Vágólapra másolva!
Sokkolta korábbi csapattársait, hogy Martynas Andriukaitis korábbi litván kosárlabdázó lelőtte a feleségét, majd magával is végzett. A vele Debrecenben együtt játszó Fodor Márton szerint Andriukaitis normális, rendes srác volt, de a pályán gyakran lobbanékonyan viselkedett, és feltűnő volt, amikor magába fojtotta a dühét.

"Eléggé megrázott a dolog. Csak jót tudok mondani róla, de nem szeretnék ennél többet nyilatkozni a témában" - mondta az Origónak a válogatott kosárlabdázó, Molnár András, amikor azzal kerestük, hallotta-e, mi történt korábbi debreceni csapattársával, Martynas Andriukaitisszal. A 2013-ban visszavonult Andriukaitis előbb a feleségét lőtte le, majd maga ellen fordította a fegyverét, és a helyszínre kiérkező orvosok egyiküket sem tudták már megmenteni.

"Nehéz mit mondani a hírre, sokkot kaptam. Nagyon normális, rendes srác volt, aki mindenkivel jó viszonyban volt az akkori csapatból" - mesélte a jelenleg Kaposvárott játszó Fodor Márton, aki szintén csapattársa volt Andriukaitisnak Debrecenben. "Lobbanékony természet volt, aki néha nehezen tudott megbirkózni a faultproblémákkal, előfordult, hogy már három személyi hibája volt, de addig vitatkozott a bírókkal, amíg kapott egy technikait, és kipontozódott. De sosem láttam őt agresszívnak edzésen, inkább az tűnt fel néha, hogy magába fojtja a dühét. Nem volt egyszerű eset, de nagy szíve volt, és remekül beleillett abba a csapatba, 12 pont körüli átlagával meghatározó embernek számított".

Andriukaitis (balra) itt még a francia Vichy mezében. Innen igazolt Debrecenbe Forrás: AFP/Thierry Zoccolan

Fodor azt mondta, amikor ő még Szolnokon játszott, akkor szóba került, hogy Andriukaitis esetleg visszajönne Magyarországra, érdeklődött, hogy tudna-e neki valaki lehetőséget. Végül nem lett semmi a dologból, majd a litván játékos nem sokkal később visszavonult.

"Tartottuk a kapcsolatot, két éve írtunk egymásnak utoljára az egyik közösségi portálon. Azt tudtam, hogy Rigában telepedett le, és azt is, hogy újraházasodott. Nem láttam őt, mióta az anyagi gondok miatt elhagyta a debreceni csapatot. Amikor a Szolnokkal az Eurochallenge-négyesdöntőért játszottunk, úgy volt, hogy meglátogat minket Ventspilsben, de végül nem jött. El sem tudom képzelni, mi vezethetett odáig, hogy fegyvert fogott. Részvétem a gyászoló családnak" - mondta Fodor Márton.

A Debrecen 2005-2006-os csapatából Andriukaitis a második, aki meghalt, az amerikai Wayne Powell 2009-ben összeesett a pályán meccs közben, és már nem tudták megmenteni az életét. 27 éves volt.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!