Vágólapra másolva!
Bár az utolsó pillanatban sérülések miatt elvesztett három fontos játékost, így is komoly esélyekkel utazik a krakkói divízió I/A-s világbajnokságra a magyar jégkorong-válogatott. A 2008-ban a feljutást kiharcoló hősök közül már csak négyen tagjai a keretnek, ott lesz viszont két frissen honosított kanadai, akik Fehérváron már bizonyították, milyen sokat tudnak lendíteni a csapaton.

Ahogy az utóbbi években mindig, a magyar jégkorong-válogatott a krakkói vébének is úgy indulhat neki, hogy megcélozhatja a feljutást, amelyhez az első két hely valamelyikét kellene megcsípni. Nem túlzás azonban, ha kijelentjük, hogy az utóbbi évek legkeményebb tornája vár Rich Chernomaz csapatára, mert első ránézésre egyetlen meccsre sem mondhatjuk, hogy "na, itt kötelező a győzelem" – még a divízió I/B-ből feljutó lengyelek ellenire sem.

2012 óta van érvényben a mostani rendszer, amely szerint az előző évi A csoportos vébé két kiesője csatlakozik a legutóbbi divízió I/A-s torna 3., 4. és 5. helyezettjéhez, a mezőny pedig a divízió I/B feljutójával lesz teljes.

Azóta egyszer álltunk igazán közel a feljutáshoz, 2013-ban. Akkor kikaptunk ugyan Dél-Koreától – pedig kétszer is három góllal vezettünk –, de két nappal később győztünk a kazahok ellen, így a két évvel korábbihoz hasonlóan ismét az olaszokkal döntőzhettünk a feljutásért, és egy góllal alulmaradtunk. Az új rendszer varázsa, hogy nincsenek előre lefutott meccsek, gyakorlatilag öt döntő van, míg a régiben lehetett tudni, hogy úgyis minden az A csoportból kieső rivális ellen dől el.

Négyen maradtak a szapporói hősök közül

A szapporói feljutás óta hét év telt el, és az akkori hősök közül négyen maradtak, a két Vas fivér, valamint Kovács Csaba és Benk András. Tokaji Viktor lehetett volna az ötödik, de az elnyűhetetlen hátvéd bokasérülés miatt lemarad a vébéről, pedig 1995 óta csak egyszer hiányzott az év legfontosabb eseményéről.

Sofronra főszerep vár Krakkóban Forrás: MTI


Sokan féltették a magyar hokit, mi lesz, ha nem lesz már a csapatban Szuper Levente, Ladányi Balázs, Palkovics Krisztián vagy Szélig Viktor (vele készült interjúnkat itt olvashatja). Az ő nevük összeforrt a sportág újkori felemelkedésével, de szerencsére kiderült, van olyan potenciál a mellettük, utánuk felnőtt fiatalokban, hogy ismét arról beszélhetünk: vajon elkapjuk-e a kazahokat vagy az olaszokat.

Míg korábban előfordult, hogy voltak lyukak a keretben, most a keretszűkítések után rendre azon megy a vita, hogy kinek kellett volna bennmaradnia, és ki az, akinek már korábban ki kellett volna kerülnie. Ez jó jel, azt mutatja, van merítési lehetőség. A mostani vébéről például az utolsó edzésen térdszalagszakadást szenvedő Bartalis István, a bokájával bajlódó Sikorcin Ladislav és az amerikai klubjával rájátszásba jutó Nagy Gergő is lemarad, de még így is maradt elég tűzerő a csatársorban.

Tehetséges fiatalok és két rutinos kanadai

A 22 éves Hári Jánosról évek óta tudjuk, hogy nagyon jó a keze és a feje is, a nála két évvel fiatalabb Sebők Balázs 58 meccsen 50 pontot gyűjtve lett bronzérmes a finn másodosztályban, a 19 éves Erdély Csanád pedig ebben a szezonban alapember lett az osztrák bajnokságban (EBEL) rájátszásba kerülő Fehérvárban.

Aztán ott a két honosított kanadai csatár, az EBEL alapszakaszában pontkirályi címet begyűjtő – 54 meccsen 59 pont – Sarauer Andrew, valamint a korábbi NHL-játékos, a 40. születésnapját a napokban ünneplő Frank Banham, akiktől nagyon sokat várhatunk Krakkóban is. Chernomaz a hét elején azt nyilatkozta a Jégkorongblognak, hogy az első két támadósor már készen van. Az egyiket Kóger, Sarauer és Sofron, a másikat Bartalis, Banham és Hári alkotja – mondta még Bartalis sérülése előtt.

Banham eddig három meccset játszott a magyar válogatottban, és négy pontnál tart Forrás: MTI


Könnyen lehet, hogy a Csehországban légióskodó Vas Jánosnak a japánok elleni vasárnapi nyitómeccset ki kell hagynia, de az ázsiaiakat nélküle is meg kellene verni, az utóbbi években legalábbis rendre sikerült: zsinórban ötször nyertünk ellenük tétmeccsen, tavaly például büntetőkkel.

Két csatárból is védőt faragtak

A védők között is találunk egy honosított játékost, a kanadai Metcalfe Tyler - akinek nagyapja révén magyar kötődése van - a legutóbbi öt idényből négyet Magyarországon töltött, a mostaniban a bajnokság, a kupa és a Mol Liga triplájával záró Miskolc egyik legfontosabb embere lett. Metcalfe Miskolcon csatárként gyűjtögette a pontokat, de a válogatottban hátvéd lesz, ahogy Vas Márton is, ez pedig még jól jöhet, amikor húzni kell valami váratlant, akár egy emberelőnyös szituációban.

