Vágólapra másolva!
Hat hónappal a hazai rendezésű Eb előtt nincs szövetségi kapitánya a női kosárlabda-válogatottnak. Akárki jön, nem lesz könnyű dolga, de a vébén nagyszerűen szereplő fiatalokhoz legalább bátran nyúlhat.

Idén Magyarország rendezi a női kosárlabda-Eb-t, Romániával közösen. A magyar szövetségben a június 11-én kezdődő torna előtt fél évvel (2014 utolsó napján) döntöttek a szövetségi kapitányi és a szakágvezetői feladatok szétválasztásáról – azaz már nem az eddigi kapitány, Farkas Sándor irányítja a válogatottat, ő csak az utánpótlásért és az Universiade-csapatért felel.

Fél évvel egy Eb előtt semmiképp sem tűnik szerencsésnek kapitányt váltani, ráadásul a Farkas utódját egyelőre nem is találták meg, a szövetség februárra ígéri a kinevezését. Így várja tehát a csapat a nyári tornát, melyen a címvédő Spanyolország, Szlovákia, Litvánia és Svédország lesz az ellenfele a D csoportban.

Kiderült, hogy egyszerre nem megy

"Annak idején azt gondoltuk, hogy a szövetségi kapitányi és az utánpótlás-szakágvezetői pozíció egyszerre betölthető, de kiderült, hogy mindkettő egész embert kíván. Örülünk, hogy Farkas Sándorra az utóbbi poszton továbbra is számíthatunk" - mondta az Origónak Szalay Ferenc, a szövetség elnöke.

Kérdésünkre elismerte, a közvélemény elé tárható kapitányjelöltek egyelőre nincsenek - olyat keresnek, akit a klubok és a játékosok is elfogadnak. "Szeretnénk, ha az új kapitány az Eb-n elkezdené beépíteni a csapatba azokat a fiatalokat, akik az U17-es vb-n remekeltek" - tette hozzá az elnök. A célkitűzés marad: a csoportból való továbbjutást várják a csapattól.

Nem megoldhatatlan

Arra a kérdésre, hogy fél évvel a magyarországi Európa-bajnokság előtt milyen állapotban van a magyar válogatott, Farkas Sándor azt mondta: az új kapitánynak se könnyebb, se nehezebb dolga nem lesz, mint neki lett volna. A külföldi bajnokságokban játszó válogatottak ugyanis csak hat-hét hétig állnak a mindenkori kapitány rendelkezésére, és bárki meg tudja nevezni azt a 8-9 játékost, akik a szűk Eb-keretben biztosan benne lesznek.

Farkas Sándor még szövetségi kapitányként, egy tavalyi, Románia elleni felkészülési mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ugyanerre a felvetésre Rátgéber László, a talán legismertebb magyar kosárlabdaedző (egyben szintén volt kapitány) azt mondta az Origónak, "sokkal jobb három évig felkészíteni egy válogatottat, mint öt hónapig, de ez sem megoldhatatlan feladat".

A hazai pálya csodát tehet

Rátgéber szerint "lehet ugyan kritizálni a szövetséget, de ezt most félre kell tenni, és a leendő szövetségi kapitány mögé kell állni. Felesleges kommentálni a döntést, meg reagálni rá". A volt kapitány úgy látja, "szenzációs lehetőség, hogy itthon van az Eb", mert a hazai pálya segítségével "csodákra" lehet képes a csapat.

A csoportbeosztást sem tartja túl nehéznek Rátgéber, ugyanis "ha végignézzük a kalapokat, lehetett volna rosszabb. A spanyolok kiemelkednek, de a többi verhető csapat. Minden válogatott ugyanolyan gondokkal küzd, mint mi: ki lesz kismama, visszajönnek-e az amerikai légiósok, ki vállalja a játékot és ki nem. Az eredmény attól függ, mi hogyan játszunk majd."

Rátgéber László szerint nincs értelme a döntésen rágódni Forrás: MTI/Vajda János

Hét év alatt az ötödik kapitány

2009-től a tavalyi év végéig négy kapitányváltás volt a női csapat élén. Rátgéber az az évi, balul sikerült Eb után távozott, majd Székely Norberttel nem kvalifikálta magát a csapat a következő Eb-re. Ekkor a szövetség nyílt nemzetközi pályázatot írt ki. Stefan Svitek és Maros Kovacik vette át a stafétát, de az újabb selejtezős kudarc újabb váltást hozott.

