Évekig Európa legjobbja lehet a Győr

Győri Audi ETO KC, kézilabda, Bajnokok Ligája, Final Four, 2013
HUNGARY, Budapest : Gyori's players celebrate with the trophy after defeating Buducnost in the final match of the EHF Final Four Handball Champions League Gyori Audi KC (Hungary) vs RK Buducnost (Montenegro) at the Papp Laszlo Arena in Budapest on May 4, 2014. Gyori won the match 27-21 and got the trophy. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Nincs még egy olyan európai nőikézilabda-csapat, ahol a stabil pénzügyi háttér, a színvonalas utánpótlásképzés és a szakmai munka hármasa olyan szép jövőképet festene, mint a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO-nál. A sok pénzzel teletömött kelet-európai klubok sikersorozata ritkán hosszan tartó, de a Buducnost és a Vardar így is kemény ellenfél lehet.

Új fejezetet nyithat a női kézilabda Bajnokok Ligája 1994 óta íródó történetében a Győri Audi ETO KC csapata, miután sorozatban harmadszor döntőbe jutva megvédte a címét. Hogy mekkora teljesítmény ez, mutatja, hogy három egymás utáni fináléra eddig csak az osztrák Hypo volt képes, 1994 és 1996 között. A Bajnokcsapatok Európa Kupájában persze akadtak nagyobb szériák, a jogelőddel együtt a Hypo zsinórban tíz (1987-96), a legendás Igor Turcsin vezette Szpartak Kijev pedig hat alkalommal (1970-75) verekedte be magát a fináléba.

Ezek a sorozatok ugyan megismételhetetlennek tűnnek, de a Győr kivételes pozícióban van: hozzá hasonlóan stabil és magas költségvetésű klub ilyen komoly szakmai háttérrel és utánpótlással most nincs még egy Európában. E három kategóriából különösen utóbbi kettő az, ami kiemeli a magyar bajnokot, és immáron kétszeres BL-győztest. Mert pénzt szerezni nem lehetetlen, ezt az elmúlt években számtalan klub bizonyította is, de a fellángolások többnyire csőddel végződtek.

Megvédte BL-címét a győri kézicsapat Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


Így ment tönkre a dán Slagelse (pedig Anja Andersennel nyert három BL-t és egy EHF-kupát), a román Rulmentul Brasov és a Valcea, a macedón Kometal Szkopje (2002-ben éppen a Fradit verte a BL-döntőben), a német Nürnberg vagy a spanyol Itxako. De nagy korszaka óta voltak komolyabb anyagi problémái a horvát Podravkának és a szlovén Krim Ljubljanának is.

Feltűnő, hogy a fenti névsorban milyen sok a kelet-európai csapat, és a régió most is erősnek számít a női mezőnyben - kérdés, a jelenlegi nagycsapatok meddig lesznek ott az élvonalban. A montenegrói Buducnost mellett ilyen az orosz milliárdos, Szergej Szamszonyenko által pénzelt macedón Vardar Szkopje. És vannak újabb feltörekvő klubok, elsősorban a román HCM Baia Mare és CSM Bucuresti.

Pénz ezeken a helyeken egyelőre bőven van, de a Győréhez hasonló stabilitás aligha. A város és a névadó szponzor mellett szépen hoz a konyhára a tao-rendszer is, a hozzávetőlegesen 1-1,2 milliárd forintra becsült költségvetés pedig, úgy tűnik, elég lehet ahhoz, hogy a csapat évekig Európa legjobbja legyen.

Szükséges vérfrissítés

A Győr kerete jövőre kicsit átalakul, a montenegrói Katarina Bulatovic a Buducnosthoz szerződik, a védőspecialista francia Raphaelle Tervel visszavonul, és elmegy Soós Viktória (FTC), Hornyák Dóra (Vác) és Sirián Szederke (Debrecen) is. Különösen a két légiós elvesztése érinthetné érzékenyen a csapatot, klasszis jobbátlövőt nehéz találni, Tervel védőjátékát pedig oktatni kellene. "Szerettük volna megtartani a csapat gerincét, de az erőteljes vérfrissítést is szükségesnek gondoltuk” - mondta Kelecsényi Ernő, az ETO elnöke márciusban, amikor bejelentette az új igazolásokat.

A legfontosabb játékosok közül ugyanakkor Eduarda Amorim, Görbicz Anita, Katrine Lunde és Heidi Löke is marad. Ami az erősítéseket illeti, Ambros Martín vezetőedző úgy véli, a horvát Vesna Milanovic-Litre (Koprivnica) lehet a megoldás a védelemben, míg jobbátlövőként a német junior világbajnok, felnőtt vb-bronzérmes, világbajnoki gólkirály Susan Müller (Leipzig), illetve a mindössze húszéves Planéta Szimonetta (Veszprém) válhat be.

A klub még egy játékost szerződtetne, olyat, aki védekezésben ugyancsak használható a hármas pozícióban. A hírek szerint a Rosztov orosz balátlövője, Anna Szen ugyan megegyezett szóban a nagybányaiakkal, végül mégis az ETO-t választotta, bár a hivatalos bejelentés még várat magára.

Forrás: Gyorietokc.hu

Buducnost és Vardar

A következő szezonban ugyancsak a Buducnost és a Vardar lehet a nagy ellenfél. A montenegróiak edzője, Dragan Adzic a vasárnapi, vesztes finálé után azt mondta, a jövő egyértelműen csapatáé, hiszen nagyon fiatal átlagéletkorú, és kiegészülve Bulatoviccsal egy év múlva esélyes lehet a győzelemre. Még akkor is, ha a túlzott keménykedés elkerülése érdekében az EHF lépéseket tenne a játékvezetői felfogás megváltoztatására.

