Decker kivédte a szerbek szemét

vízilabda EB magyarország szerbia férfi
Budapest, 2014. július 17. Szivós Márton (b) és a szerb Filip Filipovic a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar pólóválogatott fantasztikus hangulatú mérkőzésen 8-6-ra legyőzte egyik legnagyobb riválisát, Szerbiát, így jó esélye van arra, hogy csoportelsőként rögtön a négy közé kerüljön a margitszigeti Európa-bajnokságon. A csapat legjobbja a szinte minden szerb lövést megfogó Decker Attila volt.

férfivízilabda-Eb, 3. forduló, B csoport:
Magyarország - Szerbia 8-6 (2-0, 3-3, 2-2, 1-1) - Élő közvetítés
Hajós Alfréd Sportuszoda, 6000 néző
v.: M. Bianchi (olasz), A. Alexandrescu (román)
gól: Varga Dénes, Madaras, Vámos 2-2, Decker Á., Gór-Nagy 1-1, illetve Filipovic 2, S. Mitrovic 2, Cuk, Gocic 1-1

Ez viszont már pólómeccs a javából. A spanyolok és a franciák elleni szurkolói hangulat sehol nem volt a szerbek elleni örökrangadó előttihez képest, a margitszigeti helyszín közelében már fél hétkor óriási a nyüzsgés, a csupa piros-fehér-zöldben rikító fanatikusok úgy őrjöngnek a bejárat előtt, mintha Varga Dániel éppen győztes gólt szerezne a szerbek ellen. Egyértelmű, drukkereink a hangversenyben sem szeretnének alulmaradni, ezért egy óriásdobot is kicipeltek a helyszínre.

Matthäust felbosszantotta egy drukker

Aztán a - vélhetően - a VIP-páholyba igyekvőkön is látni lehet, hogy mekkora meccs ez a mai, Marozsán Erika miniszoknyában, Kósz Zoltán napszemüvegben, id. Szívós István elegánsan, Lothar Matthäus pedig Kemény Dénessel szorosan összeölelkezve közeledett a bejárat felé. Utóbbival szeretett volna egy közös képet egy drukker, ám nem volt társ, aki a fotót megcsinálta volna, volt focikapitányunk egy ideig türelmesen volt, ám amikor már másfél perce a mikénten morfondírozott a szurkoló, Matthäus láthatóan dühösen arrébb tessékelte az okostelefonjával együtt (aztán a következő drukkernek is megállt a német, ott gyorsan elkészült a fotó).

Baráti a hangulat a magyar és a szerb szurkolók között Fotó: Origo

A fociválogatottban mostanában mellőzött Vadócz Krisztián kézen fogva jön a csinos párjával, majd kérdésünkre megjósolja, hogy a férfi válogatott szerinte biztosan aranyérmet fog nyerni.

Feltűnik Kurt Cobain hasonmása is, a kezében egy "jegyet veszek" táblával, fotózásról hallani sem akar, abban viszont nagyon biztos, hogy ma este ő bizony látni fogja a magyar-szerb pólómeccset. "Mennyien is lesznek, hatezren? Tapasztalatból tudom, hogy a jeggyel rendelkezők egy-két ezreléke nem tud eljönni ilyen-olyan okok miatt, így biztosan lesz 8-12 szabad jegy. Ezekre pályázom - és be is fogok jutni" - teszi magasabbra a tábláját a 35 körüli férfi.

Együtt ünnepel szerb és magyar drukker

Végre külföldi drukkereket is látunk, eddig erre alig-alig volt példa. Fél tucat szerb ünnepel, és hamar kiderül, hogy ez nem háború, itt nem lesz verekedés vagy balhé. "Jó napot kívánok!" - mondja magyarul a 45 körüli köpcös, majd büszkén káromkodik kettőt magyarul, aztán elárulja: Szabadkáról jöttek, ahol a város 30-40 százaléka magyar, ezért az ottaniak többsége ismer pár magyar kifejezést - a csúnya szavakon kívül például azt is, hogy szomszéd.

Kattra galéria nyílik Fotó: Origo

"Ma érkeztünk, a meccs után haza is megyünk, csak kétszáz kilométerre lakunk. Szombaton megnézzük a horvátok elleni meccset, majd az elődöntőben/döntőben már itt fogunk aludni" - folytatja egy másik szerb.

Aztán rátérünk a szakmára. Mondom, mi, magyarok afféle mumusnak tartjuk Szerbiát, nagyon sokszor kikaptunk már. "Mi pedig úgy gondoljuk, ha Magyarország az ellenfél, akkor biztosan nyerni fogunk" - mosolyog ránk, majd kacsint egyet. "Persze, tudjuk, milyen erős csapat a magyaroké, a sportág egyik legeredményesebb válogatottja a tiétek. Előrehozott döntő ez a mai."

A szerbek mindent odaadnának egy olimpiai aranyért

Erika és Réka pedig persze, hogy magyar sikert várnak, de valamiért nagyon idegesek mindketten. "Már reggel remegtem, amikor felkeltem, hiszen csak Szerbia lesz az ellenfél. Az athéni döntő óta csak egyszer nyertünk ellenük tétmeccsen, most már nagyon itt lenne az ideje" - mondja egyikőjük. "Az egyik szerb pólóstól olvastam, hogy az összes érműket odaadnák egy olimpiai aranyért, hiszen nekik még egy sincsen, míg nekünk már kilenc. Szóval, nyerjenek csak a felkészülési meccseken, akár még ma is, a lényeg, hogy a végén mi nevessünk, mint a tavalyi vb-n" - hangzik a válasz a másik drukkertől.

