Vágólapra másolva!
Előbb ismerkedtek meg a kézilabdával azok a 70 feletti bolíviai asszonyok, akik állandó testmozgásként ezt a sportágat választották, mint ahogy az országban hivatalosan megalakult volna a kézilabda-szövetség. Nevetés és szórakozás El Altóból.

Alig pár éves múltra tekint vissza a bolíviai kézilabda, a szövetséget 2009-ben alapították, a férfi válogatott pedig csupán 2011 januárjában alakult meg. De nem is a profik hódították meg először a médiát, hanem a helyi nagymamák.

Az Andok-hegyvidékén élő ajmara indiánoktól származó idősebb nők az állandó testmozgással próbálnak enyhíteni a korral járó testi fájdalmaikon. Így fedezték fel az országban egyáltalán nem népszerű sportágat, a kézilabdát, és az AP beszámolója szerint minden szerdán tornacipőt húznak, és egy fedett csarnokban játszanak. A hosszú ujjú blúzt és fodros szoknyát viselő nők bemelegítéskor gyermekdalokat énekelnek, és utána jöhet a labdázás.

"Vannak napok, amikor a térdem nagyon fáj a reumától. De amikor játszom, elmúlik" - nyilatkozta a 77 éves Rosa Lima, aki bevallása szerint nyolc éve próbálta ki először a sportágat. Azóta alig várja, hogy minden héten játszhasson barátnőivel.

A bolíviai főváros, La Paz mellett fekvő El Alto városában több program is foglalkozik az idősekkel, a kézilabda mellett mintegy ezren sportolnak és zenélnek.

"Ez egy nevetéssel és szórakozással járó terápia, óriási siker" - mondta az Aktív és egészséges időskor elnevezésű program vezetője.