Vágólapra másolva!
Kiegyenlített erőviszonyokra számít a női kosárlabda Európa-bajnokság magyar csoportjában a hazai szövetség elnöke.

Szalay Ferenc a magyar-román közös rendezésű Eb-n a csoportmeccseknek otthont adó soproni Novomatic Arénában ismertette a célt, hogy a válogatott bekerüljön a második körbe, „amihez a hazai szurkolók is hozzájárulhatnak”.

Négyszáz jegy híján a soproni mérkőzésekre az összes belépő elkelt elővételben. Nyolcszáz svéd és négyszáz szlovák szurkolóra számítanak, akiket "helyre tenni nagy feladat lesz a magyar szurkolóknak".

Stefan Svitek szövetségi kapitány

17 fős keretéből már csak Quigley Alexandria hiányzik

, ő június elején érkezik majd az Egyesült Államokból. A szakvezető is számít a hazai szurkolók támogatására, mert mint fogalmazott: a spanyolokkal szemben például nemcsak a szerencsére, hanem a szurkolók lelkesedésére, biztatására is szüksége lesz együttesének. Egyelőre azon dolgoznak, hogy a válogatott csapatként jól működjön, a taktikával később foglalkoznak.

Honti Kata és Fegyverneky Zsófia szerint is a spanyolok elleni mérkőzés lesz a legnehezebb.

Honti Kata vasárnap este ért haza Olaszországból, és hétfőn edzett először a válogatottal. Fáradtan, de mégis izgatottan várja a mérkőzéseket, és bízik a jó szereplésben. Az eredmények tekintetében úgy fogalmazott, hogy egy Eb „lutri”, mert mindegyik csapat jó. Ugyanakkor "ha magunkkal foglalkozunk, összeszedetten várjuk az Európa-bajnokságot és jól játszunk, akkor bármi lehet".

Fegyverneky Zsófia két hónapja szült, hétfőn egy év után először lépett pályára.

Egyelőre szokja a légkört, az edzéseket, s úgy fogalmazott, most "ott tart, ahol ilyenkor tartani kell". Úgy véli, a hátralévő egy hónap elég lehet a felkészülésre, de hozzáfűzte: "majd meglátjuk, mi lesz".

Török Zoltán, a soproni szervezőbizottság elnöke leszögezte: a rajtra, június 11-re biztosan elkészül az aréna felújítása, amely tavaly augusztusban kezdődött. A munkálatok részeként 1800 négyzetméterrel bővül a létesítmény két szinten. A földszinten rehabilitációs központot, közösségi teret alakítanak ki, az emeleten pedig egy nemzetközi minősítéssel rendelkező kosárlabdaterem lesz, amely az Eb idejére a nagy csarnokhoz csatlakozik, így mintegy 2700 néző fér majd el a mérkőzéseken.

Az Eb csoportmérkőzései Sopron mellett Szombathelyen, Nagyváradon és Temesváron zajlanak majd. A középdöntőbe jutáshoz a magyaroknak az ötös csoportból az első háromban kell végezniük. Az ellenfelek a litvánok, a szlovákok, a svédek és a címvédő spanyolok lesznek a D csoportban. A középdöntős mérkőzéseket Győrben és Debrecenben rendezik, a helyosztóknak a budapesti Syma-csarnok ad otthont.