Vágólapra másolva!
A fejkendő tilalma miatt nem állt ki a Mongólia ellen csoportmérkőzésre a katari női kosárlabda-válogatott a dél-koreai Incshonban zajló Ázsiai Játékokon. A FIBA kétéves próbaidőn keresztül vizsgálja a hidzsáb viselését, de a nemzetközi tornákon tilos viselni a mezen kívül bármilyen kiegészítőt. 

A szervezők szerdai tájékoztatása szerint a játékvezető tíz percet várt a kezdés után, majd a mongoloknak ítélte meg a győzelmet. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) nem rendelkezett külön az Ázsiai Játékokra, így a bírók a szabályzatot követik, amely szerint tilos a pályán viselni mindennemű fejfedőt, hajtűzőt és ékszert.

A katari küldöttség szóvivője közölte, hogy ha nem engedélyezik a csapattagoknak a hajat és a nyakat eltakaró hidzsáb viselését, akkor egyetlen meccsre sem állnak ki Incshonban, ahol ugyanakkor tollaslabdában, sportlövészetben vagy atlétikában viselhetnek a katariak fejkendőt.

A hidzsáb Forrás: Thinkstock

A FIBA jelenleg kétéves próbaidőben vizsgálja a fejfedők engedélyezését, az azonban csak a nemzeti bajnokságokra vonatkozik, a nemzetközi tornákra nem.