Vágólapra másolva!
Miután a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő elmesélte, hogyan mentették ki a vízből gyerekként, a magyar női válogatott 12-7-re legyőzte Görögországot a margitszigeti Európa-bajnokságon.

Másfél órával a magyar-görög női meccs előtt a margitszigeti Hajós Alfréd uszodától másfél perc sétára lévő egyik kerthelyiségben nagy volt a nyüzsgés, Kiss Gergely ugyanis a most megjelent önéletrajzi könyvét dedikálta. Újra kiderült, hogy a háromszoros olimpiai bajnok, klubszinten még aktív pólós óriási népszerűségnek örvend a nők körében, az összegyűlt 80 fő körüli érdeklődő 90 százaléka ugyanis a gyengébbik nemhez tartozott.

Tuti, hogy edző sem leszek

Hajdú B. István sportriporter először az utódok csütörtöki szerbveréséről kérdezte a 36 éves klasszist. "Alig éltem túl a meccset a lelátóról. Abban eddig is biztos voltam, hogy bíró nem leszek, de most már az is tuti, hogy edző sem leszek. Hiszen hogyan is nézne ki a fejfámon, hogy infarktusban haltam meg egy meccs után?" - mosolygott Kiss Gergő.

Kiss Gergő vízilabdázó könyvbemutatója Fotó: Origo


Mint megtudjuk, már hatévesen az uszodában nyüzsgött, ám egyszer a Duna-parti nyaralójuk stégjéről beesett a vízbe, az édesanyja a hajánál fogva húzta ki, és mentette meg az életét. Aztán arról is mesélt, hogy iskolásként igazi robot volt, nem érdekelte, mekkora az edzésadag, megesett, hogy a tréningek után még otthon is nyomott pár fekvőtámaszt és felülést, csak hogy elérje a célját, és olimpiai bajnok, illetve jogász legyen, nyolc-tízéves kora óta az volt az álma, hogy Dr. Kiss Gergelynek hívják majd.

Tizenötévesen már a felnőttcsapatban pólózott, szabadidejében taktikai variációkat rajzolgatott, tv-nézés helyett pedig edzett. A Kemény Dénes-korszak kezdetén pedig eldöntötte, hogy ha bele döglik a vízbe, akkor is eléri az álmait. Mesélt arról az 1996-os egri éjszakáról is, amikor megismerte élete párját, a szintén pólós Valkay Annát.

Négy gól az olimpiai döntőben

Felidézte, milyen volt az esélytelen nyugalmával BL-döntőt nyerni a Pro Recco ellen a montenegrói Kotorral, a legnagyobb tapsot azonban az a történet kapta, amikor Csányi Sándor színész a könyvéből felolvasta a 2004-es athéni döntőben történteket. A szerbek 3-0-ra, majd az utolsó negyedben 7-5-ra is vezettek, de Kiss Gergely négy góljával végül sikerült nyerni. A csapat csak egyszer vezetett, a legvégén, a győztes gólt természetesen Gergő dobta.

Kiss Gergő mesél Fotó: Origo


De szó esett a kudarcokról is - ritkán, de azért abban is volt része -, például a londoni ötödik helyről. "A Montenegró elleni 11-10-es vereség után sírógörcsöt kaptam, az olaszok elleni kiesés után pedig úgy éreztem, mintha egyszer sem nyertem volna korábban olimpiát. Az ötödik helyet azonban meg akartuk szerezni a spanyolok ellen. Kásás Tamással egyszerre ugrottunk vízbe, és tudtunk, ez a 13 játékos már sohasem fog így együtt játszani, és ennyi aranyérmes talán már sohasem lesz egy időben a medencében. A háborút ugyan elvesztettük, de a csatát, az utolsó meccsünket megnyertük, és tudtunk is nekiörülni."

Miután Kiss Gergő a 20 méteres kígyózó sor tagjainak egyenként dedikálta a könyvét, akinek volt jegye, elindult az uszoda felé. Most is volt jó pár üres szék, de a négyezres nézősereg is remek hangulatot teremtett a nők meccsén, el is kelt a biztatás, hiszen a nők a nyitómeccsen 12-11-re kikaptak Hollandiától.

