Decker Attila: A szerbek ellen csak így lehet védeni

Budapest, 2014. július 17.
Decker Attila kapus a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 17-én. Magyarország-Szerbia 8-6.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2014. július 17. Decker Attila kapus a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 17-én. Magyarország-Szerbia 8-6. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Decker Attila volt a Szerbiát 8-6-ra legyőző magyar pólóválogatott hőse, a közel hetven százalékos hatékonysággal védő kapus elárulta, hogy a csapat tagjai vulgáris szavakkal hergelték egymást a meccs előtt, mindenki egyesével elmondta, hogy mit nem szeret az ellenfélben. A Szolnok kapusa ezzel együtt állítja, hogy a három szerb klubtársával nagyon jóban van, össze is járnak.

"A szerbek ellen nem lehet úgy kezdeni, hogy megalszik a tej a szádban, mert akkor megvernek öt-hat góllal" - nyilatkozta a margitszigeti győztes Eb-meccs után Decker Attila. "Most egészen más taktikát alkalmaztunk, mint eddig - aki nem ért hozzá, az nem látta, de mi tudtuk, hogy mit csinálunk, és ez lett az eredménye. Ezt Tibinek (Benedek Tibor szövetségi kapitány - a szerk.) is köszönhetjük, hogy kitalálta, és a fiúknak is, hogy megvalósították."

Kattra galéria nyílik Fotó: Origo

A magyar csapat csak a 10. percben kapta az első gólt, Decker rögtön az elején védett két nagyot, majd később is csak hatszor tudtak neki gólt dobni az Eb-címvédő szerbek. Pedig alapvetően Nagy Viktor számít az első számú kapusnak. "Már szerdán tudtam, hogy ma én fogok védeni, de ez nem újdonság, mert az egész Világligát végigvédtem, illetve sok meccset játszottam már a szerbek ellen is, nem egyszer a félidőben kellett beállnom. Tibi ismer engem, tudja, nincs azzal problémám, hogy még nem védtem az Eb-n, berakhatott volna a végén is, igazából nekem mindegy, hogy mikor kapok lehetőséget - nem vagyok egy pánikolós típus. Mindig extázisban védek, aki követi a bajnoki meccseinket, az láthatja. Ahogy elnézem az eredményt, jó döntés volt a kapitányé."

S hogy mi volt a titok? "A szerbek ellen csak így lehet védeni. Ha bemész a vízbe, és megadod magad, akkor látják rajtad. Filipovics a világ legjobb balkezese, ha azt érzi, hogy megadod magad, akkor biztosan kihasználja - mint ahogy ki is használta kétszer. Ma sem félt, de érezte, hogy nem megy neki a szekér, ezért odaadta a társaknak a labdát - a többit pedig én kivédtem."

A magyar válogatott a 2004-es athéni - megnyert - olimpiai döntő óta 13 tétmeccset játszott a szerbekkel, ezek közül egyetlen alkalommal, a 2010-es Eb csoportkörében tudott nyerni, a többi alkalommal a nagy rivális győzött. Pedig Decker szerint a szerbek most is az utolsó pillanatig bíztak a sikerben. "Ők sohasem vesztik el a hitüket, ez a nép akkor is megy előre, ha ötgólos hátrányban van. Most viszont azt láttam, hogy tanácstalanok."

Bejött Benedek bevállalós cseréje Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 26 éves kapus arról is beszélt, hogy milyen érzelmeket hoz ki a pólósokból a szerb vízilabda-válogatott. "Nem újdonság, hogy pszichológusunk van, és azt gondolom, az egész stáb érdeme ez a siker, úgy építjük fel az egész felkészülést, hogy ilyen teljesítmény jöjjön ki belőle. Összeültünk, és megbeszéltük, hogy ki mit nem szeret a szerbekben. Mondhatnám csúnyán is, de ezt nem tehetem; vulgáris szavakkal mondtuk el, hogy ki mit nem szeret a szerbekben. Én egy embert nem szeretek, de nem mondom el, hogy kit, mert megsértődne. A mai meccsel sem változott semmi, ugyanúgy nem csipázom, mivel nem szimpatikus."

Ez annyiból érdekes, hogy Deckernek három szerb válogatott klubtársa is van Szolnokon: Zivko Gocsics, Milan Alekszics és Sztefan Mitrovics. "A szolnokiakat viszont mind szeretem nagyon, velük összejárunk. Az viszont, hogy ismerjük egymást a klubcsapatból, mindkét félnek lehet rossz vagy jó is. Most nekem lett jó, mert ők megijedtek egy picit, amit én láttam is rajtuk. Tudják, hogy edzésen hülyét szoktam belőlük csinálni - persze ők is belőlem, ha úgy van -, de szeretjük egymást nagyon, imádom őket, mind a hármat. De a vízben nincs barátság."

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 197 centis pólós a nézőkkel is maximálisan elégedett volt. "A közönség plusz egy főt jelentett a válogatott számára. Üres lelátó előtt nem tudtam volna így védeni."

Decker mindössze egy dologtól tart. "Az a veszély áll fenn, hogy nyertünk három meccset, és leülünk. Ez minden sportban így van, Tibi viszont képes minket felrázni, hogy ne nyugodjunk meg túlságosan."

A magyarok szombaton 20.30-kor a németekkel, jövő hétfőn pedig a horvátokkal pólóznak. A csoportelső rögtön négy közé jut, míg a 2-3. helyezettek a másik csoport 2-3. helyen végző válogatottjaival meccselnek az elődöntőért.