Vágólapra másolva!
Az Európai Kézilabda Szövetség dublini ülésén a küldöttek szavazattöbbséggel úgy döntöttek, hogy a Koszovói Kézilabda Szövetség a jövőben teljes jogú tagja lehet az EHF-nek, így a jövőben a koszovói felnőtt és utánpótlás-válogatottak is részt vehetnek az európai tornákon.

Eddig csak a koszovói klubcsapatok indulhattak az európai kupasorozatokban, a válogatottak nem vehettek részt a selejtezőkben. Koszovó jelezte, hogy a 17 és 19 év közötti leány Európa-bajnokság kvalifikációjában már indítja a válogatottját, és az ifjúsági világbajnokság és a 2018-as férfi Európa-bajnokság selejtezőjében is részt kíván venni.

2004 óta már játszhattak a klubok

A koszovóiak 2004-ben kérték a felvételüket az EHF tagjai közé, akkor még az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartományként, azaz nem független államként.

Az európai szövetség ettől függetlenül 2004. december 18-án, budapesti kongresszusán 20 igen, 4 nem szavazat és 16 tartózkodás mellett elfogadta a kérelmet, így a klubcsapatok előtt megnyílt az út a nemzetközi kupákban.

Reagált a szerb szövetség

"A Szerb Kézilabda Szövetség érdekképviselete és érvei ellenére, az Európai Unió tagországai, amelyek többséggel rendelkeznek az Európai Kézilabda Szövetségben, hűek maradtak elhatározásukhoz, így a Koszovói Kézilabda Szövetség teljes jogú tagja lett az EHF-nek. A latban legtöbbet nyomó érv az volt a részükről, hogy a folyamat már jó ideje húzódik, és az, hogy a brüsszeli megegyezés során Szerbia kötelezettséget vállalt, hogy nem fogja megakadályozni Koszovó felvételét és tagságát a nemzetközi szervezetekbe. A döntéssel kapcsolatos következő lépések, valamint a koszovói és a szerbiai válogatottak mérkőzéseivel kapcsolatban a szerb szövetség a szerb kormány, valamint az illetékes minisztériumok álláspontja szerint fog eljárni" - idézte a vajdasági Magyar Szó a szerb szövetség hivatalos közleményét.