2012 végén lett Farkas Sándor a női szakág igazgatója, majd februárban szövetségi kapitánynak is kinevezték. Csakhogy a csapat nem jutott ki a 2013-as Eb-re, ezért aztán Farkas tétmeccs nélkül kapitánykodott egészen idén januárig. Hét év alatt tehát az ötödik kapitány veheti át a stafétát. De mennyi esélye van vajon egy ütőképes csapatot összerakni mindössze pár hónap alatt?

Fiatalítás kell

"Két győzelem mindenképp kell a továbbjutáshoz, a legjobb 12 között pedig bármi előfordulhat. Egy ötödik helyezéssel részt vehetnénk a riói olimpiát megelőző kvalifikációs tornán. Bízom a keretben, amely az Eb-ig komoly fiatalításon esik majd át" - nyilatkozta Farkas Sándor még a novemberi sorsolás után.

A fiatalításhoz adottak a feltételek: tavaly több remek eredményt szállított az utánpótlás, közülük is kiemelkedik az U17-es vébén szerzett bronzérem. Abból a csapatból Kiss Virág lehetne az egyik résztvevő az Eb-n, bár főszerepet még nyilván nem vállalhatna. "Követem Kiss játékát – mondta kérdésünkre Rátgéber László. – Mivel a vb-n az all-star csapatba is beválogatták, nem túlzás azt állítani, hogy a korosztályában a világ legjobb centere."

Kiss Virágot a tavalyi U17-es világbajnokságon beválasztották az All Star csapatba Forrás: FIBA

A legjobb korban vannak

Kiss csak 16 éves, de Pécsett rendszeresen játszik, már Európa Kupa-meccseken is, ellentétben az U17-esek többségével. "Hasznos a szövetség döntése, mely szerint legalább egy húsz év alatti játékosnak a pályán kell lennie a bajnokikon, az edzők rá vannak kényszerítve, hogy játszassák őket. Ugyanakkor a meccsek kulcsmomentumainál, illetve a playoffban már nem jutnak szóhoz - fejtegette a pécsi szakember. - De a nyári felnőtt Eb-n még azok a játékosok lehetnek a meghatározóak, akik fiatalok voltak a 2009-es tornán. Ők most a legjobb korban vannak, és tudnának segíteni a mostani fiataloknak is."

A válogatott szintű utánpótlásért mostantól Farkas felel majd, akinek a korábbi szerződésében "benne volt, hogy december végén indoklás nélkül felbontható" - ahogy az Origónak elmondta. Egyébként sem akart volna "foggal-körömmel ragaszkodni egy poszthoz, ha mások szerint változásra van szükség". A szakember a még ki nem nevezett felnőtt szövetségi kapitánynak nem lesz a főnöke, de még a szaktanácsadója sem, ha azt az illető nem akarja.

Rátgéber jó helyen van

Farkas megjegyezte, Völgyi Péterrel, a Győr jelenlegi vezetőedzőjével, például, örömmel tudna együtt dolgozni. Arra a pletykára, mely szerint a szövetségben szerb kapitányt látnának szívesen a posztján, nem akart reagálni.

Az eddig is a szakmai stábban dolgozó Völgyi Péter mellett esetleg maga Rátgéber kinevezése is adná magát. Őt azonban nem keresték: "Nem kaptam felkérést, a sajtóban olvastam, hogy jó helyen vagyok ott, ahol vagyok, és ezzel egyet is értek."

A hét Eb-érmes csapat

A női kosárválogatott az ötvenes években érte el a legjobb eredményeit, egy vb-5. hely mellett két Eb-ezüstöt és egy Eb-bronzot szerzett. A másik fényes korszaka a nyolcvanas években kezdődött: 1983-tól 1991-ig négy Eb-bronzérmet gyűjtött be, illetve negyedik lett az 1980-as olimpián, ami az eddigi legjobb szereplése a nyári játékokon.