Vágólapra másolva!
A Magyar Kézilabda Szövetség leköszönő elnöke, Vetési Iván ajánlotta utódjául Kocsis Mátét, akit április 17-én elnökévé is választott a szövetség küldöttgyűlése. A Fidesz kommunikációs igazgatója, VIII. kerületi polgármester nem új arc a kézilabdaközegben, de a szakmát az elnökségre bízná. Utánpótlás, infrastruktúra-fejlesztés és lobbierő a kulcsszavak az új elnöknél, akinek annak idején még Farkas Ágnes-meze is volt. Az elnökválasztás előtt egy héttel beszélgettünk Kocsis Mátéval. 

Honnan jött az ötlet, hogy jelöltesse magát a kéziszövetség elnöki posztjára?

Nem az én ötletem volt, megkerestek, és felkértek, hogy vállaljam a posztot. Nem szeretném elárulni, kik voltak azok, legyen elég annyi, hogy a magyar kézilabdaélet fontos szereplői, akik úgy látták, tudok segíteni a sportágnak. Rövid gondolkodási időt kértem, és pár nap alatt úgy döntöttem, elvállalom a felkérést.

Ön szerint miért esett pont önre a választásuk?

Az újságírók mostanában szeretnek mindenből politikát csinálni, és már amikor elvállaltam a felkérést, pontosan tudtam, hogy lesznek, akik ebből is politikát akarnak majd csinálni, és ez is csak egy újabb támadási felület lesz. Azért kértek fel, mert alkalmasnak találtak a feladatra.

Kocsis Máté Forrás: MTI/Origo

Ön szerint nem politikai okokból kérték fel?

Nyilvánvaló, hogy akik felkértek, azt gondolták, a pozíciómból fakadóan tudok majd a magyar kézilabda segítségére lenni, de feltételezem, azt is tudták rólam, hogy egyrészt nagyon szeretem a kézilabdát, másrészt négy éve elnökségi tag vagyok a Ferencváros női szakosztályánál. Ha a szurkolás is része a szakmai pedigrének, akkor hozzátehetem azt is, hogy gyerekkorom óta követem a kézilabdát, nagy szurkolója vagyok például a Fradi női csapatának, de régóta követem a sportág minden eseményét.

Ön szerint mi egy sportszövetség elnökének legfontosabb feladata?

Ha arra céloz, hogy elsődleges fontosságú-e a szakmai előmenetel egy elnöknél, akkor azt mondom, szerintem fontosabb az elnökség munkájának koordinálása, a munkafolyamatok áttekintése, az irány kijelölése, valamint a stabil háttér és a munkafeltételek megteremtése. Ugyanakkor természetesen arra is törekednünk kell, hogy a lehető legmagasabb szakmai színvonal is képviseltesse magát az elnökségben, ezért olyan szakembereket kértem fel az elnökségbe, akik makulátlan előmenetelűek a saját területükön. Úgy gondolom, ha mindenki azt csinálja, amiben erős, akkor ez egy remek elnökség lesz.

Ön miben erős?

Az én feladatom az elnökség legmegfelelőbb embereinek megtalálása, az ő munkájuk hátterének biztosítása, és ha végignéz az elnökségen, láthatja, hogy minden posztra a lehető legjobb embert sikerült megnyerni. Én képes vagyok még többet dolgozni, mint most, és akarok is tenni azért, hogy a kézilabda még sikeresebb sportágunkká váljon.

Kocsis Kubatov Gáborral, az FTC elnökével Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mik a legfontosabb elemei az ön szakmai programjának?

A legfontosabb, hogy a már most is remekül szereplő klubcsapatainkhoz eredményesség tekintetében felzárkóztassuk a nemzeti válogatottakat is. Férfi és női szinten is olyan válogatottakat szeretnénk, amelyek minden világversenyre éremesélyesként utazhatnak. Legalább ilyen fontos, hogy országos merítési lehetőséget biztosítsunk a kézilabda utánpótlása számára, azt szeretnénk, ha bárhol az országban születik egy tehetség, legyen lehetősége a lakóhelye közelében magas színvonalon elsajátítani a sportág alapjait. Ezzel párhuzamosan fejlesztenénk az infrastruktúrát is, nemcsak munkacsarnokokkal, hanem nézőket is befogadó arénákkal.

Ezek szerint a stadionok után a kézicsarnokok is elkezdenek gomba módra szaporodni?

Nem csak építünk, átépítünk és felújítunk is. Néhány meglévő létesítményre ráfér a felújítás, és a kormány elképzeléseivel összhangban szeretnénk elérni, hogy az egész országot lefedő utánpótlásprogramban nevelkedő fiatalok jó körülmények között sportolhassanak. Fontos továbbá, hogy növelni kell a magyar kézilabda nemzetközi lobbierejét, hiszen letettünk annyit az asztalra, hogy a nemzetközi mezőnyben is súlya legyen a magyar sportdiplomáciának.

Fotó: Tuba Zoltán, Origo

Pont a fővárosban jelenleg nincs számottevő férfi kézilabdacsapat.

Ezen is igyekszünk majd változtatni, hiszen itt van például a Tüskecsarnok, amely képes lehet akár több sportág budapesti csapatainak is otthont adni.

Az utolsó pillanatban ellenfele akadt, Farkas Ágnes is jelöltette magát.

Nagy tisztelője vagyok Farkas Ágnesnek, ha megpendíthetek egy személyes szálat, nekem annak idején volt Farkas Ági-mezem is. Nagy szurkolója voltam a csapatnak, amelynek ő is tagja volt, és úgy gondolom, számomra a megtiszteltetés, hogy a sportág egy kiemelkedő alakjával versenyezhettem az elnöki pozícióért. [Farkas ezt másképp gondolta]. Számomra fontos, hogy egy ilyen presztízsű szavazáson legyen verseny, azaz legyen legalább két elnökjelölt.

Végül nem lett verseny

A Magyar Kézilabda Szövetség április 17-én Kocsis Mátét választotta elnökének. Hiába szerette volna Kocsis, hogy legyen verseny, a szavazásra végül tulajdonképpen nem is került sor, hiszen a jelölőlapra nem került fel Farkas Ágnes neve, így tulajdonképpen egyhangú szavazással, két tartózkodás mellett 121 igen szavazattal választották meg elnöknek Kocsist. Az új, négy évre megválasztott elnök programjáról, valamint az új elnökségről itt írtunk, a fideszes politikusok sporton belüli térnyeréséről pedig itt olvashat bővebben.