Társoldalunk:

Régi kapitányban gondolkodik a kosárszövetség

2015.01.27. 15:05

Stefan Svitek lehet a júniusi, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő női kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya.

Az új szakvezető személyéről a szövetség (MKOSZ) elnöksége keddi ülésén egyeztetett az NB I-es klubok képviselőivel, és végül a szlovák szakember felkérése mellett döntött. A 48 éves Svitek 2012-ben már irányította a nemzeti együttest, amely annak ellenére, hogy három veresége mellett ötször győzött, nem jutott ki az Eb-re.

Szalay Ferenc MKOSZ-elnök közölte: remélhetőleg a jövő hétig létrejön a megállapodás.

"Három évvel ezelőtt nagyon kevésen múlt Stefan Svitek irányítása alatt az Eb-részvételünk, egy-két pont hiányzott a meccseken, és többen megsérültek" - emelte ki Szalay Ferenc, hozzátéve: az élvonalbeli klubok szerepet vállalnak a válogatott játékosok felkészítésében, és a nemzeti csapatnál várhatóan hat-hét hét jut majd az Eb előtti összetartásra.

Harmadszor jön Magyarországra

Az 1966-os születésű Svitek játékosként a TU Kosice, a Pardubice és a BVC Brno mellett megfordult Németországban (Braunschweig, Brandt Hagen, Bamberg, Ulm) és Ausztriában (Arkadia Traiskirchen) is, majd négy év kassai szereplés után 2007–2008-ban Salgótarjánban vonult vissza az aktív játéktól.

Edzőként a kassaiakkal négy bajnoki aranyat és öt kupagyőzelmet aratott, a magyarországi kapitánykodás után 2012-2013-ban az MBK Ruzomberok, 2013-ban pedig a lengyel Wisla Can-Pack Krakow női csapatát irányította. Hazájában 2012-ben és 2013-ban is az Év edzőjének választották.

Farkas tétmérkőzés nélkül búcsúzott

Az MKOSZ december 31-én jelentette be, hogy Farkas Sándor már csak női szakágvezetőként dolgozik tovább, szövetségi kapitánynak pedig másik trénert nevez ki. Ennek kapcsán a szövetség vezetője kifejtette, az utánpótlás-válogatottak sikerei miatt volt szükség arra, hogy egy teljes státuszú kapitány felkéréséről határozzanak.

A férfi és női vonalon is magyar bajnoki címet szerzett Farkas 2013 februárja óta töltötte be a kapitányi posztot, ám tétmérkőzésen egyszer sem ült a kispadon. Két éve ugyanis nem jutott ki az Eb-re a válogatott, az idei kontinenstornára pedig házigazdaként nem kellett selejtezőket vívnia.

A magyar-román közös rendezésű Eb június 11-én kezdődik Sopronban, Szombathelyen, Aradon és Temesváron. A középdöntőbe jutáshoz a nemzeti együttesnek az ötös csoportból az első háromban kell végeznie, az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D csoportban, amelynek meccseire Sopronban kerül sor.