A Vardar helyzete még érdekesebb, a szkopjei együttes ugyanabban a cipőben jár, mint a férfiaknál a PSG. A költségvetés hatalmas, de a kiváló játékoskerethez nincsen megfelelő edző, legalábbis Indira Kastratovic még túl tapasztalatlan, hogy megbirkózzon ezzel a feladattal.

Első nekifutásra BL-3. lett a Vardar Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A minőségi emberanyag adott, már csak egységbe kellene tömöríteni a világsztárokat. Siraba Dembele, Maja Zebic, Begona Fernandez és Amandine Leynaud plusz egy, a két exgyőri, Andrea Lekic és Jovanka Radicevic újabb két évvel meghosszabbította szerződését, míg Tatjana Hmirova 2017-ig, Inna Szuszlina 2018-ig írt alá. Ehhez a világválogatott erősségű garnitúrához érkezik még Ljubljanából a horvát balátlövő, Andrea Penezic, a szlovén jobbátlövő, Barbara Varlec-Lazovic, illetve a Thüringer német válogatott beállósa, Anja Althaus, akinek a visszavonuló Ana Djokicot kell pótolnia.

Az idei Final Four negyedik helyezettje, az FC Midtjylland is erősít, ugyan Trine Troelsen (Toulon) és Laerke Möller (Team Tvis Holstebro) távozik, de Sabine Englert kapussal sikerült egy évet hosszabbítani, és jön Sabina Jacobsen (Randers), Stephanie Andersen (Silkeborg) és Ida Alstad (Team Tvis Holstebro).

Felturbózott Nagybánya, átalakuló Viborg

Nagy kérdés, mire jut a Viborg együttese, amely akár a dán bajnoki címet is elhódíthatja a Midtjyllandtól, és várhatóan megnyeri a Kupagyőztesek Európa Kupáját, az első meccsen legalábbis 31-22-re elkalapálta az orosz Zvezda Zvenigorodot. A dán sajtó szerint Cleopatre Darleux, Anne Kjersti Suvdal, Amanda Kurtovic, Marit Malm Frafjord, Linnea Torstensson, Sabine Pedersen és Mouna Chebbah is távozik, érkezési oldalon egyelőre Rikke Poulsent (Vejen) és Mette Gravholtot (Team Tvis Holstebro) tudja felmutatni a klub.

A norvég Larviknál visszavonul a 45 éves kapus, Lene Rantala, Keanett Kristiansen saját maga kérte szerződése felbontását, de várhatóan távozik Lise Löke is. Érkezik a dán válogatott kapus, Sandra Toft, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok beállós, Marit Malm Frafjord, a norvég válogatott balszélső, Sanna Solberg, illetve állítólag oda tart a lengyel Lublin balátlövője, Alina Wojtas.

Alexandra Do Nascimento Nagybányán folytatja Forrás: AFP/Claus Fisker

Nagy kérdés, mire lesz képes a felturbózott HCM Baia Mare. A nagybányaiak esélyesek a bajnoki címvédésre, és miután már szerződtették a következő szezonra a világbajnok brazil kapust, Barbara Arenhartot és a jobbszélső Alexandra Do Nascimentót (mindkettő Hypo), illetve az olimpiai, világ- és Európa-bajnok norvég balszélsőt, Camilla Herremet, nem lehet eleve leírni őket. De a román sajtó szerint Jekatyerina Davigyenkóval (Togliatti) és junior világbajnok beállós, Ksenija Makejevával (Dinamo Volgograd) is közel a megegyezés.

A Krim Ljubljana alaposan meggyengül, a felére vágott költségvetésből nehéz lesz ütőképes csapatot faragni. A Ferencváros két éve túl-, idén alulteljesített minden előzetes várakozást, az oroszoknál még azt sem tudni, ki jut döntőbe a Dinamo Volgograd, Rosztov-Don, Zvezda Zvenyigorod, Lada Togliatti négyesből, és egyelőre a Thüringer-Leipzig csata is eldöntésre vár a németeknél.

Az egyik legjobb keret csak otthon vitézkedhet

Sok múlhat azon, hogy a 2014-15-ös Bajnokok Ligája-kiírásban lesz-e lehetőség szabadkártyát igényelni, és ha igen, akkor ahhoz milyen feltételeknek kell megfelelni. Európa egyik legerősebb keretét ugyanis a CSM Bucurestinél szedték össze, egyetlen probléma, hogy a klub az idei gyengécske kerettel csupán a román bajnokság hetedik helyén végzett, így semmilyen nemzetközi kupában nem indulhat.

Lehet, hogy az a sors vár rá, mint a PSG-re a katari nagybevásárlás után, és egy teljes szezont a csapatépítés jegyében hazai porondon kell végigszenvednie. Miközben a keretében olyan klasszisok vannak, mint a friss világbajnok brazil Mayssa Pessoa, Fernanda da Silva, Ana Paula Rodrigues, Deonise Cavaleiro négyes, a szintén világbajnok orosz beállós, Jekatyerina Vetkova, az olimpiai és vb-bronzérmes spanyol Carmen Martin, az Eb-második svéd Linea Torstenson, illetve a román válogatott Talida Tolnai, Oana Manea, Patricia Vizitiu és Iulia Curea. Őrületes keret - egyelőre a semmiért.