Fogalmam sincs, hogy lesz itt focivébé

Fazekas Nándor
Fazekas Nándor, a Veszprém kapusa a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, a THW Kiel (német) - MKB Veszprém találkozón a németországi Kielben, a Sparkassen Arénában 2013. április 21-én. A Veszprém egygólos, 32-31-es vereséget szenvedett a német Kiel vendégeként.
Vágólapra másolva!
Fazekas Nándor, az MKB-MVM Veszprém kapusa júliusban fél évre a katari el-Dzsaishoz került kölcsönbe. A veszprémiek 37 éves kapusa éppen újra Európában van, csapatával Zágrábba tart, majd Franciaországban játszanak felkészülési mérkőzéseket. A budapesti reptéren értük utol. 

"Elképesztő, ami itt van. Katar pont olyan, amilyennek az ember elképzeli: hihetetlen luxus vesz körbe minket. A legfurcsább az, hogy a helyiek szinte egyáltalán nem dolgoznak, mindent vendégmunkások csinálnak. Igaz ez a kézilabdára is, jobbára egyiptomi és tunéziai csapattársaim vannak, sokat közülük ismerek innen-onnan" – mondta az Origónak Fazekas.

Az el-Dzsais katari bajnok, de a bajnokságot itt annyira nem veszik komolyan a csapatok, mindenki inkább az IHF Super Globe-ra, a kézilabda klubvilágbajnokságra és az ázsiai Bajnokok Ligájára igyekszik kigyúrni a csapatát. A nemzetközi szövetség által rendezett nyolccsapatos tornára a kontinensbajnokok (így a BL-győztes), és még egy európai csapat kap meghívást. Nem meglepő módon általában az európaiak tarolnak, tavaly is Barcelona-Hamburg döntő volt (27-25), de a harmadik helyet pont Fazekas csapata, az el-Dzsais szerezte meg. Idén is ez a cél.

"December 15-ig szól a szerződésem, az ázsiai Bajnokok Ligájában a címvédés, a Super Globe-on pedig a harmadik hely megismétlése a klub célja. Nem mondom, hogy könnyű volt elhagyni a szépen épülő, BL-elsőséget célként maga elé tűző Veszprémet, de végül én döntöttem úgy, hogy inkább kölcsönbe megyek, mint hogy a lelátón ücsörögjek. Annál még jobb vagyok, több van bennem" – mondta Fazekas, aki Mikler Roland érkeztével harmadik számú kapus lett Veszprémben.

Fazekas Nándor, még veszprémiként Forrás: MTI/Kovács Anikó

Nem a kapus az egyetlen magyar Katarban, az Al-Shamal csapatát erősíti az exveszprémi Pérez Carlos, de több magyar játékos játszott itt néhány hónapig. Az arab csapatok ugyanis igyekeznek úgy időzíteni a helyi Bajnokok Ligáját, hogy ne ütközzön az európai versenynaptárral, és európai sztárokat tudjanak néhány hétre leigazolni. Fazekas csapattársa például a francia világklasszis, Jerome Fernandez és a svéd Dan Beutler is.

"Az volt a célom, hogy olyan csapathoz kerüljek, amely nemzetközi kupában indul, és ez végül sikerült is. Hogy mi lesz velem, ha itt lejár a szerződésem, az sok mindentől függ. Csak annyi biztos, hogy az év végéig szerződés köt a Veszprémhez. Még nem akarok visszavonulni, jó formában vagyok, hasznára tudnék lenni egy nagy célokért küzdő csapatnak is."

Fazekas jól érzi magát Katarban, két dologgal birkózik csak meg nehezen. "Természetesen nagyon hiányzik a családom, de a légiósélet már csak ilyen, meg kell barátkoznom vele. Amivel viszont nem lehet megbirkózni, az az iszonyatos hőség, ami itt van. Nap közben 47-49 fok van, amit még elviselne az ember, de olyan a páratartalom, hogy szinte levegőt venni sem lehet."

Nem szívesen ment el Veszprémből Forrás: MTI/Kovács Anikó

2022-ben labdarúgó világbajnokságot rendeznek Katarban, Fazekas elmondta, fogalma sincs, hogyan fogják kibírni a futballisták. "Még az arab származású játékosokat is megviseli a hőség és a páratartalom. Légkondi nélkül létezni sem lehet, szerencsére mindenhol van, így az ember csak perceket tölt az utcán, annyit meg ki lehet bírni. De hogy itt rohangálni hogyan fognak, azt ne tőlem kérdezze. Szerintem sehogy."

Fazekas elmondta, azért nem úgy kell elképzelni az életet, hogy mindenki begubózik a szállására, és csak este teszi ki a lábát, amikor már elviselhető a hőmérséklet. „A víz mellett azért elviselhetőbb a kánikula, úgyhogy sokat járunk a csapattársaimmal strandolni, de van itt egy akkora pláza is, hogy két nap kell, hogy végigjárja az ember. Mostanában egyébként sincs gondunk a szabadidőnk eltöltésével, mert itt alapozásjellegű edzésmunka folyik, és alaposan kifáradunk az edzések végére, úgyhogy jobbára pihenéssel töltjük a szabadidőnket – tette hozzá a magyar kapus.