Az utolsó pillanatig az olimpiáról álmodunk

Talant Dujshebaev, kézilabda
Férfi kézilabda-válogatott - Talant Dujshebaev az új kapitány Szöveg: Budapest, 2014. október 8. Talant Dujshebaev, a magyar férfi kézilabda-válogatott 2017 januárjáig megbízott új szövetségi kapitánya a fővárosi Hotel Héliában tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján 2014. október 8-án. A spanyol-orosz szakember az első külföldi szakvezető, aki betölti ezt a posztot. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Három egykori irányító kezébe került a férfi kézilabda-válogatott, a játékosként olimpiai és világbajnok Talant Dujshebaev munkáját Sótonyi László és Bartók Csaba segíti. A cél a jó Eb-szereplés, az olimpiai és a világbajnoki kvalifikáció.

Talant Dujshebaev lett a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, a spanyol szakember megbízatása 2017 januárjáig szól. Dujshebaev szimpatikus, visszafogott stílusban ígéretet tett a magyar renomé visszaállítására.

"Óriási megtiszteltetés, hogy egy ilyen óriási kézilabda-nagyhatalmat képviselhetek, mint Magyarország. Szeretnék köszönet mondani mindenkinek, aki bízott bennem, köszönöm, hogy két egykori klasszissal, Bartók csabával és Sótonyi Lászlóval dolgozhatok majd együtt. Bízom benne, hogy munkatársaimmal ki tudjuk igazítani a jelenlegi helyzetet, és kijutunk a riói olimpiára. Amíg a minimális esélyünk megvan, addig nem adhatjuk fel" - mondta.

Talant Dujshebaev megérkezett Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Realista vagyok, bízom benne, hogy mindent meg tudunk tenni a céljaink elérése érdekében. Nem lesz nehéz a dolgom, folyamatosan kapcsolatban állok majd a segítőimmel, de a mai világban öt perc alatt bármilyen meccs felvételét meg lehet szerezni. A Szeged edzőjével, Juan Carlos Pastorral már felvettem a kapcsolatot, de a veszprémi Carlos Ortegával is beszélni fogok hamarosan."

Kell a napi munka

Azt mondta, számára most az a legfontosabb, hogy a következő két Eb-selejtezőt megnyerje a csapat. "Miután nem leszünk ott a vébén, december végén és januárban már kellő edzésmennyiséget tudunk végezni. A csapattól a győztes mentalitást várom el, a tétmeccseken kell odatennie magát mindenkinek. Az utolsó pillanatig az olimpiáról álmodunk."

Elárulta, hogy az utóbbi időben sok szövetség megkereste, de nagyon fiatalnak érzi még magát, és számára szükséges a napi munka. "Mindenkinek azt válaszoltam, megyek, ha a klubmunkám megmaradhat. Sok pozitív példát tudok erre, 2005-ben Pastor a Valladolid edzőjeként lett világbajnok a spanyol válogatottal. Mindkét feladat végrehajtható. Ahol én születtem, már nem is létezik a kézilabda. Nem félek semmitől, tudom, hogy ki vagyok, honnan jövök, hová tartok."

Sótonyi sikeres válogatottat remél

Az Origo kérdésére megerősítette, a Kielcével olyan szerződést írt alá, amely szerint a lengyeleknek kötelességük elengedni válogatotthoz. "Nem tudom, hogy a klubvezetők elégedettek vagy sem a döntésemmel, a szerződésben benne van, hogy dolgozhatok szövetségi kapitányként" - mondta.

Sótonyi László, a Csurgó jelenlegi edzője köszönetet mondott klubjának a pozitív hozzáállásért, és nagyon várja a közös munkát. "Talant, Bartók és jómagam is irányítók voltunk, így biztosan könnyen szót értünk majd. Ugyanazokat az elveket valljuk, reményeim szerint sikeres lesz a válogatott."

Szűk az esély

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke úgy fogalmazott, nagyon nehéz helyzetben volt augusztus végén. "Egyrészt nem jutottunk ki a vébére, másrészt új szövetségi kapitányt kellett keresnünk. De nem mondtunk le a riói olimpiáról, amelyre ugyan a katari világbajnokságról könnyebb lett volna selejtezős helyet szerezni, de a jövő évi, lengyelországi Eb-n két válogatott is eljuthat a kvalifikációs tornára, egy pedig közvetlenül az olimpiára. Szűk az esélyünk, de szeretnénk kihasználni" - mondta.

Hozzátette, ehhez a lehető legjobb megoldást kereste a szövetség, így sikerült megállapodni Talant Dujshebaevvel (aki saját maga kérte, hogy a nevét így használják a magyar médiában). Segítője az egykori veszprémi kedvenc, Sótonyi László lesz, míg Bartók Csaba csapatmenedzserként dolgozik.

"Dujshebaev szerződése 2017. január végéig, azaz a franciaországi világbajnokság befejezéséig szól. Azt várjuk, hogy a válogatott az irányításával kijusson az Európa-bajnokságra, jogot szerezzen az olimpiai selejtezőre, és ott legyen a 2017-es vébén" - mondta Vetési.

Talant kiváló kapitány lesz

Miután a lengyel lapokban a Kielce elnöke, Bertus Servaas úgy nyilatkozott, hogy a spanyol szakember januári szerződésekor már tudott a magyar ajánlatról, feltettük a kérdést Vetési Ivánnak, mikor keresték meg először Dujshebaevet.

"Nem igaz, amit az Origo írt, hogy két éve felvettük vele a kapcsolatot, ez csak most augusztusban történt meg" - mondta, és hiába bizonygattuk, hogy erről szó sem esett korábbi cikkünkben.

"A legjobb megoldást kerestük, olyat, akivel meglehet az esély az olimpiai részvételre. A kapitányi feladatot főállásban is lehet rosszul, de mellékállásban is kiemelkedően csinálni. Talant arról győzött meg bennünket, hogy kiváló kapitány lesz."

Az MKSZ elnöke elmondta, természetesen egyeztettek Mocsai Lajossal, a munkáját a magyar felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként folytató szakember erre a stábra nem tudott, de nem is akart mást mondani, mint azt, hogy megfelelő.