Mindent tud a Kielről a Veszprém

Fazekas Nándor kézilabda BL final four
Fazekas Nándor, a Veszprém kapusa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, a THW Kiel (német) - MKB Veszprém találkozón a németországi Kielben, a Sparkassen Arénában 2013. április 21-én. A Veszprém egygólos, 32-31-es vereséget szenvedett a német Kiel vendégeként.
Vágólapra másolva!
Most már csak meg kell csinálnia, amit eltervezett. Szombaton elődöntő a kézilabda-BL Final Fourban.

"Már egy hete is készen voltunk" – válaszolta gondolkodás nélkül Fazekas Nándor, az MKB-MVM Veszprém kapusa Kölnben az Origo tudósítójának azon kérdésére, hogy készen állnak-e a szombat 15 órakor kezdődő, a THW Kiel elleni Final Four-elődöntőre. A magyar bajnok délelőtt edzett egyet egy középiskolai sportcsarnokban, a játékosok egybehangzóan állították, sikerült elvégezni mindent, amit a négyes döntő előtt akartak, sőt Kölnre már valóban csak az utolsó simítások maradtak.

Kölnben már csütörtökön minden a Final Fourról szólt, a villamosok oldalától a hirdetőtáblákon át a helyi taxikig minden felület a kézilabda-eseményt hirdette. Lehet vitázni azon, nem túlságosan nagy előny-e a német csapatoknak, hogy Köln állandó helyszíne a négyes döntőnek, de az igazság az, hogy ilyen koncentrált médiaérdeklődés, ekkora nézőszám (20 ezres a Lanxess Arena) és ilyen emlékezetes show csak itt garantált évről évre.

Ez persze csak akkor igaz, ha van német klub a négy között, de mivel a Bundesliga egyértelműen a világ legerősebb bajnoksága, szinte kizárt, hogy ne jusson el legalább egy Kölnbe. A tapasztalatok alapján ott már nem kapnak semmiféle támogatást, a Kielt például tavaly az elődöntőben és a helyosztón is alaposan elverték. A veszprémi játékosok is elmondták, nem tartanak attól, hogy a bírók belenyúlnának a Kiel elleni elődöntő alakulásába.

Nem bosszú, revans

A háromszoros BL-győztes THW Kiel egy héttel a Final4 előtt nyerte meg a Bundesligát, a német sztárcsapat tehát lendületben van, ráadásul jók az emlékei a Veszprémről. A magyar csapat még soha nem ejtette ki a Kielt, bár tavaly a csoportban megelőzte, a negyeddöntőben akkor is elvérzett ellene. A veszprémiekben mély nyomot hagyott a csalódás, hiszen mindkét meccsen jobban játszottak ellenfelüknél, de nincs szó arról, hogy bosszúra készülnének az elődöntőben.

"Hetek óta a Kiellel kelünk és fekszünk. Ismerjük a németek erősségeit és gyengeségeit, tudjuk, mit csinálnak támadásban és védekezésben, azt hiszem, amit felkészülés címszóval el lehetett végezni, azt mi megtettük. Felépültek a sérültjeink, levideóztuk az ellenfél minden lehetséges lépését, most már csak az van hátra, hogy kivonuljunk a pályára, és megvalósítsuk, amire hetek óta készültünk" – mondta Nagy László a pénteki sajtóbeszélgetésen.

Nagy László Forrás: MTI/Kovács Anikó

Filip Jícha, a Kiel világsztár átlövője szerint a védekezés lesz a kulcs, a cseh játékos azt mondta, nagyon nehéz lesz feltörni a magyar csapat kiváló hatos falát, de felkészültek, és lendületben vannak, ezért bízik benne, hogy elérik a döntőt. „Nehéz ilyet kijelenteni, de a Veszprém az esélyesebb – tette hozzá a cseh átlövő. A korábbi veszprémi jobblövő, Marko Vujin szintén a veszprémiek védekezését dicsérte, de hozzátette, nincs feltörhetetlen fal.

"Nekem különösen nehéz lesz a Veszprém ellen kézilabdázni, mert rengeteg barátot, sok szép emléket őrzök a veszprémi időszakból. Tavaly sem volt könnyű, de megoldottuk, viszont tisztában vagyunk vele, hogy a Veszprém erősebb csapat lett azóta, sőt, most már egyértelműen a világ egyik legjobbja" – mondta Vujin hibátlan magyarsággal.

