Vágólapra másolva!
A NBA a ligának okozott károkért beperelte a Los Angeles Clipperst birtokló Donald Sterlinget, akit rasszista kijelentései miatt kizárhatnak a tulajdonosok közül.

Az NBA hétfőn vádolta meg hivatalosan az üzletembert, akinek május 27-ig van lehetősége reagálni és külön meghallgatáson védekezni. A bajnokság vezető testülete június 3-án ül majd össze, s a többi csapattulajdonos ekkor szavaz Sterling sorsáról.

A 80 éves Sterling körüli botrány április végén robbant ki, amikor a TMZ portál nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyen ő hallható, amint - többek között - azt mondja barátnőjének, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire. A rasszista megnyilvánulás óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, s az NBA illetékes testülete néhány nappal később örökre kitiltotta a rendezvényeiről a tulajdonost, s egyben a legsúlyosabb, 2,5 millió dolláros (558 millió forint) bírságot szabta ki rá.

A csapatot 33 éve birtokló üzletember megtagadta a bírság kifizetését, s egyben jelezte, jogi útra tereli az ügyet, ha megpróbálják rákényszeríteni a klub eladására. Sokáig csak ügyvédei szólaltak meg a nyilvánosság előtt, ám a múlt héten Sterling nyilatkozott a CNN televíziónak.

Az interjú során elnézést kért "szörnyű hibájáért", ugyanakkor utalt rá, hogy csapdába csalták, s a média direkt hozta kínos helyzetbe. Sterling a beszélgetés során az őt élesen kritizáló legendás játékost, Magic Johnsont is sértegette, hangoztatva, hogy ő rossz példa a gyerekek számára, mert nemi betegségben szenved, HIV-vírus hordozó, és a hozzá hasonló feketék nagyon keveset tesznek a többi színes bőrű emberért.