Régóta szemezünk Dujsebajevvel

Talant Dushebajew, Dusebajev, kézilabda
GERMANY, Cologne : Talant Dushebajew, head coach of Renovalia Ciudad Real (Spain), gestures during their EHF Final Four Handball Champions League final match against FC Barcelona Borges on May 29, 2011 in Cologne, western Germany. Barcelona won the match 27-24. AFP PHOTO MARIUS BECKER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Nem először tett ajánlatot a Magyar Kézilabda Szövetség Talant Dujsebajevnek, állítja a lengyel Kielce elnöke. Bertus Servaas szerint a kirgiz származású spanyol vezetőedzőt már lengyelországi munkája előtt is hívták a magyarok, ezért került a szerződésébe az a kitétel, hogy megfelelő ajánlat esetén vállalhat másodállást nemzeti csapatnál.

Az Origo korábban megírta, hogy két horvát, Zdravko Zovko és Lino Cervar mellett a kirgiz-spanyol Talant Dujsebajev lehet az esélyes a Mocsai Lajos távozásával megüresedett magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjára.

"Mielőtt ide igazolt, már kapcsolatban állt a magyar szövetséggel, és úgy tudom, néhány napon belül dönteni fog, elfogadja az ajánlatot vagy sem" - nyilatkozta az Origo érdeklődésére Wojciech Osinski, a legnagyobb lengyel sportnapilap, a Przeglad Sportowy szakírója. "Dujsebajev szerződése lehetőséget ad arra, hogy szövetségi kapitány legyen, de nem tudni, hogy elfoglaltsága miatt elvállalja-e."

Talant tárgyalt a magyarokkal

A lap szerette volna megszólaltatni a szakembert, de nem akart nyilatkozni. A Vive Kielce elnöke, Bertus Servaas ugyanakkor nem tagadta a híreket.

"Számomra ez az ajánlat egyáltalán nem új. Tudtam arról, hogy még a szerződés aláírása előtt Talant tárgyalt a magyarokkal" - nyilatkozta. A Kielce január 8-án jelentette be hivatalosan, hogy Bogdan Wenta helyére Dujsebajevet szerződtette. Ez azt jelenti, hogy a magyarok tavaly, még az idei Európa-bajnokság előtt lehettek kapcsolatban a szakemberrel.

Jönni vagy nem jönni? Forrás: AFP/Marius Becker

"Dujsebajev nyíltan elmondta, hogy szeretne velünk dolgozni, de a szerződés egyik feltételének azt szabta, hogyha jön magyar vagy bármilyen más válogatott ajánlat, akkor azt is elfogadhassa, ugyanis nagyon szeretne olimpián szerepelni. Azt mondtam neki, semmi akadálya ennek, csak félő, hogy nagyon nehéz lenne a feladatokat összeegyeztetni. Volt már ezzel kapcsolatban tapasztalatunk, amikor Wenta volt a lengyel kapitány is" - nyilatkozta Servaas.

Divat az álláshalmozás

A sportvezető hozzátette, egy biztos, a 46 éves edző döntésében nem a pénz lesz a legfontosabb. "Ha Talantot elsősorban ez vezérelné, most nem a Kielce, hanem a Paris Saint-Germain vagy a Vardar Szkopje edzője lenne."

A lengyeleknél nem ismeretlen az álláshalmozás, a szintén BL-résztvevő az Orlen Wisla Plock edzője, Manolo Cadenas a spanyol válogatottat irányítja, míg az Azoty Pulawy trénere, Dragan Markovic a bosnyák nemzeti csapatot irányítja.

Olimpiai és világbajnok

Talant Muszanbetovics Dujsebajev 1968. június 2-án született a szovjet Frunzéban - a jelenlegi kirgiz főváros, Biskekben.

Pályafutását 1976-ban a CSZKA Moszkvában kezdte, 1992-ben a Független Államok Közösségével olimpiai bajnok és 47 találattal gólkirály lett, és beválasztották az All Star-csapatba is. Egy évvel később az orosz válogatottal megnyerte a világbajnokságot is.

Klubszinten a spanyolokkal ért a csúcsra

16 év után váltott klubot, és 1992-ben a spanyol Teka Cantabriába igazolt, amellyel öt szezon alatt kétszer bajnok, egyszer BL-győztes lett. Miután megkapta az állampolgárságot,1996-tól már a spanyol válogatottat erősítette, és vezette Atlantában, majd Sydneyben is olimpiai bronzéremig. Emellett két Eb-ezüstöt és egy Eb-bronzot is nyert a nemzeti csapattal. Világbajnokságon csak két negyedik helyet szerzett (1999, 2003), ironikus módon amikor Spanyolország 2005-ben világbajnok lett, már nem volt a csapat tagja.

A spanyolokkal kétszer is olimpiai bronzérmes lett Forrás: Origo

Klubszinten a Teka után a TuS Nettelstedt következett, ahol 1997-98-ban Mocsai Lajos volt az edzője. 1998-2001 között a GWD Minden, majd hat éven át a Ciudad Real legjobbjának számított, a spanyolok nem véletlenül nevezték ki visszavonulása után edzőnek.

A klub irányítása alatt élte a fénykorát, négy bajnokságot, négy spanyol kupát és három Bajnokok Ligája-elsőséget aratott. 2006-ban Uros Zorman sérülése miatt még rövid időre visszatért a pályára. 1994-ben és 1996-ban a világ legjobbjának választották, az Évszázad Játékosa-választáson pedig a svéd Magnus Wislander mögött a második helyen végzett.

Nem fél a botránytól

Dujsebajev rendkívül öntörvényű, a balhékat sem kerüli el a pálya szélén, márciusban például a Löwen elleni BL-nyolcaddöntőben kiosztott egy gyomrost az ellenfél edzőjének, Gudmundur Gudmundsonnak, és azzal vádolta, hogy egy obszcén gesztussal provokálta őt.

De nem tért ki Manolo Cadenas elől sem, a Plock edzőjével a lengyel bajnoki döntőben szólalkozott össze, amiért négymeccses eltiltást kapott.

Fia is jó úton jár a hírnév felé, a 24 éves Alex a 2012-13-as idényben a zaragozai Aragón színeiben a 198 találattal gólkirály lett, volt junior Európa-bajnok, jelenleg pedig a macedón Vardar jobbátlövője.