Börtönbe kerülhetnek a világbajnok kézisek

2015.02.12. 09:33

Nyáron vádemeléssel folytatódik a bundázással vádolt kézilabdázók ügye, a vádlottak között található három friss világbajnok, Nikola és Luka Karabatic, illetve Samuel Honrubia is. A bűnösökre 75 ezer eurós pénzbüntetés mellett akár ötéves szabadságvesztés is kiszabható.

Szűk három évvel a történtek után szervezett csalás miatt világklasszis kézilabdázók ellen emel vádat a francia ügyészség – írta a L'Equipe francia sportnapilap. 2012. május 12-én a már bajnok Montpellier férfikézilabda-csapata nemcsak váratlan, 31-28-as vereséget szenvedett a bennmaradásért küzdő Cesson-Sevigne-től, de a mérkőzésre meglepően sok fogadást kötöttek, amelyek összesen 255 ezer eurós haszonnal zárultak.

2012 októberében a párizsi rendőrség tizenhét személyt őrizetbe vett, köztük olyan világklasszis játékosokat, mint Samuel Honrubia, Nikola és Luka Karabatic, Primoz Prost és Mladen Bojinovic.

A bűnösségüket mindvégig tagadó érintetteket óvadék ellenében szabadlábra helyezték, majd 2013 februárjában a francia szövetség úgy döntött, a kétszeres olimpiai bajnok Nikola Karabaticot és hat korábbi montpellier-i csapattársát hat-hat mérkőzésre eltiltja, mert fogadtak a saját mérkőzésükre.

Nikola és Luka Karabatic az Eb-győzelmet ünneplikForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A nyomozás azonban nem állt le, korrupció és csalás gyanúja miatt azóta is vizsgálódtak a hatóságok. Közben a francia válogatott megnyerte a tavalyi Európa-bajnokságot és az idei világbajnokságot is, és a két aranyéremből a Karabatic fivérek mellett Honrubia is kivette a részét.

Szervezetten, csoportosan

A L'Equipe azt írta, megszerezte a vádiratot, amely szerint komoly bajba kerülhetnek a világsztárok. Patrick Desjadins ügyész szerint fennáll a szervezett csalás lehetősége, az érintett játékosok ugyanis csoportosan csaltak, így generálva 255 ezer eurós nyereséget.

A 79 oldalas vádirat szerint az értelmi szerző Mladen Bojinovic volt, a jugoszláv válogatottal 2001-ben vb-bronzérmes játékos ugyanis megrögzött szerencsejátékos. A vád szerint ő küldött SMS-t a többieknek, hogy mikor kell fogadni, noha például Nikola Karabatic éppen azzal védekezik, hogy ő az egészről semmit sem tudott.

Geraldine Pillet és Jenny Priez, Luka és Nikola Karabatic barátnőjeForrás: AFP/Pascal Guyot

Desjardins szerint ez több ok miatt sem lehetséges: Karabatic ugyanis három nappal az ominózus mérkőzés előtt (amelyen nem lépett pályára) 1500 eurót vett le a számlájáról, amit barátnője bevallottam fel is tett a Cesson-Sevigne sikerére.

Kellett a pénz Ibizára

Sőt, egy SMS szerint állítólag az is bizonyítható, hogy öccse, Luka barátnője azért fogadott nagyobb összeggel, hogy a nyereményből finanszírozza ibizai nyaralásukat.

A lap szerint a tárgyalás nyáron kezdődik, és akit bűnösnek találnak, arra 75 ezer eurós pénzbüntetés mellett akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.