Társoldalunk:

Vereséggel és 6. hellyel búcsúztunk az Eb-től

2014.12.19. 17:10

A magyar női kézilabda-válogatott egy góllal kikapott Franciaországtól az Európa-bajnokság budapesti helyosztóinak 5. helyért kiírt mérkőzésén, így a 6. helyen végzett a tornán. Németh András csapatának az első félidőben a védekezéssel, a másodikban a támadásokkal akadtak gondjai, végül két klasszis teljesítmény kevés volt a szinte végig vezető franciák legyőzéséhez. 

Női kézilabda Európa-bajnokság, helyosztó az 5. helyért:
Magyarország - Franciaország 25-26 (13-16) - Élő közvetítés
Magyarország: Herr O., Kiss É., Bíró (kapusok) – Triscsuk 10/5, Szucsánszki, Kovacsics 3, Bulath 3, Tóth G., Szamoránszky P., Bognár-Bódi, Mayer 2, Planéta 3, Mészáros, Temes 1, Kovacsicz 1, Tomori 2.
Franciaország: Glauser, Leynaud (kapusok) – Kamto 2, Ayglon 2, Cissé, Landre 3, Baudouin 1/1, Zaadi 1, Prouvensier 1, Dembele 1, Leveque, Francois, Nze Minko 7, Niombla 3, Lacrabere 3, Pineau 2
hétméteresek: 5/5, illetve 1/1
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Bántóan üres lelátók előtt, egy közepes nézettségű női NB I-es találkozó hangulatában kezdődött meg az 5-6. helyről döntő helyosztó a Papp László Sportarénában. A meccset övező közöny persze nem a csapatnak szólt, valószínűleg az eredetileg elég magas jegyárak és a munkanapon 15.30-ra kiírt kezdés miatt maradtak távol a szurkolók. Hiába hirdette ki a szövetség, hogy akinek van jegye, ingyen elhozhat magával valakit, az első félidőben jobbára a 10-12 lelkes francia szurkolót lehetett hallani a csarnokban.

Védekezni ki fog?

Ha azt vesszük alapul, hogy a magyar válogatott általában kevés gólos meccseket tud megnyerni, akkor nem indult jól a meccs sem: a csapatok nem sokat törődtek a védekezéssel, így a kapusoknak sem nagyon volt esélyük védeni, a mérkőzés első szakaszában szinte minden támadásból gól született.

Alexandra Lacrabere és Bódi Bernadett harcolForrás: AFP/Kisbenedek Attila

Mayer Szabina és Bulath Anita szép gólokat lőttek, de a francia fal állt előbb össze, miközben a magyar továbbra is rengeteg hibával mozgott, így Franciaország lépett meg először komolyan vehető előnnyel (7-10). Triscsuk Krisztina akcióból és hetesből is eredményes volt, de a franciák továbbra is úgy mentek át a magyar falon, mintha ott sem lenne, Németh András négygólos hátrányban elégelte meg a dolgot, és kikérte az első idejét.

A több mozgással és végre faultokkal dolgozó fal mögött már a Kisst váltó Bíró Blanka is be tudott mutatni néhány védést, pillanatok előtt feljött két gólra a magyar csapat. Belassult a gólgyártás az utolsó 10 percre, magyar részről a támadásban elkövetett technikai hibák miatt, a franciákat pedig az egymás után három ziccert hárító Bíró Blanka állította meg. A szünetben három góllal (13-16) vezetett Franciaország.

Bírónak nem lehet gólt lőni

A második félidő elején emberelőnyben ugyan sikerült feljebb jönni, de az első játékrészben az öltözőbe kísért Bognár-Bódi Bernadett után Kovacsicz Mónika is megsérült, így elfogytak a jobbszélsők, és a keret egyetlen megmaradt balkezesének, Planéta Szimonettának kellett szélsőt játszania. A győri átlövő vágott is egy gólt a szélről, mielőtt visszatért a pályára a ferencvárosi szélső. 

Triscsuk újra az egyik legjobbunk voltForrás: AFP/Kisbenedek Attila

Bíró a szünet után is remekelt, de a kapuból nem lehet gólt lőni, támadásban pedig továbbra is sok volt a hiba, így a kapus védéseivel csak annyit értünk el, hogy megmaradt a 2-3 gólos francia vezetés. Németh András kereste a nyerő embert, aki a francia kapu előtt képes lehetett volna felnőni Triscsuk mellé, mert a védekezés a második félidőben már rendben volt, mégsem sikerült egyszer sem egyenlítenünk. 

Az óriásit kézilabdázó Triscsuk gyakorlatilag egymaga tartotta a csapatot támadásban, bő tíz perccel a vége előtt már a 9. gólját szerezte, innentől viszont nagyon vigyáztak rá a francia védők. 

50 perc után újra döntetlen

A hajrára fordulva aztán Kovacsics Anikó lerohanásgóljával összejött az egyenlítés, majd a sántikáló Kovacsicz lőtt szép gólt, és máris vezetett Magyarország, mire a franciák azonnal időt kértek. Ahogy az Eb-n lejátszott hat meccsből négyen, ezúttal is úgy nézett ki, hogy az utolsó percig szoros meccset játszunk. 

Kovacsics Anikó egyenlített kiForrás: AFP/Kisbenedek Attila

Egy rossz csere miatti magyar kétperc igazi kiállítás-cunamit indított el, és ebből nem mi jöttünk ki jobban, négy perccel a vége előtt Franciaország visszavette a vezetést. Triscsukra már nagyon figyeltek a franciák, a többiek pedig rengeteg hibával játszottak támadásban, így lövőhelyzetbe kerülnie sem volt könnyű a magyar csapatnak. Nem is jött össze az egyenlítés, a franciák megőrizték előnyüket, és ők végeztek az Európa-bajnokság ötödik helyén. 

A francia csapat legjobbjának a hétgólos Nze Minkót, a magyarénak a remekül védő Bíró Blankát választották.