Dejan Savic, a szerbek kapitánya láthatóan ideges, egy cigire is rágyújt, mi lesz itt ma?

A magyar szurkolók nemcsak hangosak és lelkesek, de nézni is jó őket, a lelátó tetején lévők piros, a közepén ülők fehér, az alján drukkolók zöld papírt kaptak a szervezőktől, ezt felemelve rögtön megjelenik a világ jelenlegi legnagyobb magyar színű koreográfiája.

Decker Attila óriási formában védett Fotó: Origo

Némi meglepetésre nem Nagy Viktor kezd a kapuban, de ez nem is baj, Decker Attila egy perc után véd egy óriást, majd, hogy nehogy lemaradjon a közönségkedvenc Nagy Viktor mögött, látványosan a vízbe csap, majd a melleit döngetve próbálja spannolni magát, a társakat és a közönséget is. Utóbbit mondjuk nem nagyon kell, óriási a hangulat a lelátón, ha csak hallgatnánk a meccset, azt is elhinnénk, hogy 30 ezren ülnek a helyszínen.

Hét percig nincs gól

Elképesztő küzdelmet hoz az első negyed, mindkét kapus kiváló formában véd, de Deckernek többször van dolga. A szerbek és a magyarok is kapufát dobnak, aztán az utolsó percben a sors most nekünk adja azt, amit a szerdai női meccsen elvett. Varga Dénes fél perccel, Decker Ádám pedig három másodperccel a vége előtt lő közelről szép gólt (2-0). Ennek Benedek kapitány is nagyon örül, egy hosszas kiáltás után a levegőbe csap.

A közönség a negyed végét jelző dudaszót úgy fogadja, mintha eldőlt volna az aranyérem sorsa. Pedig erről szó sincs, Filipovic 10 perc után (!) megszerzi az első szerb gólt, majd Gór-Nagy góljára a negyed hatodik percében reagál Mitrovic. Szerencsére a végén Varga Dénes és Madaras is varázsol egyszer-egyszer, közben Mitrovic is betalál, így 5-3-as magyar vezetéssel vonulnak ki a nagyszünetre a csapatok.

"Pufiért megszakad a szívem"

"Pufiért megszakad a szívem. Ott áll fent az A lelátó mellett a fedett részen. Fotóztuk" - mondja egy magyar drukker Hárai Balázsról, akit - Prlajinoviccsal karöltve - a második játékrészben végleg, cserével kiállították - eléggé érthetetlen módon.

Fotó: Origo

A harmadik negyedben Gocic szélről belőtt gyors góljával szépít Szerbia, de eztán Vámos és Madaras gólja után jó időre ráég a 7-4-es állás az eredményjelzőre. Ezen az Eb-n, úgy tűnik, a végén nagyon kell(ene) figyelni, Filipovic négy másodperccel a játékrész vége előtt dobja be az ötödik szerb gólt.

Így háromgólos helyett csak kétgólos előnnyel kezdhettük el a záró negyedet, ami pozitívum, hogy mind a négy alkalommal sikerült elhozni a labdát a ráúszásnál.

Még csak öt gólnál járnak a szerbek, ez miért is lehet? A kérdésre a válasz röviden: Decker Attila. A 197 centis szolnoki kapus 20 másodpercen belül bemutat három földöntúli védést, ha ő nem lenne, 7-5 sem lenne.

De ha Vámos Márton nem lenne, 8-5 sem lenne, a 22 éves pólós jobbról nagyon bevágta a rövidbe. Háromgólos előnyről már nem könnyű kikapni. De a nagy örömbe üröm vegyül, mert Cuk két és fél perccel a vége előtt szépít. Ezt ki kéne már húzni, Benedek időt is kér.

Decker a rend kedvéért még védett egy hatalmasat, megvan a győzelem, és jó esélyünk van a csoportgyőzelemre is, ami rögtön elődöntőt érne. Az uszoda pedig egyszerűen szétrobban, hihetetlen a hangulat, perceken át annyit hallunk: "Szép volt, fiúk!"

Itt nézheti meg, hogy alakul az Eb további programja.

A B csoport másik két meccsén:
Horvátország - Franciaország 14-11 (5-3, 3-2, 2-3, 4-3)
Spanyolország - Németország 11-8 (2-1, 3-2, 3-4, 3-1)

A csoport állása:
1. Magyarország 9 pont
2. Horvátország 7
3. Szerbia 6
4. Spanyolország 4
5. Németország 0 (20-33)
6. Franciaország 0 (23-42)

A csoport:
Montenegró - Románia 13-8 (2-2, 3-0, 5-2, 3-4)
Olaszország - Grúzia 15-5 (3-2, 5-1, 5-1, 2-1)
Görögország - Oroszország 12-6 (3-1, 3-3, 1-1, 5-1)

A csoport állása:
1. Olaszország 9 (37-15)
2. Montenegró 9 (39-21)
3. Görögország 6
4. Románia 3
5. Oroszország 0 (19-40)
6. Grúzia 0 (17-41)