Vágólapra másolva!
Sorozatban harmadik Európa-bajnoki mérkőzését is megnyerte Olaszország ellen a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután a margitszigeti elődöntőben 8-7-re győzött, és bejutott a vasárnapi fináléba.

Vízilabda-Eb, férfiak, elődöntő:
Olaszország-Magyarország 7-8 (1-3, 3-2, 1-1, 2-2) - élő közvetítés
Olaszország:
Tempesti (k), Del Lungo (k) - Di Fulvio, Velotto, Figlioli, Giorgetti, Fondelli, Giacoppo, Gallo, Figari, Luongo, Aicardi, Baraldi
Magyarország:
Nagy (k), Decker Attila (k) - Gór-Nagy, Madaras, Erdélyi, Vámos, Hosnyánszky, Decker Ádám, Szivós, Varga Dániel, Varga Dénes, Tóth Márton, Hárai
gól:
Gallo 2, Di Fulvio, Figlioli, Giorgetti, Luongo, Aicardi, illetve Hosnyánszky 3, Varga Dénes 2, Szivós, Madaras, Varga Dániel

Ki az a Rudic?

Jól kezdődött a pénteki nap magyar vízilabda számára, a Horkai György vezette U18-as férfiválogatott kilenc góllal, 14-5-re nyert a szegedi Tiszavirág Kupa első meccsén Brazília ellen. Pedig a dél-amerikai utánpótlásra nagy feladat hárul, hiszen a 2016-os riói olimpián alanyi jogon indulhat az együttes, és a világhírű Ratko Rudic (aki a helyszínen tekinti meg a margitszigeti Európa-bajnokságot is) azt ígérte, olyan stratégiát szeretne összerakni, amellyel az olimpián ütőképes lesz a gárda.

A biztonsági embereknek azonban fogalmuk nem volt, ki is az a Rudic (egy mezei őrnek miért is kellene ismernie egy négyszeres olimpiai- és háromszoros világbajnok nagyságot?), így azonnal rá is szóltak, hogy ne ácsorogjon, hanem üljön le. Pedig Rudic csak a szerb válogatott másodedzőjével, Vladimir Vujasinoviccsal próbált két szót váltani, eredménytelenül.

Grúz öröm és bánat

Az Eb-n péntek délután még nyoma sem volt annak a fergeteges hangulatnak, ami egy-egy magyar meccset jellemez. Persze kit izgatott fel az, hogy a 7-10. helyért rendezett mérkőzéseken Spanyolország 15-8-ra verte Németországot, Románia pedig 15-8-ra eltángálta a franciákat.

A hangulatra már a jóval a kezdés előtt sem lehetett panasz Forrás: Origo

Még több fotóért kattintson ide!

A legviccesebb szurkolócsapat a grúz válogatott (és a velük lévő korosztályos csapat) volt, a lelátóra megérkező hatalmas fickók jó kedélyűen nézték a meccset, fotózták magukat és hat ismerőst is oroszos baráti csókkal köszöntöttek. Aztán szomorkodhattak, mert a 11. helyért 9-8-ra kikaptak Oroszországtól.

Stanojevic elájult a szervezéstől

Hogy a szakma se szoruljon háttérbe, megkérdeztük a románok szerb kapitányát, Dejan Stanojevicet, mit vár az Eb véghajrájától. „Szerintem az Európa-bajnokság toronymagasan két legjobb válogatottja a szerb és a magyar. De ha favoritot kellene mondanom, azért csak Szerbiát emelném ki” - nyilatkozta a szakember, aki korábban a Vojvodinát háromszor is irányította az Euroligában, és Dejan Udovicic segítőjeként tevékeny részt vállalt a szerbek 2009-es vb-, illetve 2012-es Eb-aranyából.

„A szervezés fantasztikus, többször is jártam már Budapesten, például a 2001-es Eb-n is, ez egy nagyon jó helyszín, itt kell rendezni ilyen eseményeket” - tette hozzá.

Színészek és a Recco

Az olasz sajtót nagyon nem hozta lázba a pólóelődöntő, a La Gazzetta dello Sport a pénteki, Hollandia ellen büntetőkkel elbukott női mérkőzésről szóló tudósításának egybekezdésnyi részében taglalta az esélyeket. A lap azt írta, az első hatba kerülés volt a kitűzött cél, ehhez képest az együttes veretlenül jutott a legjobb négy közé, és most már különösebb nyomás nélkül vízilabdázhat.

