Vágólapra másolva!
A grúziai húszpontos vereség után csoda kellene az Eb-részvételhez.

Kosárlabda, Eb-selejtező, E csoport, 5. forduló:
Grúzia-Magyarország 79-59 (22-12, 23-18, 17-21, 17-8)
Tbiliszi, 9000 néző, v: Zurapovic (bosnyák)
Legjobb dobók: Sengelia (26), illetve Wittmann (14)
A csoport másik meccsén: Portugália-Csehország 61-75

Három győzelemmel és egy vereséggel várta a férfi kosárválogatott a tbiliszi Eb-selejtezőt a rendkívül erős Grúzia ellen. Idehaza a két válogatott történetének első meccsén 74-73-ra nyert Magyarország, úgy, hogy egy perccel a zárás előtt még a vendégek vezettek.

Az 1999 óta az első Eb-szereplésére hajtó magyar csapat az első negyedben produkált egy 0-13-as szériát, ami meg is alapozta a meccs hangulatát. Bár egy ízben sikerült öt pontra felzárkózni, a második negyed is a grúzoké lett, a záró szakaszt pedig 11 pontos hátrányból kezdtük.

A különbség csak tovább nőtt, a csoportban viszont megszűnt: Grúzia immár ugyanúgy nyolcpontos, mint Magyarország, sőt jobb pontkülönbséggel meg is előzi. Az Eb-re a csoportelsők mellett a hat legjobb csoportmásodik jut ki, ezért a zárókörben (szerdán, 17.45-től) alaposan meg kellene vernünk a cseheket.

"Gratulálok a grúz csapatnak! Nyerni jöttünk ide, bár tisztában voltunk vele, hogy Grúzia jobb nálunk. A klasszisaik eldöntötték a mai meccset. A palánk alatt nem tudtuk felvenni velük a versenyt, ez volt a különbség" - mondta Stojan Ivkovic szövetségi kapitány.

A grúzok a papírforma alapján nyernek majd Portugália ellen, így ha a magyarok megverik Szolnokon a cseheket, hármas holtverseny alakul ki. Ilyenkor a három csapat (Csehország, Magyarország, Grúzia) egymás elleni eredményeit veszik figyelembe, ebben az összevetésben pedig jelenleg mínusz 22-es gólkülönbséggel állunk.

Állás az utolsó kör előtt:
1. Csehország 9 pont
2. Grúzia 8 (+12-es pontkülönbség)
3. Magyarország 8 (+11)
4. Portugália 5