Csehországban kell folytatni a pazar kosármenetelést

Wittmann Krisztián, kosárlabda
Sines, 2014. augusztus 11. A portugál Mario Fernandes (j) és a magyar Wittmann Krisztián a férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezősorozat első fordulójában játszott mérkőzésen a portugáliai Sinesben 2014. augusztus 10-én. A találkozó a magyar válogatott nyerte 58-38-ra. (MTI/EPA/Antonio Cotrim)
Vágólapra másolva!
Fantasztikusan kezdte a 2015-ös Európa-bajnoki selejtezőket a magyar férfi kosárlabda-válogatott, a portugáliai húszpontos, 58-38-as győzelem után szerdán, Kecskeméten sikerült egy ponttal, 74-73-ra megvernie a grúz csapatot. Az eddig hibátlan válogatott vasárnap Nymburkban Csehország ellen lép pályára, amennyiben nyerne, nagy lépést tenne a továbbjutás felé.

A két győzelem azért is meglepetés, mert a keret korántsem teljes, három kulcsember - Hanga Ádám, Báder Márton és Lóránt Péter - már a selejtezők előtt kidőlt, és a hátralévő mérkőzéseken sem számíthat rájuk a szakvezetés.

"Biztosan nem fognak játszani, hiszen sérültek" - erősítette meg Faragó András, a magyar szövetség sajtófőnöke az Origónak. "Lóránt szemműtéten esett át nyár elején, hat hétig nem is nagyon mozoghatott. Báder Mártont sérvvel operálták, Hanga térde pedig egyszerűen nincsen olyan állapotban, hogy terhelhető legyen, folyamatosan külföldre jár kezelésre."

Wittmann Krisztián két mérkőzés alatt 11 pontos átlagot ért el Forrás: MTI/EPA/Antonio Cotrim

A spanyol Kutxa Laboral hátvéd-bedobója az elmúlt szezonban azért nem tudta legjobb formáját hozni, mert csontödémával küzd, és bár júliusban még azt nyilatkozta, nagyon szeretne a válogatottban játszani, plazmainjekciót kapott a térdébe, így próbálva felgyorsítani a gyógyulást.

Komoly problémáról van szó, hiszen emiatt Hanga nem tudott elmenni a San Antonio Spurshöz is, pedig az NBA-bajnok szerette volna megnézni, hogy draftolt magyarja mennyit fejlődött az elmúlt szezonban.

A csehek a kiváló magyar védekezést emlegetik

A következő ellenfél vasárnap Csehország lesz, amely 11 pontos vereséget szenvedett Grúziában (62-73), majd 89-53-ra elpáholta a portugálokat. A legutóbbi Eb-n 13. helyen végzett együttes keretében több rutinos játékos található,

Tomás Satoransky most igazolt a Cajasol Sevillától a Barcelonába, a legjobb pontátlaggal rendelkező Lubos Barton Valenciában, míg a lepattanókat kiválóan szedő Tomás Pomikálek az Euroliga-selejtezőre készülő Nymburkban szerepel.

"Nagyon szerettük volna megverni Portugáliát, fontos volt számunkra, hogy megmutassuk, hazai pályán csak mi dominálhatunk" - nyilatkozta Ondrej Balvin, a Cajasol Sevillában légióskodó 217 cm magas center. "A következő feladat, hogy vasárnap Magyarországot is legyőzzük. Úgy vélem, ugyanolyan játékstílust képvisel, mint Portugália, csak jóval keményebbek és magasabbak a játékosai. Remélem, a grúziai túrán már letudtuk idei legrosszabb mérkőzésünket, és a teljesítményünk folyamatosan javulni fog."

Satoransky (b.) csak az előtte álló feladatra koncentrál Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Satoransky szerint nem szabad megijedni a magyarok hibátlan mérlegétől. "Nem érdekelne más eredmények, csak az előttünk álló feladatra szabad koncentrálni. A portugálok elleni győzelem nagyon sokat segített az önbecsülésünkön. A magyaroknak jó csapatuk van, elsősorban a védekezésük kiváló, erre kell most a lehető legjobban felkészülni" - nyilatkozta a 10-es pont, és 6,5-es asszisztátlaggal rendelkező kosaras.

A magyar és a cseh válogatott eddig hétszer találkozott egymással Eb-selejtezőn, az összmérleget tekintve jobban állunk, négyszer nyertünk és háromszor kikaptunk. Utoljára 2009. augusztus 17-én, Szolnok találkoztak a felek, akkor a magyar csapat a 21 pontos Horváth Ákos vezérletével 70-55-re győzött.

Az E csoport állása:

1. Magyarország 2 2/0 132-111 4
2. Csehország 2 1/1 151-126 3
3. Grúzia 2 1/1 146-136 3
4. Portugália 2 0/2 91-147 2


A férfi válogatott további Eb-selejtezős programja:

augusztus 17.: Csehország - Magyarország, Nymburk
augusztus 20.: Magyarország - Portugália, Kecskemét
augusztus 24.: Grúzia - Magyarország, Tbiliszi
augusztus 27.: Magyarország - Csehország, Szolnok

A hét selejtező csoportból a győztesek mellett a hat legjobb második - összesen 13 csapat - jut ki a 2015-ös Eb-re.