A kapuban tavaly végig Hetényi Zoltán állt, de a mostani idényét elvitte egy vírusos agyvelőgyulladás, úgyhogy az is kisebb csodával ér fel, hogy vésztartalékként ott van a keretben. Az öt krakkói meccsen így a fehérvári Rajna Miklós és a miskolci Bálizs Bence osztozhat. A felkészülési meccseken Rajna eggyel többször kapott lehetőséget, tehát úgy tűnik, először lehet első számú kapus egy vébén.

Metcalfe a Miskolccal mindent megnyert a szezonban Forrás: MTI


A felkészülési meccsek alapján minden okunk megvan a reménykedésre, Ausztriát 1977 óta nem sikerült legyőzni, de most pár nap alatt kétszer is összejött, majd az olimpiai 7. helyezett Szlovéniától szenvedtünk vállalhatónak mondható 4-2-es vereséget. Mind a két ellenfél egy polccal feljebb található a rangsorban, hiszen az A csoportos vébére készülnek – persze ez még nem garancia arra, hogy a kazahok vagy az olaszok ellen is sikerült ugyanezt a teljesítményt élesben leadni.

Az ellenfelek elleni örökmérleg

Japán: 25 mérkőzés, 11 győzelem, 14 vereség (75-95)
Kazahsztán: 6 mérkőzés, 1 győzelem, 5 vereség (12-38)
Olaszország: 34 mérkőzés, 9 győzelem, 18 vereség, 7 döntetlen (106-145)
Ukrajna: 19 mérkőzés, 4 győzelem, 15 vereség (30-82)
Lengyelország: 50 mérkőzés, 15 győzelem, 29 vereség, 6 döntetlen (107-175)

Most el lehetne kapni az olaszokat

A kazahok tűnnek a legerősebbnek a krakkói hatosból, mindent elmond az erejükről, hogy a bő keretbe 26 KHL-játékos került be. Ellenük eddig csak egyszer sikerült győzni a hat próbálkozásból, a már említett 2013-as budapesti tornán.

Az olaszok is az A csoportból pottyantak ki, és jelentős fiatalításon estek át. A vb-keretben van az EBEL-ből ismert játékosuk, mellette német, svájci, finn légiósuk, és ellenük valamiért nem szokott menni a tétmeccseken, de idén talán sikerül megtörni ezt a sorozatot.

Chernomaz (középen) a harmadik vébéjére készül a magyar válogatottal Forrás: MTI


Az ukránok tavaly nagyon simán elintéztek minket a koreai vébén, de az idei keretük nem tűnik annyira ütősnek, mint az akkori. Az biztos, hogy Szapporo óta tudják, hogy minket nem szabad félvállról venni, mert akkor épp az ellenük aratott 4-2-es diadallal jött össze az annyira vágyott feljutás. A lengyelek legnagyobb ereje a hazai pálya lehet, a hírek szerint az olaszok elleni nyitómeccsükre és az utolsó fordulóban ellenünk esedékes meccsükre is nagyon fogynak a jegyek. Könnyen lehet, hogy azon az összecsapáson nekik a bennmaradás, nekünk a feljutás lesz a tét április 25-én este.

A világ legjobb szurkolótábora is ott lesz

Jósolni mindenesetre elég nehéz, ugyanúgy lehetünk másodikok, ahogy ötödikek is. A sorsunk valószínűleg a kazahok és az olaszok elleni meccsen dől el, ha a kettőből egyiket meg tudjuk nyerni, azzal óriási lépést tennénk az A csoport felé.

Hangulatos kisfilm a krakkói vébé elé:

És ne felejtsük el, hogy jó szokás szerint rengeteg magyar szurkoló utazik a vébére. Ha a lengyelekről azt írtuk, hogy a hazai pályában reménykedhetnek, ugyanez igaz a magyar csapatra is: egész biztos, hogy az olaszoknak vagy a kazahoknak nem lesz olyan szurkolótábora, mint a miénk. De még Kanadának sem lenne.

Többek között ezért a magyar a világ legjobb szurkolótábora:


A magyar keret:

kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
hátvédek: Gőz Balázs, Metcalfe Tyler (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Szirányi Bence (mint Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)
csatárok: Banham Frank, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Sarauer Andrew, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)

A program:
április 19., vasárnap, 1. forduló:
Magyarország - Japán 13.00
Ukrajna - Kazahsztán 16.30
Lengyelország - Olaszország 20.00

április 20., hétfő, 2. forduló:
Magyarország - Kazahsztán 13.00
Olaszország - Ukrajna 16.30
Lengyelország - Japán 20.00

április 21., kedd: szünnap

április 22., szerda, 3. forduló:
Kazahsztán - Japán 13.00
Olaszország - Magyarország 16.30
Lengyelország - Ukrajna 20.00

április 23., csütörtök, 4. forduló:
Olaszország - Japán 13.00
Magyarország - Ukrajna 16.30
Kazahsztán - Legyelország 20.00

április 24., péntek: szünnap

április 25., szombat, 5. forduló:
Ukrajna - Japán 13.00
Kazahsztán - Olaszország 16.30
Magyarország - Lengyelország 20.00

A mérkőzéseket a Sport TV élőben közvetíti, de Origón is követheti majd az eseményeket az online tudósításainkban.