Kevés ilyen pólószakembert ismer a világ

Ratko Rudic, vízilabda
UNITED KINGDOM, London : Ratko Rudic reacts during the men's water polo semifinal Croatia vs Montenegro at the London 2012 Olympic Games in London on August 10, 2012. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
Vágólapra másolva!
A 2012-es londoni olimpián az addig három olimpiai aranyéremig jutó Kemény Dénest is megelőzte az eredményességi ranglistán Ratko Rudic, aki negyedik bajnoki címét hazája, Horvátország válogatottjával érte el. A szakember jelenleg Brazíliában dolgozik, és válogatottja a Világliga első mérkőzésén óriási meglepetésre kiütötte a horvátokat.

Amíg a magyar férfi vízilabda-válogatott 18-8-ra legyőzte Kínát a Világliga A csoportjának első mérkőzésén, addig az olimpiai címvédő horvátok egy elképesztő pofonba futottak bele.

A csapat 17-10-re kikapott a több honosított játékossal felálló Brazíliától, amely másfél éve a legendás Ratko Rudic vezetésével készül a hazai olimpiára.

Történelmi győzelem

"Ez egy történelmi győzelem volt, a csapat nagyon jól játszott, de számunkra nem ez a torna a fontos. Mi a torontói Pán-amerikai Játékokra fókuszálunk, ezért reggel is volt egy kőkemény, kétórás kondiedzésünk” - nyilatkozta Rudic.

A horvát lapok alaposan leszedték a keresztvizet Ivica Tucak szövetségi kapitányról, és azt írták, a brazil ágyútűz ellen nem volt megoldás, Ratko Rudic pedig fenomenális munkát végzett mind a meccselés, mind a motiváció terén.

A brazil vízilabda-válogatott kerete

kapusok: Vinícius Antonelli (Pinheiros),Thye Matos Bezerra (Paulistano)
mezőnyjátékosok: Josip Vrlic (Fluminense), Ives Alonso (Pinheiros), Paulo Salemi (Sesi), Felipe Santos Costa e Silva (Pinheiros), Bernardo Reis Rocha (Sesi), Jonas Crivella (Pinheiros), Guilherme Oneto Gomes (Barcelona), Bernardo Oneto Gomes (Barceloneta), Adrian Delgado Baches (Pinheiros), Felipe Perrone (Barceloneta), Gustavo "Grummy" Guimaraes (Sesi)

Ki az a Rudic?

Ami játékosként nem adatott meg Ratko Rudicnak, azt a sors többszörösen visszaadta neki az edzői pályafutása alatt. Rudic 297 alkalommal szerepelt a jugoszláv válogatottban, azonban olimpiai érmekből csak egy ezüst jutott neki, mivel az 1968-ban aranyérmet szerző jugoszláv válogatottból sérülés miatt kimaradt.

Ratko Rudic Forrás: AFP/Khaled Desouki

Edzői pályafutását 1981-ben a jugoszláv utánpótláscsapattal kezdte meg, ahol rengeteg fiatalt fedezett fel és készített fel annak a felnőtt válogatottnak, amelyet az 1984-es olimpián már ő vezetett győzelemre. Ezután megnyerte az összes vízilabdatornát 1984 és 1988 között, majd újra olimpiai elsőséghez jutatta Jugoszláviát Szöulban.

Az USA csak a döntőig jutott vele

Később az olasz válogatott edzőjeként Barcelonában jutott csúcsra, majd a sydney-i olimpia után az Egyesült Államok válogatottjához került. Ratko Rudicnak óriási szerepe volt abban, hogy az amerikai csapat 2008-ban olimpiai döntőig jutott, még akkor is, ha 2005-ben távozott onnan a horvát kispad kedvéért.

Hazája válogatottját egy kiábrándító athéni tizedik hely után 2007-ben világbajnoki címhez, 2012-ben olimpiai aranyhoz segítette. 2013 novemberében egyezett meg a brazilokkal, szerződése a 2016-os olimpia végéig szól.