Kölnben csatát és háborút is nyer a védekezés

Carlos Ortega tavaly elsősorban az 5 + 1-es védekezésével zavarta meg a németeket, idén azonban kevesebbet alkalmazza a csapat ezt a fegyvert. "Ennek egyszerűen az az oka, hogy a játékosaim magabiztosabban mozognak hatos falas rendszerben. Ami működik, azt nem kell bolygatni" – mondta a spanyol edző. Ennek ellenére a csapat felkészült arra is, hogy megnyissa a falát, ami elsősorban a kiváló lövősorral rendelkező ellenfelekkel szemben lehet hasznos.

A Veszprém védekezése kulcsfontosságú: a magyar csapat akkor nyerheti meg a Bajnokok Ligáját, ha a fala olyan stabil lesz, mint mondjuk a párizsi negyeddöntő első perceiben, vagy a Szeged elleni kupadöntő második játékrészében. A jó védekezés ugyanis sok könnyű gólt is jelent a másik oldalon, és kevés felállt fal elleni támadást, ami a legjobban égeti az energiákat.

Három veszprémi a BL-szezon álomcsapatában

Az EHF pénteken nyilvánosságra hozta a 2013/04-es szezon All Star-csapatát, amelyben három veszprémi játékos szerepel. Renato Sulic beálló és Momir Ilics balátlövő mellett a legjobb védekező-specialista posztján Schuch Timuzsinra szavaztak a legtöbben.
A csapat: Nicklas Landin (kapus, Rhein-Neckar Löwen), Timur Dibirov (balszélső, Vardar Szkopje), Momir Ilics (balátlövő, MKB-MVM Veszprém), Mikkel Hansen (irányító, PSG Handball), Renato Sulic (beálló, MKB-MVM Veszprém), Kiril Lazarov (jobbátlövő, Barcelona), Luc Abalo (jobbszélső, PSG Handball) + legjobb védekező játékos: Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém)

A magyar csapat kezdője ugyan bombaerős, de a kispadja nem túl hosszú, se Nagy Lászlónak, se Renato Sulicnak (mindketten kulcsemberek védekezésben is) nincs megbízható cseréje. Így nemcsak az elődöntőben lesz nagyon fontos az erőnlét kérdése, hanem az egész hétvégét meghatározhatja, hogyan sikerül beosztani a keret erejét.

"Nem lehet tartalékolni egy Kiel elleni elődöntőben, ha megpróbálod, kiesel" – mondta erről Fazekas Nándor, aki három héttel a kéztörése után vállalja a játékot Kölnben. "Mi egyébként is csak a Kiellel foglalkozunk, de a szakmai stábunk készen áll rá, hogy a megfelelő játékrendszerben kezdjük meg a vasárnapi helyosztót is, méghozzá az ellenfélre készített taktikával. Most már csak le kell tenni a pályára, amit hetek óta gyakorlunk" – tette hozzá a veterán kapus.

Sterbik Barca-Veszprém döntőt vár

A Kiel-Veszprém párharc kimenetelét szinte lehetetlen megtippelni, a másik ágon viszont óriási meglepetés lenne, ha a Barcelona elbukna a Flensburggal szemben. Tavaly a katalánok szinte kizárólag a védekezésre építő taktikája befuccsolt a döntőben, a Hamburg fegyelmezett taktikával legyőzte őket, ezért idén változtattak: az egykori veszprémi Kiril Lazarov mellett érkezett Nikola Karabatic is, így a tavalyi gólkirállyal, Siarhei Rutenkával kiegészülve elképesztő a Barca lövősora.

A támadók mellett ott van Sterbik Árpád is, aki képes egymaga eldönteni egy BL-döntőt. "Nyugodtan készülünk, magabiztosak vagyunk, de nem becsülünk le senkit. Tudjuk, hogy sokan már a döntőben látnak minket, de mi nem követjük el azt a hibát, hogy elhiggyük. A másik ágról szerintem a Veszprém jut be a fináléba, szerintem idén jobb csapatuk van, mint a Kielnek – mondta a vajdasági kapus, aki 2002-ben a Fotex Veszprémmel játszotta első BL-döntőjét.

A németek mellett az szól, hogy tavaly is egy olyan esélytelennek vélt, a Bundesligában nem is különösebben jó szezont futó német csapat nyerte a BL-t, amely rápihent a tornára, és remek taktikával lepte meg az ellenfeleit. Az is a Flensburgnak kedvez, hogy a spanyol bajnokság viszonyai miatt a Barca otthon egyáltalán nem játszik éles meccseket – ez látszott a negyeddöntőben is, amikor az első meccsen a Rhein-Neckar Löwen alaposan elkalapálta a tavalyi döntőst.

Sterbik Árpád Forrás: AFP/Javier Soriano