A Gazzetta hozzátette, a dobogó azt jelentené, hogy meglenne az indulási jog a 2015-ös kazanyi világbajnokságra, ezzel pedig Alessandro Campagna szövetségi kapitány már elégedett lenne. A magyarokról csak annyit írtak, hogy a színész felmenőkkel rendelkező, egykori Pro Recco-játékos Benedek Tibor a szövetségi kapitány.

Hangolnak a magyarok Forrás: Origo

A két válogatott 1995 óta tízszer találkozott egymással Európa-bajnokságon, hét győzelem mellett csupán háromszor nyertek az olaszok: az 1995-ös bécsi döntőben, a 2001-es budapesti elődöntőben és a 2010-es zágrábi elődöntőben. De nemcsak a 13 évvel ezelőtti kudarc miatt volt elintéznivalónk, hanem Londonért is, az olimpián az olaszok ütöttek el bennünket a legjobb négy közé kerülésért.

Nagy Viktor fantasztikus

Demoralizáló lehet támadóként azzal szembesülni, hogy egy kapus mindenhova odaér, mindenbe belekap. Nagy Viktor vérben forgó szemekkel, fröcskölve, albatrosznyi fesztávolsággal kiemelkedve sorozatban négyet védett, ilyen háttérrel nyugodtan lehetett elöl építkezni.

Varga Dénes szerzett vezetést, amit ugyan kiegyenlítettek az olaszok, de Szivós találatával ismét nálunk volt az előny (2-1). Közben Campagna kapitány majdnem belelökte a vízbe az egyik játékvezetőt, mert azt reklamálta, hogy a magyar center két méteren belül kapta a labdát. Madaras találata megnyugtatóvá tette az első negyed végét (3-1).

Hiába az egyenlítés

Talán túlzott is volt a megnyugvás, a bírók nyugodtabb szívvel szórták ki a magyarokat, Figlioli szépített, Gallo pedig egyenlíteni is tudott (3-3). A negyed felénél Benedek Tibor időt kért, Hosnyánszky egy szép góllal ismét előnyhöz juttatta az együttest (4-3). Lehet, ez kellett ahhoz, hogy sorra jöjjenek a fórok, az egyik ilyen végén Varga Dániel lőtte ki a kapu jobb oldalát (5-3).

Mindkét kapus, Tempesti és Nagy is kiválóan védett Forrás: Origo

Gallo emberelőnyös gólja a negyed utolsó másodpercében esett, a meccs felénél még mindig szoros volt az állást (5-4).

Kis birkózás, kis póló

A harmadik negyed első négy percére a vízibirkózás kifejezés jobban illett volna. Kapura lövés alig volt, forrott a víz mindkét kapu előtt, ember legyen a talpán, aki kitalálja, ki, mikor, hogyan szabálytalankodott. Campagna élt először az időkérés fegyverével, hátha sikerül visszatéríteni fiait a játékhoz.

Jött is két bomba, de ezen a délutánon az a labda, ami Nagy Viktor bűvkörébe került - azaz ameddig karja elért -, az nem juthatott a hálóba. Bezzeg Hosnyánszky két blokkoló védővel együtt betalált, ismét kettőre nőtt a különbség (6-4).

Jött Alex Giorgetti, a magyar származású exdebreceni, aki meglőtte szokásos, rövidbe visszapattintott gólját (6-5) - látszott, hogy csak a kacsázó löketeknek van esélye Nagy Viktor hosszú karjai ellen.

Varga Dénes klasszisa döntött

A zárónegyedben három percet kellett várni az első gólra, amit annuláltak a bírók. Tóth Márton előbb kiállítást harcolt ki, majd miután nem váltottak ki rá, be is vágta – a két eset között azonban Benedek Tibor időt kért, azaz a gól tényleg holtidőben esett. Bezzeg Luongó jókor volt jó helyen (6-6).

Három perccel a vége előtt Hosnyánszky szerzett gólt (7-6), de kisebb verekedés alakult ki, miután Fondelli megütötte, és ezt a magyar nagyon zokon vette. A másik oldalon Nagy Viktor fürdőnadrágig kiemelkedve a csípőjével védett egy csavart.

Az utolsó fél percig izgulni kellett Forrás: Origo

Aicardi okos góljával nem maradt nyugalom a végjátékra sem, szerencsére Varga Dénes klasszis elhajlós lövése még a rutinos Tempesti kapuson is kifogott (8-7).

A magyar csapat sorozatban harmadszor nyert az olaszok ellen Eb-meccset, és készülhet a vasárnapi fináléra. Az ellenfél a Montenegrót 10-9-re legyőző Szerbia lesz.