Vízilabda-Eb, A csoport, 2. forduló, 2014.07.18., Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda
V.:Jaume Teixido (ESP), Andrej Franulovic (CRO)

Magyarország–Görögország 12-7 (3-0, 3-3, 3-2, 3-2)

Magyarország: Bolonyai, Gangl (kapusok) Cigány, Antal (3), Kisteleki D. (2), Keszthelyi (2), Szűcs, Takács (1), Kisteleki H., Tóth (1), Bujka (2), Csabai, Illés (mezőnyjátékosok)

Görögország: Kuvdu, C. Diamantopulu (kapusok), Cukala (2), V. Diamantopulu, Plevritu (2), S. Haralampidi, Avramidu (1), Aszimaki, Rumpeszi (1), I. Haralampidi, Manoliudaki (1), Beneku (mezőnyjátékosok)

Magyar kapufával kezdődött a meccs, majd a mindig gólérzékeny Keszthelyi kezdte meg a gólgyártást a harmadik percben, majd a hatodikban a bal felsőt is kilötte (2-0). A magyarok felpörögtek erre a mérkőzésre, Antal Dóra centergólja után 3-0-val zárult az első negyed.

A szurkolók a lányok meccsein is csodás hangulatot teremtenek. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo


Amilyen jól védekeztünk az elsőben, olyan rosszul a másodikban, a játékrész elején két percen belül két gólt szereztek a görögök, egyet távolról, a másodikat a jobbszélről (3-2). A folytatás aztán nagyjából a szánk íze szerint történt, Bolonyai jól védett, a csapat jól védekezett, és Avramidu góljára sikerült kettővel (Kisteleki Dóra és Antal Dóra révén) reagálni. 6-3 ide, ez nem rossz.

Az első után a harmadik negyedet is sikerült megnyerni. Éppen Merész András női kapitány mondta, hogy női csapatnál nem számít komoly előnynek a három gól, ezért megnyugodtunk, hogy négygólos fórral fordultak rá a záró nyolc percre a csapatok. Bujka centerből, Czigány jobbról szerzett gólt, míg Kisteleki Dóra egy fifikás lövéssel zárta a negyedet, a görögök egy ejtéssel és egy bombával próbáltak versenyben maradni (9-5).

A magyar válogatott elsősorban parádés védekezésének köszönhette a győzelmet. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo


A közönség közben 7-4-nél kiabálta, hogy "még egy gólt", és a vágyuk teljesült is. A záró nyolc percben a görögök kezdtek jobban, a második percben szépítettek, de aztán Antal és Tóth megmutatta, hogy ma a magyarok a (sokkal) jobbak. A végén volt még egy Plevritu-Bujka gólváltás, amivel kialakult a 12-7-es végeredmény, ami nagyon szép eredmény, kíváncsian várjuk a folytatást, vasárnap 17.30-kor Nagy-Britannia lesz az ellenfél.

Merész András szövetségi kapitány nyilatkozatában azt emelte ki, hogy a játékosok ezúttal sokkal jobban koncentráltak, mint a hollandok elleni első találkozón.

"Szerencsésebbek is voltunk, de általában annak van szerencséje, aki megdolgozik érte. A szerdai vereség után lelkileg rendbejöttek a lányok, és ma szépen játszottak" - tette hozzá a szakvezető.

További eredmények:
A csoport:
Hollandia - Nagy-Britannia 11-5 (2-1, 2-2, 3-1, 4-1)
Az állás: Hollandia 6 pont, Magyarország 3, Görögország 3, Nagy-Britannia 0

B csoport:
Spanyolország-Franciaország 18-4 (4-1, 5-0, 6-1, 3-2)
Olaszország-Oroszország 13-10 (3-2, 3-1, 5-4, 2-3)
Az állás: Olaszország 6 pont, Oroszország 3, Spanyolország 3, Franciaország 0