Még álmodhat a vb-ről a férfi kéziválogatott

Nagy László, kézilabda
SPAIN, Barcelona : Hungary's right back Laszlo Nagy (R) celebrates after winning the 23rd Men's Handball World Championships round of 16 match Hungary vs Poland at the Palau Sant Jordi in Barcelona on January 21, 2013. Hungary win 27-19. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Ha valamelyik racionális számítást veszi alapul a Nemzetközi Kézilabda Szövetség a jövő évi férfi világbajnokságról visszalépett két válogatott pótlására, akkor a magyar válogatott is vb-résztvevő lehet, írja a Handball World német szakportál.

A Handball World német kézilabdaportál szerint elképzelhető, hogy a magyar válogatott profitálhat abból, hogy Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek csapata politikai okokból visszalépett a január 15-én rajtoló katari férfi világbajnokságtól.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke elmondta, hogy tájékozódtak az ügyben a nemzetközi szövetségnél (IHF), és várják a fejleményeket. Az IHF tanácsa várhatóan november 21-én dönt, mely csapatokkal tölti fel a mezőnyt.

A portál szerint ugyan még mindig nem világos, hogy milyen metódust követ majd a nemzetközi szövetség. Ha azt a logikát, amely alapján a váratlanul kiebrudalt Ausztrália helyére felkérte Németországot, azaz a 2013-as spanyolországi vb legjobb, kvalifikációval nem rendelkező csapataival tölti fel a mezőnyt, akkor a vb-8. Magyarország és a vb-10. Szerbia lehet a befutó.

Nagy Lászlóék reménykedhetnek még a világbajnoki részvételben Forrás: AFP/Josep Lago

Ha engedni szeretne az izlandiak nyomásának, akkor viszont elképzelhető, hogy a legjobb, vb-kvótával nem rendelkező európai válogatottak ugorhatnak be (mint kilenc éve a szentpétervári női vb esetében történt Tajvan visszalépésekor), akkor az Eb-5. Izland mellett az Eb-8- Magyarország lehetne ott Katarban.

De már a Handball World sem biztos semmiben, a lap szerint simán elképzelhető, hogy Ausztrália mégis visszakerül, de reménykedhet Pán-Amerika és Afrika legjobb, kvótával nem rendelkező csapata, Uruguay és Angola is.

A vb egyben olimpiai kvalifikációs torna is, ezért roppant fontos ott szerepelni, hiszen azok a csapatok, amelyek lemaradtak a vb-ről - például a magyar is -, csak nagyon kis eséllyel pályáznak a 2016-os riói részvételre.