona Fernandeztől Allison Pineau-n át Andrea Lekicig nagy a választék), és az irányítóját nélkülöző Buducsnoszt bizonyos játékvezetői felfogás mellett bőven verhető ellenfél. Ha a bírók büntetik a Podgorica kemény, gyakran alattomos védekezését, a Vardar sztárjai bevihetik a döntőbe a csapatukat. A fogadóirodák azért így is a Buducsnosztot tartják esélyesebbnek.

"Utálok tippelni, de egy kicsit erősebbnek érzem a Buducsnosztot" - mondta Amorim a másik ág elődöntőjéről. Egyetértett vele Görbicz is, bár az irányító hozzátette, elég közel vannak egymáshoz a csapatok ahhoz, hogy egyik továbbjutása se legyen meglepetés.

Lassítani, fárasztani

A győriek elődöntős ellenfele már járt idén Magyarországon: a Mitjylland fájó győzelmet aratott a Ferencváros otthonában, és már a csoportkörben kiejtette a nagy reményekkel induló magyar csapatot. A dán csapat tipikus skandináv kézilabdát játszik, gyorsan és keményen védekezik, és próbálja szétfutni az ellenfeleit. Nem véletlen, hogy legeredményesebb játékosa a jobbszélső Jensen Trine Ostergaard.

A két csapat játékerejét össze sem lehet hasonlítani, a Győr képes saját tempójára lassítani a játékot, támadásban pedig úgy vigyázni a labdára, hogy a dánok ne tudják leindítani. Ha a győriek elérik, hogy a Midtjylland sokszor felállt fal ellen legyen kénytelen támadni, egy nagy különbségű győzelem sem elképzelhetetlen, ami azért lenne hasznos, mert lehetne pihentetni a kulcsembereket a másnapi döntőre.

Múlt szombaton még hazai kupagyőzelmet ünnepelt a Győr Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Engem nagyon feldob, hogy sok néző előtt játszhatok. Szerencsére sokszor megadatik Győrben is, de azért a tízezer szurkoló már más nagyságrend. Tavaly hihetetlenek voltak a szurkolóink Veszprémben, és tudom, hogy Budapesten még nagyobb buzdításra számíthatunk tőlük. Nem fogjuk cserben hagyni őket, ezt megígérhetem!" - mondta Amorim.

Görbicz úgy látja, a csapat felkészült, és nem becsüli le dán ellenfelét: "Szó sincs arról, hogy már a döntőre készülnénk. Nem is tudjuk, ki jut be a másik ágról, és veszélyes lenne túl messzire tekinteni. Ambros is csak az elődöntővel foglalkozik, szerinte mindig a következő feladat a legfontosabb, és mi is száz százalékig a Midtjyllanra koncentrálunk.”

A program

Május 3., szombat

15 óra:Győri Audi ETO KC-FC Midtjylland
17.30: ZRK Vardar Szkopje-ZRK Buducsnoszt Podgorica

Május 4., vasárnap

14.30: bronzmérkőzés
17.00: döntő