Óriási csatában 13 év után BL-döntős a Veszprém

Nagy László Köln, 2015. május 30.
Nagy László, az MKB-MVM Veszprém játékosa (k) gólt lő Andreas Palickának, német THW Kiel kapusának a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a kölni Lanxess Arénában 2015. május 30-án. (MTI/AP/Martin Meissner)
Köln, 2015. május 30. Nagy László, az MKB-MVM Veszprém játékosa (k) gólt lő Andreas Palickának, német THW Kiel kapusának a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a kölni Lanxess Arénában 2015. május 30-án. (MTI/AP/Martin Meissner)
Vágólapra másolva!
2002-ben ugyan már játszott Bajnokok Ligája-döntőt, de a Final Four rendszerében először jutott be a fináléba a Veszprém kézicsapata. A magyar bajnok döcögős kezdés után lejátszotta a Kielt, és készülhet a Barcelona elleni vasárnapi csatára.

Eredmény, férfi kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő:
MKB-MVM Veszprém - THW Kiel 31-27 (13-13) - Élő közvetítés
Köln, 20 ezer néző
v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
gól: Ilic 8/4, Nagy L. 7, Iváncsik G. 7/1, Sulic 4, Nilsson 2, Lékai 2, Zeitz 1, illetve Palmarsson 9, Canellas 5/3, Dahmke 3, Sprenger 3, Jicha 2, Vujin 2, Toft Hansen 2, Weinhold 1
hetesek: 9/5, illetve 3/3
kiállítások: 10, illetve 12 perc

A helyszínen már pénteken lehetett tudni, de a veszprémiek kéréséhez mindenki tartotta magát, így csak szombaton vált publikussá, hogy Cristian Ugalde a szerdai edzésen kézsérülést szenvedett. Ez nem elsősorban a támadások miatt volt súlyos csapás Carlos Ortegának, hanem azért, mert a vészmegoldásként számon tartott 5 + 1-es védekezési szisztéma kulcsszereplője lett volna a spanyol szélső.

Beragadt a rajtnál a Veszprém

A meccs első gólját a nyártól Veszprémbe igazoló Palmarsson szerezte, de hiába került gyorsan emberelőnybe a magyar csapat, több technikai hibát is vétett, ráadásul a kapusok közül Andrea Palicka kapta el előbb a fonalat, így az első percek elég ijesztően alakultak: a veszprémiek gyengén védekeztek, Mikler Roland sem tudott védeni,támadásban pedig ha nehezen sikerült is helyzetbe kerülni, minden kimaradt.

Palicka nagyon jól védett Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A Kiel nyitott védekezése nagyon nem ízlett a Veszprémnek, ráadásul a magyar bajnok az első két hetesét is kihagyta, Miklert pedig le kellett cserélni, annyira nem volt köze a németek lövéseihez. Nagy László góljainak köszönhetően nem engedte el túlságosan a németeket a Veszprém, de Renato Sulic a 17. percben megkapta a második kiállítását, ennél pedig csak az volt aggasztóbb, hogy ekkor még védés nélkül álltak a magyar kapusok.

A fogcsikorgatva küzdő magyar bajnok összeálló védekezésének köszönhetően egyenlített, és az első félidő hajrájában teljesen új meccs kezdődött (8-8). A borzasztó kezdés után a 24. percben Nagy lerohanásból szerzett góljával átvette a vezetést a Veszprém, ekkor már Alfred Gislason volt kénytelen időt kérni, de a lassan belelendülő Momir Ilic, és a Sulicot váltó Andreas Nilsson góljaival két góllal meglépett a Veszprém (11-9).

Weinhold csak egy gólt szerzett Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

Bár labdája volt a háromgólos vezetéshez is, a szünet mégis 13-13-as döntetlennel ért véget, de a mérkőzés első 20 percét elnézve ez is óriási eredménynek számított.

Álomjáték és háromgólos előny

A második félidő is nagyszerűen kezdődött, a Veszprém ekkora teljesen lerázta magáról a kezdeti sokkot, és gyorsan háromgólos előnyre tett szert, amit a megrészegülten ünneplő veszprémi tábor legnagyobb örömére meg is tudott tartani.

Teltek a percek, és a a magyar csapat továbbra is kézben tartotta a mérkőzést, ráadásul belelendült Mirko Alilovic is, aki az átlövéseket hatástalanította, ziccerig pedig a szigorú veszprémi fal nem engedte a német játékosokat. Ezúttal a játékvezetők is inkább a Veszprémnek fújtak hazai pályát, de nem pusztán emiatt lépett meg négy góllal (18-14).

Nagy László hétszer volt eredményes Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

Ilichez és Nagy Lászlóhoz Iváncsik Gergő zárkózott fel góllövésben, a szélső elhibázott ugyan néhány lehetőséget, de amikor nagyon kellett, mindig betalált, így hiába fogyott az idő, a németek nem tudtak három gólnál közelebb jönni.

Nem volt esélye a Kielnek

Az utolsó tíz percre kinyitotta a falát a Kiel, de Chema Rodrigeuz mindig megtalálta a réseket, így a Veszprém hat góllal elhúzott (27-21), és Gislasonnak a 49. percben ki kellett kérnie az utolsó idejét is.

A Kielt Palmarsson tartotta meccsben, az izland átlövő alaposan megszórta leendő csapatát, majd egy újabb kihagyott veszprémi hetes (Ilicé már a 4. elhibázott büntetőt volt) után már veszélyesen közel zárkózott a Kiel, ráadásul Sulicot megkapta a harmadik kisbüntetését, és ezzel a piros lapját, így Carlos Ortega is időt kért (27-24).

Sprenger gólja után mielőtt nagyon lendületbe jöhetett volna a Kiel, Ilic irtózatos bombagólja nyugtatta meg a Veszprémet, majd Alilovic hatalmas bravúrja végleg kioltott a német reményeket.

A hajrában Jicha abszolút ziccerét védte a horvát kapus, az utolsó percben pedig Lékai is meglőtte első, majd második gólját, beállítva a 31-27-es végeredményt.

Alilovic bravúrjai nagyon kellettek a döntőbe jutáshoz Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A Veszprém eddig egyszer játszhatott döntőt, a 2001-2002-es szezonban a Magdeburg elleni első meccset ugyan 23-21-re megnyerte a magyar csapat, de a németországi visszavágón 30-25-ös vereséget szenvedett.

Most egy mérkőzésen dőlt el a BL sorsa, vasárnap a Barcelona ellen kell még egy bravúr.

A spanyolok az első elődöntőben 16-14-es félidő után 33-28-ra legyőzték a lengyel Kielcét.