Vágólapra másolva!
A világbajnoki bronzérmes magyar női válogatott 16-5-re legyőzte vasárnap a brit csapatot a budapesti vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában, ezzel a második helyen végzett a négyesben, s az elődöntőért az orosz együttessel csap majd össze kedden.

A britek az első negyed közepéig tudták tartani a lépést Merész András együttesével, mely azonban már az első szünetre háromgólos előnyt szerzett, majd a folytatásban folyamatosan növelte a különbséget, s végül 11 góllal győzött. A találkozó legjobbja Keszthelyi Rita volt, aki hat gólt lőtt.

Az már a találkozó előtt biztos volt, hogy Hollandia nyerte meg az A csoport küzdelmeit, a britek elleni sikerrel viszont az is eldőlt, hogy Magyarország lett a második, és kedden a B csoport harmadikjával, az oroszokkal találkozik.

Merész András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya így értékelt: "Tudtuk a meccs előtt, hogy a második hely lehet a célunk, a csoportelsőség nem, és azt is, hogy két nap múlva játszanunk kell, méghozzá élet-halál meccset. A britek ellen igyekeztünk olyan technikai húzásokat bevetni, amelyek kidomborítják a két csapat közötti különbséget. Valaki azt mondta nekem a meccs előtt, hogy reméli, hogy élvezni fogják a lányok a meccset, én azt mondom, hogy elsősorban nyerni kell, bár a győzelmet valószínűleg mindenki élvezi. A mérkőzés tanulsága, hogy a koncentráció az koncentráció, teljesen mindegy, hogy kivel játszunk. Ha az egyéni érdekeket tesszük előtérbe, akkor nem fog működni, de ha csapatként küzdünk, tökéletesen odakoncentrálva, akkor működni fog a dolog."

A briteknek momentumuk sem volt a magyar csapat ellen. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Origo

Merész András szerint a negyeddöntős ellenfél, az orosz válogatott tízszer olyan gyors és agresszív, mint a brit csapat. "Meg kell őket akadályozni a lefordulásban, a 6 a 6 elleni játékban elvileg jobbak vagyunk. És fontos, hogy az emberelőnyöket normális százalékban be tudjuk lőni."

A hatgólos Keszthelyi Rita szerint fontos volt, hogy simán tudtak nyerni. "Élveztük a meccset, de a végén a sok kiállítás azért bekavart. Nem a különbség számított, de jól jött, hogy sokat gyakorolhattuk a góllövést, és nagyon fontos volt, hogy nem szenvedtünk a britek ellen. Az orosz válogatottat jól ismerjük, nagyon fiatal játékosokból áll, a lefordulásaira kell figyelnünk, és akkor nem lehet gond."

Keszthelyi tarthatatlan volt - a képre kattintva galéria nyílik Fotó: Origo

Kisteleki Dóra nem gondolta, hogy ilyen könnyű meccs lesz a britek elleni találkozó. "Mindenkit megszorongattak korábban. Az utolsó negyedben csak emberhátrányban voltunk, de nem baj, reméljük, hogy az oroszok ellen ez is az előnyünkre fog válni. A tavalyi barcelonai vébéhez képast nagyon kicserélődött az orosz csapat, de így is nagyon gyors ellenfél vár ránk."