Társoldalunk:

Szlovák szövetségi kapitánya lett a kosárválogatottnak

2015.02.10. 14:36

Stefan Svitek lett a júniusi, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az új szakvezető személyéről a szövetség elnöksége január 27-i ülésén egyeztetett az NB I-es klubok képviselőivel, és végül a szlovák szakember felkérése mellett döntött.

"Létrejött a megállapodás, három évre kötöttünk szerződést" - nyilatkozta Szalay Ferenc MKOSZ-elnök, hozzátéve: a régi-új kapitánytól azt várják, hogy a válogatott továbbjusson az első körből az Eb-n, illetve hogy megkezdje a fiatalok beépítését.

A válogatott keret kihirdetésére jövő csütörtökön kerül sor.

A 48 éves Svitek - aki jelenleg a lengyel Kraków vezetőedzője - 2012-ben már irányította a nemzeti csapat, amely annak ellenére, hogy három veresége mellett ötször győzött, nem jutott ki az Eb-re.

Az Európa-bajnokságon bizonyíthat

Az MKOSZ december 31-én jelentette be, hogy Farkas Sándor már csak női szakágvezetőként dolgozik tovább, szövetségi kapitánynak pedig másik trénert nevez ki. Farkas 2013 februárja óta töltötte be a kapitányi posztot, ám tétmérkőzésen egyszer sem ült a kispadon. Két éve ugyanis nem jutott ki az Eb-re a válogatott, az idei Eb-re pedig házigazdaként nem kellett selejtezőket vívnia.

A magyar-román közös rendezésű Eb június 11-én kezdődik Sopronban, Szombathelyen, Aradon és Temesváron. A középdöntőbe jutáshoz a nemzeti együttesnek az ötös csoportból az első háromban kell végeznie, az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D csoportban, amelynek meccseire Sopronban kerül sor.